Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Niekoľkotisícové protesty v Nemecku za otvorenie plynovodu Nord Stream: Žiadajú zrušenie protiruských sankcií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Zabby)

BERLÍN - Na 3000 ľudí dnes demonštrovalo v obci Lubmin blízko severonemeckého Greifswaldu za cenovo prijateľné energie a za otvorenie plynovodu Nord Stream, ktorý bol vybudovaný za účelom priamej prepravy ruského plynu do Nemecka. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA. Organizátori podľa médií požadujú tiež zrušenie protiruských sankcií.

Manifestácia s názvom "Aby mala naša vlasť budúcnosť - otvoríte konečne Nord Stream 2" sa dnes popoludní odohrala bez incidentov, oznámil policajný hovorca. Minulú nedeľu sa na podobnom proteste zišlo asi 2000 ľudí.

Zastavenie jeho prepravy zdôvodňuje technickými problémami

Nord Stream vedie z Ruska po dne Baltského mora, pričom Lubmin je miestom, kde potrubie prechádza na nemeckú pevninu. Nemecká vláda odmietla uviesť dokončený plynovod Nord Stream 2 do prevádzky kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Viac ako desať rokov fungujúcim paralelným plynovodom Nord Stream 1 v súčasnosti Rusko neposiela žiadny plyn, zastavenie jeho prepravy zdôvodňuje technickými problémami.

ARCHÍVNE VIDEO Sulík informoval, že Slovensko má od dnes prepojenie plynovodov so všetkými susednými štatmi

Sulík informoval, že Slovensko má od dnes prepojenie plynovodov so všetkými susednými štátmi (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Obmedzenie dodávok plynu z Ruska do EÚ prispelo k prudkému rastu cien

Nemecká vláda považuje toto zdôvodnenie za zámienku a tvrdí, že Moskva prerušila dodávky plynu v snahe vyvolať pred začiatkom vykurovacej sezóny nedostatok tejto suroviny v Európe. Obmedzenie dodávok plynu z Ruska do EÚ prispelo k prudkému rastu cien tejto energetickej suroviny do zatiaľ nevídaných výšok. Protiruské sankcie uvalila EÚ v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Viac o téme: PlynovodProtestNemeckoNord StreamVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu