Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Príbeh, ktorý šokoval počas Studenej vojny! Československý špión prenikol do CIA: Miloval sexuálne orgie

Dr Karel Köcher, bývalý agent ŠtB a KGB, ktorý pracoval v ústredí CIA ako analytik pro východní Európu, vo svojom dome v Dolních Břežanech.
Dr Karel Köcher, bývalý agent ŠtB a KGB, ktorý pracoval v ústredí CIA ako analytik pro východní Európu, vo svojom dome v Dolních Břežanech. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - V socialistickom Československu existoval človek, ktorý sa dokázal infiltrovať do americkej tajnej služby CIA. Odtiaľ donášal tajné informácie do Prahy a sovietskej KGB. Okrem toho si rád užíval sex na swingers párty a nebál sa na nich producírovať nahý s erekciou. Volal sa Karel Köcher. V USA ho považovali za dvojitého agenta.

Tomu predchádzala misia, ktorú dostal za úlohu od ŠtB. Mal sa infiltrovať ako emigrant do amerických spravodajských služieb. Spolu s manželkou Hanou napokon v roku 1965 "emigrovali". V USA vysvetlil svoj útek z Československa tým, že mu režim nedovoloval odborne rásť a realizovať sa. Obaja o šesť rokov získali americké občianstvo, píše Blesk.cz.

V CIA mal na starosti odposluchy sovietských diplomatov a obchodníkov. Lenže v roku 1982 FBI zistila, že Köcher spolupracuje s československou rozviedkou a manželov začala odpočúvať. Nakoniec ich na jeseň roku 1984 zatkli. Na súde dostali doživotie. 

Mal rád sex

„Köcher bol trochu zvláštny. Väčšinou si ľudia nechávali po určitú dobu oblečenie, on sa ale vždy prechádzal nahý,“ cituje New York Post hosťa orgií z filmu Klamár. "A vždy mal erekciu," dodal zdroj. Mal rád swingers párty. 

Vymenili ho vo februári 1986 na berlínskom Postupimskom moste za disidenta Anatolija Ščaranského.

Podobný prípad z Česka

Podobný prípad nedávno zaznamenalo aj Česko. Dlhoročný zamestnanec českého ministerstva zahraničných vecí spolupracoval s ruskou Službou vonkajšej rozviedky (SVR) a vynášal jej tajné informácie, informovali miestne médiá. Bezpečnostná informačná služba (BIS) pracovníka odhalila a roky sledovala. Ministerstvo musel opustiť.

Viac o téme: AgentŠpiónCIAŠtBČeskoslovenskoKarel Köcher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu