Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hotová apokalypsa! Južnú Kóreu zasiahli najvýdatnejšie zrážky za uplynulých 80 rokov, Soul je pod vodou

Prívalové dažde v Južnej Kórei Zobraziť galériu (13)
Prívalové dažde v Južnej Kórei (Zdroj: TASR/AP)

SOUL - Najmenej osem ľudí zahynulo a šesť ďalších osôb je nezvestných po prívalových dažďoch v okolí juhokórejskej metropoly Soul, ktoré sa odohrali v noci na utorok. Ide o najvýdatnejšie zrážky za uplynulých 80 rokov. V utorok to uviedli miestni predstavitelia, informujeme podľa správy agentúry Jonhap.

V niektorých častiach Soulu, západnom prístavnom meste Inčchon a v iných oblastiach provincie Kjonggi spadlo v pondelok večer viac ako 100 milimetrov zrážok za hodinu. V mestskej časti Soulu Tongdžak zaznamenali v istom momente až 141,5 mm zrážok za hodinu, čo predstavuje najväčšie prívalové dažde v Južnej Kórei od roku 1942.

Pri tohtotýždňovej prírodnej katastrofe zahynulo v Soule päť ľudí a ďalšie štyri osoby zostali nezvestné, uviedla juhokórejská vláda.

Najmenej deväť ľudí utrpelo zranenia

Dodala, že v provincii Kjonggi prišli o život tri osoby a po dvoch ľuďoch začali pátrať. Najmenej deväť ľudí tam utrpelo zranenia. Štyria ľudia zomreli po tom, ako uviazli v zatopených budovách, a jeden človek bol pravdepodobne zabitý elektrickým prúdom. Ďalšiu osobu našli pod troskami autobusovej zastávky a dvaja ľudia prišli o život pri zosuve pôdy, píše Jonhap.

Hotová apokalypsa! Južnú Kóreu
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Miestne úrady vydali výstrahy pred zosuvmi pôdy

Juhokórejský meteorologický ústav uviedol, že počas utorka má v hlavnom meste padnúť ďalších najmenej 300 milimetrov zrážok. Miestne úrady vydali v utorok ráno výstrahy pred zosuvmi pôdy v 47 juhokórejských mestách. V provincii Kjonggi sú pre výdatné dažde neprejazdné niektoré cestné a železničné komunikácie.

Hotová apokalypsa! Južnú Kóreu
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ahn Young-joon)

Viac o téme: PočasiePrívalové daždeJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu