Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Austrália vydesila svojich susedov: Jej pobrežie budú ochraňovať ponorky s jadrovým pohonom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – V pobrežných austrálskych vodách majú už o niekoľko rokov plávať ponorky s jadrovým pohonom. Táto myšlienka sa zrodila v hlavách politikov zo Spojených štátov. Tlačia na svojho partnera z dôvodu bezpečnostnej hrozby, ktorú podľa nich predstavuje stále viac rozpínajúca sa Čína.

Navrhovaný plán Spojených štátov, ktorý ešte musí byť formálne schválený, zahŕňa poskytnutie obrannej flotily Austrálii v začiatkoch výstavby ponoriek. O dohode diskutovali vyšší predstavitelia z USA, Austrálie a Spojeného kráľovstva. Konečné rozhodnutie sa očakáva v marci budúceho roku, uvádza The Wall Street Journal.

Na uskutočnenie tohto plánu by museli Spojené štáty vynaložiť miliardy dolárov a od Austrálie by sa očakávala finančná podpora. Kancelária austrálskeho ministra obrany a podpredsedu vlády Richarda Marlesa ešte tento plán nepotvrdila, no zdôraznila naliehavú potrebu získať ponorky s jadrovým pohonom. "O tejto veci sa stále rokuje. Musíme určiť čo najoptimálnejšiu cestu pre Austráliu," uviedla hovorkyňa ministra obrany.  

Spolupráca

Bývalý premiér Austrálie Scott Morrison oznámil v septembri minulého roka, že došlo k prelomovej dohode s USA a Spojeným kráľovstvom. Všetky tri krajiny vytvorili alianciu AUKUS, s cieľom pomôcť Austrálii vybudovať ponorky s jadrovým pohonom. "Priaznivé a pokojné prostredie, ktoré sme si v našom regióne užívali mnoho desaťročí, sa skončilo," vyjadril sa Morrison na spoločnej tlačovej konferencii s americkým prezidentom Joeom Bidenom a vtedajším britským premiérom Borisom Johnsonom.

Partnerstvo na takejto úrovni umožní podľa neho chrániť Austrálčanov aj národné bezpečnostné záujmy krajiny a umožniť spoluprácu s partnermi v celom regióne na dosiahnutie stability. Ponorky s jadrovým pohonom sa majú začať vyrábať v úzkej spolupráci s USA a Spojeným kráľovstvom v meste Adelaide. Oznámenie prišlo po rozhodnutí Austrálie zrušiť kontrakt s Francúzskom v hodnote 90 miliárd dolárov na výstavbu 12 ponoriek útočnej triedy s naftovým pohonom.

Rozviazanie zmluvy s Francúzmi

Austrálsky premiér Anthony Albanese v júni tohto roku oznámil, že vláda napokon dosiahla dohodu s francúzskou spoločnosťou Naval Group. "Spravodlivé vyrovnanie bude stáť Austráliu 555 miliónov eur," ozrejmil s tým, že následne sa ukončí desaťročný kontrakt v hodnote niekoľkých miliárd eur. 

Austrália vydesila svojich susedov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Neskôr v tom istom mesiaci  sa austrálska ministerka zahraničných vecí Penny Wongová vyjadrila, že nová austrálska ponorková flotila nebude vybavená žiadnymi jadrovými zbraňami, iba jadrovým pohonom. Vyhlásenie prišlo po obavách Malajzie v súvislosti s obranným paktom AUKUS.

Viac o téme: PonorkyUSAAustráliaJadrový pohonAURUS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu