Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Taliansku zvíťazila krajná pravica, prvýkrát od 2. svetovej vojny: Môže to byť katastrofa pre Európu

Pravicový blok zvíťazil v talianskych voľbách. Zobraziť galériu (2)
Pravicový blok zvíťazil v talianskych voľbách. (Zdroj: Screenshot/tiktok.com/@giorgiameloni_ufficiale, SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

RÍM - Po parlamentných voľbách v Taliansku má v rukách tie najlepšie karty na nástupkyňu premiéra Maria Draghiho. Prvou šéfkou vlády v krajine by sa mohla stať pravicová nacionalistka Giorgia Meloniová. Podľa odhadov sa črtá jasné volebné víťazstvo stredopravej aliancie okolo volebnej favoritky a pravicovej političky. Meloniová tvrdila, že zostaví vládu v pondelok večer. Poslanci majú obavy z víťazstva pravicovej aliancie. Meloniová predstavuje nebezpečenstvo pre konštruktívnu spoluprácu a môže sa dokonca stať „katastrofou pre Európu“.

Meloniová získa vládny mandát v pravicovom tábore pod vedením svojej strany. Na základe prvých projekcií možno povedať, že Taliani vyslali jasný signál k urnám, povedala Meloniová v pondelok ráno v Ríme. Hovorila o „noci pýchy“ a „noci vykúpenia“. Aliancia by mala podľa projekcií získať okolo 44 percent hlasov. Toto percento stačí podľa volebného systému na získanie väčšiny hlasov v Poslaneckej snemovni a Senáte.

Meloni chce „zjednotiť ľudí“

Svojim nasledovníkom povedala, že teraz je potrebná jednota na riešenie mnohých problémov v krajine. "Ak sme povolaní vládnuť tomuto národu, urobíme to pre všetkých Talianov s cieľom zjednotiť ľudí, podporovať to, čo spája, a nie to, čo rozdeľuje," povedala Meloniová novinárom. Dôvera voličov nebude zneužitá.

Europoslanci sa obávajú víťazstva pravicovej koalície

Poprední europoslanci však varujú pred vládou v Ríme pod vedením pravicovej nacionalistickej strany Meloniovej s neofašistickou minulosťou. „Giorgia Meloniová bude premiérkou, ktorej politickými vzormi sú Viktor Orbán a Donald Trump. Volebné víťazstvo aliancie pravicovo-stredových strán v Taliansku je preto znepokojujúce,“ povedala podpredsedníčka Európskeho parlamentu Katharina Barleyová. Ako píše The Guardian, Meloniová sa snažila dištancovať od neofašistických počiatkov. V auguste vyhlásila, že "pred desiatkami rokov odovzdala fašizmus histórii". Meloniovej strana Bratia Talianska je však stále proti prisťahovalectvu a proti manželstvám homosexuálov.

Meloniová si robí žarty zo svojho priezviska

Nebezpečenstvo pre konštruktívnu spoluprácu v Európe

Meloniovej predvolebná rétorika o Európe nemôže zakryť skutočnosť, že predstavuje hrozbu pre konštruktívne spolužitie v Európe. „S ňou budú mať autokrati lobistu v Rade, to znamená v zastúpení 27 členských štátov EÚ, ktorý bude hádzať piesok do súkolia práce EÚ.“ 

Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 25. septembra 2022 vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“.
Zobraziť galériu (2)
Líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová ukazuje v nedeľu 25. septembra 2022 vo volebnom sídle svojej strany v Ríme plagát s nápisom v taliančine „Ďakujem, Taliansko“.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Európski pravicoví populisti blahoželajú

Francúzski pravicoví populisti oslavovali volebný úspech a zablahoželali Meloniovej. „Taliani dali Európskej únii lekciu pokory,“ povedal Jordan Bardella, europoslanec za Rassemblement National a prezidentský kandidát strany Marine Le Penovej: „Žiadna hrozba, akokoľvek veľká, nemôže zastaviť demokraciu: národy Európy zdvíhajú svoje hlavy a berú svoj osud späť do vlastných rúk!“

Výsledok volieb privítala aj španielska strana Vox, ktorá Meloniovú v predvolebnej kampani podporovala. „Dnes večer milióny Európanov vkladajú svoje nádeje do Talianska. Giorgia Meloniová ukázala cestu k hrdej, slobodnej Európe suverénnych národov,“ napísal na Twitteri predseda Vox Santiago Abascal.

Blahoželanie pravicovej populistke Meloniovej prišlo aj od Balázsa Orbána, politického poradcu maďarského premiéra Viktora Orbána. „Gratulujeme Giorgii Meloniovej, Matteovi Salvinimu a Silviovi Berlusconimu k dnešným voľbám! V týchto ťažkých časoch viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme priateľov, ktorí zdieľajú spoločnú víziu a prístup k výzvam Európy.“ Šéfka strany Bratia Talianska dostala pochvalu aj od poľského premiéra Mateusza Morawieckeho.

Sociálni demokrati idú do opozície

Sociálni demokrati priznali porážku a chcú ísť do opozície, tvrdí Debora Serracchianiová, líderka Demokratickej strany (PD) v Snemovni reprezentantov.

Líderka strany Bratia Talianska Giorgia Meloniová so svojimi priaznivcami (Zdroj: Facebook/Giorgia Meloni)

Viac o téme: Silvio BerlusconiMatteo SalviniGiorgia MeloniováTaliansko voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu