Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stosedemdesiaty druhý (14. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajina si berie na mušku ruských vojakov, ktorí ostreľujú okupovanú Záporožskú jadrovú elektráreň alebo ju naopak využívajú ako základňu, odkiaľ strieľajú na svoje ciele. Povedal to dnes večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Naživo z Ukrajiny

Po ruskej vojne proti Ukrajine by nemal zostať ani tlejúci, ani zmrazený konflikt, tvrdí Zelenskyj

Po ruskej vojne proti Ukrajine by nemal zostať ani tlejúci, ani zmrazený konflikt, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

20:50 Desiatky krajín i Európska únia v nedeľu žiadali okamžité stiahnutie ruských vojakov zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Rozmiestnenie ruského vojenského personálu a zbraní pri jadrovom zariadení je neprijateľné a neberie do úvahy ochranu, bezpečnosť a zásady bezpečnosti, k dodržiavaniu ktorých sa zaviazali všetci členovia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," uviedli tieto krajiny s spoločnom vyhlásení.

18:20 Riziko katastrofy v Záporožskej jadrovej elektrárni v meste Enerhodar, ktorú okupujú ruské ozbrojené sily, sa každým dňom zvyšuje. V nedeľu to uviedol starosta Enerhodaru Dmytro Orlov, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. "To, čo sa tam deje, je vyslovene jadrový terorizmus a môže sa kedykoľvek nepredvídateľne skončiť. Riziká sa zvyšujú každým dňom," povedal Orlov.

17:05 Ľudia vo východoukrajinskom meste Rubižne začali s exhumáciou tiel, ktoré boli počas vrcholiacich bojov proti ruským inváznym vojakom narýchlo pochované na dvoroch domov. Teraz chcú Ukrajinci mŕtvych dôstojne uložiť na večný odpočinok. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra Reuters. Rubižne patrí do ukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorú ruské ozbrojené sily úplne ovládli začiatkom júla, vyše štyri mesiace po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin ju nazýva "špeciálna vojenská operácia".

16:45 Ruský diplomat vyzval Ukrajinu, aby poskytla bezpečnostné záruky a umožnila medzinárodným expertom navštíviť Záporožskú jadrovú elektráreň, ktorá čelí ostreľovaniu. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry AP.

"Je dôležité, aby Ukrajinci prestali s ostreľovaním elektrárne a poskytli členom misie bezpečnostné záruky," povedal Michail Uľjanov, ruský diplomat a stály predstaviteľ Ruska pre medzinárodné organizácie vo Viedni, ktorého vyjadrenia zaznamenali ruské médiá. Elektráreň by mala podľa jeho slov navštíviť misia z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

13:27 Ukrajina opäť vyzýva na evakuáciu civilistov z Rusmi okupovaných častí Chersonskej oblasti. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk vyzvala Ukrajincov, ktorí zostávajú na okupovaných územiach Chersonskej oblasti, aby utiekli zo svojich domovov, pričom zdôraznila, že "príde ťažká zima".

12:30 Na Kryme bol zadržaný bývalý veliteľ ruských separatistov na Donbase Igor Girkin, známy tiež ako Strelkov. O zadržaní informovali niektoré ruské a ukrajinské médiá, oficiálne ho ale nikto nepotvrdil. Girkin si údajne oholil svoje typické fúzy a snažil sa na falošný pas pod menom Sergej Runov dostať na front do Chersonskej oblasti, kde chcel bojovať proti Ukrajine. Prečo ho Rusi zadržali, nie je jasné.

11:53 Poľsko zvažuje, že po vzore Estónska a Lotyšska obmedzí vydávanie víz ruským občanom. Podporuje tiež, aby Európska únia pre vojnu na Ukrajine uvalila ďalšie sankcie na Rusko. TASR správu prevzala v nedeľu od agentúry DPA.

11:19 Ruských turistov uvíta pri obľúbených fínskych vodopádoch v meste Imatra ukrajinská hymna na protest proti ruskej invázii, napísala agentúra AFP.

10:45 Ukrajina odrazila ruský útok na dve dediny v Doneckej oblasti. Guvernér Luhanskej oblasti Serhiy Haidai povedal, že ukrajinská armáda zatlačila ruské sily z dedín Spirne a Serebrianka v blízkosti ťažko napadnutého Bakhmutu v Doneckej oblasti.

10:00 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu (13. 8.) na Slovensko 3693 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 764 mužov, 2095 žien a 834 detí. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

9:57 V Kyjeve zdobí umelkyňa Varvara Logvin protitankovú obranu ukrajinským ornamentom.

9:04 Prioritou ruskej armády za posledný týždeň bolo zrejme preorientovať jednotky na posilnenie pozícií na južnej Ukrajine. Vo svojej pravidelnej správe to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany. Boje na Donbase však pokračujú. Ruskom podporované jednotky, najmä milície separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DLR), aj naďalej útočia na sever mesta Doneck.

8:29 Toto sú straty ruskej strany podľa ukrajinských Ozbrojených síl.

07:08 Správu Amnesty International o ozbrojených silách Ukrajiny skontrolujú nezávislí experti. Organizácia pre ľudské práva „chce presne pochopiť, čo sa pokazilo“.

6:28 V Kyjeve bude budúci rok odstránený sovietsky erb zo štítu Pamätníka vlasti, informuje novinár Oleksandr Tkachenko.

6:00 V Izhevsku, ruskí aktivisti napísali slovo „fašisti“ hneď vedľa písmena „Z“, ktoré sa stalo symbolom ruskej invázie na Ukrajine.

Ukrajina podľa Zelenského zameriava ruských vojakov ostreľujúcich jadrovú elektráreň

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú z ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. "Každý ruský vojak, ktorý buď strieľa na elektráreň, alebo strieľa s využitím elektrárne ako štítu, musí pochopiť, že sa stáva zvláštnym terčom pre našich spravodajcov, pre naše špeciálne sily, pre našu armádu," povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom príhovore.

Ukrajinský prezident zopakoval tvrdenie, že Rusko zneužíva elektrárne na jadrové vydieranie. Ukrajinskí vojenskí spravodajcovia predtým varovali pred novými ruskými "provokáciami" okolo elektrárne. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak dnes obvinil Rusko z ostreľovania tej časti jadrovej elektrárne, v ktorej sa vyrába elektrina pre juh Ukrajiny.

Viac o téme: BojeRuskoMoskvaKyjevVladimir Putin a Steven SeagalVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu