Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tvrdá rana pre európsky turizmus: Celému jednému odvetviu hrozí zánik! Dotkne sa to aj Slovenska

Rolf Vennenbernd AP/dpa/tasr Zobraziť galériu (5)
Rolf Vennenbernd AP/dpa/tasr (Zdroj: Rolf Vennenbernd AP/dpa/tasr)

BRATISLAVA - Podľa Európskeho observatória pre sledovanie sucha Európa spolu s Britániou zaznamenáva toto leto výrazné zmeny klímy na takmer šesťdesiatich troch percentách svojho územia. Najväčšie európske rieky vysychajú. Zdá sa, že je to doteraz najväčšie sucho za ostatné roky.

Najprv boli turistické plavby obmedzené pre pandémiu, teraz je obmedzený nielen obchod a priemysel, ale aj turistika. Ako uvádza CNN, situácia je kritická na mnohých miestach.

Vo Francúzsku časti rieky Loira vyschli úplne. Niektoré kanály na jej povodí sú zavreté. V Británii sa prameň rieky Temža posunul o takmer 8 kilometrov dole po rieke. Nízka hladina a tohtoročné sucho sa nevyhli ani rieke Dunaj. Na niektorých miestach v Srbsku, Rumunsku a Bulharsku prebieha núdzové bagrovanie. Zástupca maďarského turistického združenia uviedol, že medzi mestami Szentendre a Visegrád, zhruba 24 km severne od hlavného mesta, prechádza rieka veľkou slučkou. Niektoré prístavy sú na tomto mieste uzavreté a lode nemôžu vôbec kotviť. Doprava je povolená len pre turistické lode alebo lode bez nákladu. Obmedzenia sa dotkli aj jednej z najdôležitejších riek v Európe – rieky Rýn. 13. augusta zaznamenali v nemeckom meste Kaub kriticky nízku hladinU. Rýn mal hĺbku len 36 centimetrov, čo úplne znemožnilo lodnú dopravu.

Tvrdá rana pre európsky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Boris Roessler/dpa via AP)

Podľa profesorky cestovného ruchu a turizmu na Univerzite Brighton, Clare Weeden sa to dalo predpokladať, keďže každý, kto pracuje v lodnej doprave to istým spôsobom očakával vzhľadom na klimatické zmeny, ktoré nastali za posledných 20 rokov. 

Už viackrát boli turisti na plavbe po rieke Rýn alebo Dunaj pre nízku hladinu riek prepravení z miesta na miesto pomocou autobusovej dopravy. Toto leto sa už stáva pravidlom, ako uviedla turistická sprievodkyňa Julia Kravianszky, že turisti, ktorí mali odchádzať z Budapešti, sa museli namiesto pôvodného plánu nalodiť v Komárne, kam ich priviezli autobusy z Budapešti a následne ich na druhý deň opäť autobusy doviezli do Budapešti na prehliadku mesta. Situácia je alarmujúca aj na rieke Pád v Taliansku, ktorá takmer vyschla. Stalo sa to prvýkrát za 40 rokov. Mnoho z miestnych obyvateľov si také sucho nepamätá.

Tvrdá rana pre európsky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Výletné spoločnosti, ktoré sa plavia na európskych riekach, sa snažia upokojiť cestujúcich a tvrdia že bezpečnosť hostí a posádky bude vždy na prvom mieste. Sú však nútení posúvať časy odchodov, menia trasy, niektorí presúvajú cestujúcich vrátane ich batožiny na iné lode a až následne pokračujú v ceste. Ak zlyhajú aj tieto možnosti, cestujúcich prevážajú autobusmi a loď slúži len ako hotel.

Napriek tomu, že plavby po riekach sa tešia v posledných rokoch obľube, odborníci sa v jednom zhodujú: je možné, že tento druh turizmu kvôli klimatickej kríze do značnej miery utrpí, ak úplne nezanikne.

Viac o téme: SuchoTurizmusLodná dopravaKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu