Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Autorka Harryho Pottera prežíva horor: VYHRÁŽKY SMRŤOU online, zúfalé volanie o pomoc!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Škótska polícia v nedeľu oznámila, že vyšetruje evidentnú "online vyhrážku" voči autorke románov o čarodejníkovi Harrym Potterovi J.K. Rowlingovej za to, že v tvíte podporila Salmana Rushdieho, ktorého v piatok v USA pobodal útočník. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Dostali sme hlásenie o vyhrážke na internete a policajti vykonávajú vyšetrovanie," uviedla hovorkyňa škótskej polície. Spisovateľka Rowlingová (57) v piatok na Twitteri napísala, že "práve teraz sa cíti veľmi zle", lebo sa dozvedela o útoku na Rushdieho v americkom štáte New York.

J.K. Rowlingová
Zobraziť galériu (4)
J.K. Rowlingová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Neboj sa, si na rade

Jeden užívateľ na to zareagoval tvítom: "Neboj sa, si na rade." Rowlingová zdieľala snímku obrazovky (screenshot) s touto reakciou a administrátorov Twitteru požiadala: "Môžete mi nejako pomôcť?" Dodala: "Máte svoje pravidlá, pravda? Napríklad toto: ´Násilie: Nesmiete sa vyhrážať násilím jednotlivcovi ani skupine ľudí.´" Tvít užívateľa bol už v nedeľu zrušený, uviedla AFP. Spisovateľka tiež na Twitteri napísala, že polícia je o prípade informovaná. 

Podozrivý účet na Twitteri si užívateľ založil údajne v Pakistane a zverejnil na ňom aj príspevky vychvaľujúce útočníka na Rushdieho. Muž počas piatkovej Rushdieho prednášky vybehol na pódium a bodol spisovateľa do krku a do trupu. Zadržaný Hadi Matar (24) bol v sobotu predvedený pred súd v štáte New York a obvinený z pokusu o vraždu druhého stupňa a z napadnutia druhého stupňa. Prokurátori na súde opísali, aký priebeh mal útok - páchateľ bodol Rushdieho približne desaťkrát a podľa nich išlo o plánovaný, premyslený útok.

Salmana Rushdieho počas prednášky v New Yorku bodol do krku neznámy muž
Zobraziť galériu (4)
Salmana Rushdieho počas prednášky v New Yorku bodol do krku neznámy muž  (Zdroj: TASR/AP Photo/Joshua Goodman)

Spisovateľov agent Andrew Wylie najprv oznámil, že Rushdie je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a hrozí mu, že príde o oko, a má pretrhnuté nervy v ruke a poškodenú pečeň. V sobotu však agent poskytol denníku The New York Times aktuálne informácie, podľa ktorých už Rushdie začal rozprávať, a naznačil, že jeho stav sa zlepšuje.

Salman Rushdie
Zobraziť galériu (4)
Salman Rushdie  (Zdroj: SITA/Photo by Grant Pollard/Invision/AP, File)

Rushdie sa stal na celom svete známym svojim štvrtým románom Satanské verše, vydanom v roku 1988. Román vyvolal najmä v moslimských krajinách vlnu protestov. Vtedajší iránsky duchovný vodca ajatolláh Chomejní vydal v roku 1989 náboženský dekrét - fatvu - kvôli znevažovaniu islamu, ktorého sa mal Rushdie v románe dopustiť. Podľa fatvy má každý moslim povinnosť Rushdieho zabiť.

Viac o téme: SmrťVyhrážkyTwitterJ.K.RowlingováSalman Rushdie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu