Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obrovské problémy v obľúbenom Taliansku: Miestnym aj turistom znepríjemňujú leto mušky! Podnikatelia volajú o pomoc

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter.com / Etrurianews)

ORBETELLO – Dovolenkujúci v talianskom meste Orbetello zrejme nie sú posledné dni nadšení. Dôvodom je, že mesto terorizujú roje mušiek, ktoré znepríjemňujú život ako im, tak aj podnikateľom v meste. Úrad preto vyzvali ľudí, aby sa vyhli niektorým bežným úkonom v domácnosti. Tržby miestnym podnikom však klesli o dramatické sumy!

Úrady preto podnikateľov, obyvateľov, ale aj turistov v toskánskom meste vyzvali, aby sa zdržali vešania bielizne a zatvárali okná. Mesto už totiž s dotieravými muškami bojuje niekoľko týždňov. Majitelia podnikov sú nešťastní, pretože im hmyz ničí sezónu a prichádzajú tak o tržby. Mnohí zákazníci sa totiž radšej večer do mesta nevyberú. „Sme nútení zatvárať o dve hodiny skôr. Toto je realita tohtoročnej sezóny,“ tvrdí majiteľ miestnej kaviarne. Ba čo viac, mnohé podniky sú nútené zatvárať pred 21. hodinou večer a pred podnikmi zhasínajú osvetlenie, aby drzý hmyz nelákali a neotravoval tak návštevníkov. Informuje o tom portál Guardian.

Obrovské problémy v obľúbenom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter.com / Etrurianews)

Napriek tomu však tržby nerastú a množstvo návštevníkov sa im znížil o 60 percent. Ba čo viac, roje mušiek doslova strašia ľudí. „Tisíce mušiek sa zhromažďujú okolo žiaroviek a pohybujú a ako znepokojujúca vlna medzi vonkajšími stolmi,“ povedal miestny podnikateľ. Návštevníci Ríma okrem toho tvrdia, že Orbetello je hmyzom doslova premnožené. „Už takmer mesiac nie je možné sa prejsť po lagúne. Dokonca je nemožné sa vonku normálne navečerať či dať nejaký drink. Situácia sa už dostala do takého extrému, že mnohé obchody a reštaurácie boli nútené zatvoriť okolo 9. hodiny večer,“ tvrdia turisti.

Podľa miestneho biológa Maura Lenziho premnoženie mušiek súvisí aj s aktuálnou letnou sezónou. Tento rok sú v meste extrémne vysoké teploty a to spôsobilo, že prirodzení predátori mušiek sú menej aktívni. Ide najmä o netopiere, žaby či rôzne vtáky. Samospráva si preto povedala dosť a už štvrtýkrát túto sezónu sa rozhodli pre postrekovanie mesta, ktoré má mušky zabiť. Podľa obyvateľov však zlej situácii prispieva aj fakt, že sa zanedbala hĺbková dezinfekcia hmyzu, ktorá sa zvyčajne robí na jar. Avšak, s problémovým hmyzom sa netrápi len Orbetello, ale aj neďaleké Castiglione della Pescaia, ktoré bojuje s rojmi ôs. Dnes je ťažké nájsť riešenie problému, ktorý sa mal riešiť skôr. Môžem povedať, že sme tu pre všetkých občanov, ktorí vyjadria obavy alebo ktorým tento hmyz zničil sezónu,“ povedal členy rady v Toskánsku Leonardo Marras.

Viac o téme: DezinsekciaMuškyDovolenkové obdobieOrbetelloTalianske mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu