Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Ukrajina prišla o svoje letecké eso: Podrobnosti o jeho smrti nie sú známe

Anton Lystopad dostal vyznamenanie od prezidenta Volodymyra Zelenského.
Anton Lystopad dostal vyznamenanie od prezidenta Volodymyra Zelenského. (Zdroj: Twitter/Тата)

KYJEV - Ukrajina prišla o letecké eso. V bojoch s ruskými silami zomrel pilot Anton Lystopad. Oznámili to naraz dva zdroje: Fyzikálno-technické lýceum v Ivano-Frankivsku (tu pilot študoval) a predstaviteľ Štátnej služby pre veteránov a účastníkov operácie proti separatistom Volodymyr Verkalec.

Lystopad patril k najznámejším ukrajinským vojenským pilotom. Kapitán by sa 17. augusta dožil 31 rokov. Minulý rok napríklad letel na čele slávnostnej formácie nad centrom Kyjeva. V tom čase si Ukrajina pripomínala 30 rokov nezávislosti.

S tým počet jeho vojenských úspechov nekončí. V roku 2019 získal ocenenie ako najlepší pilot. Prezident Volodymyr Zelenskyj mu tento rok odovzdal vyznamenanie Rád hrdinu tretieho stupňa. Ešte pred inváziou Ruska na Ukrajinu sa Lystopad zúčastňoval bojových operácií proti separatistom na Donbase. Netajil sa tým, že by si raz rád zalietal na americkom bojovom lietadle F-16.

Miesto, okolnosti ani čas jeho smrti nie sú doteraz známe. Ruské médiá špekulujú, že mohol padnúť v boji, ale mohol zomrieť aj pri ruskom útoku na niektoré letisko.

Viac o téme: SmrťVyznamenanieUkrajinaVojenský pilotAnton Lystopad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu