Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Energetická kríza v Európe sa prehĺbila: Ceny elektriny vzrástli na nové rekordné maximum

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LIPSKO - Ceny elektriny v Európe vyskočili na nové rekordné maximum. Príčinou je pokračujúce zdražovanie plynu. V priebehu dvoch mesiacov sa zdvojnásobili, čo ešte prehĺbilo energetickú krízu v Európe, ktorá môže stiahnuť ekonomiku regiónu do recesie. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Cena referenčného kontraktu na elektrinu v Nemecku s dodávkou v budúcom roku na európskej energetickej burze EEX vzrástla v pondelok až o 3,2 % na 475 eur za megawatthodinu (MWh). To je takmer šesťnásobok v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Len počas uplynulých dvoch mesiacov sa cena zdvojnásobila.

Archívne VIDEO Na tento rok má Slovensko zásoby energie zabezpečené, tvrdí Sulík

Na tento rok má Slovensko zásoby energie zabezpečené, tvrdí Sulík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Príčinou zdražovania sú obavy

Príčinou zdražovania elektriny sú obavy, či sa v Európe počas budúcej zimy vyrobí dostatok elektriny, keďže krajiny v regióne zápasia s nedostatkom dodávok plynu spôsobeným ruskou útočnou vojnou na Ukrajine. Ďalším faktorom sú výpadky atómových kapacít vo Francúzsku, čo obmedzuje možnosti exportu francúzskej elektriny v najbližších mesiacoch, rovnako ako vysoké teploty a sucho na kontinente. V pondelok pokračovali v raste aj ceny zemného plynu v Európe. Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v auguste na burze v Amsterdame stúpol až o 3,9 %.

Viac o téme: EkonomikaCenaEnergieElektrinaKríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu