Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stošesťdesiaty siedmy (9. august 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripomenul v pondelok neskoro večer svetu jadrovú katastrofu v Černobyli. Vyjadril sa tak vo svojom pravidelnom nočnom prejave, a to v súvislosti s nedávnym ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne. Lídrov západných mocností zároveň vyzval na prijatie ďalších sankcií voči Rusku. Informovala o tom agentúra AFP. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Po ruskej vojne proti Ukrajine by nemal zostať ani tlejúci, ani zmrazený konflikt, tvrdí Zelenskyj

Po ruskej vojne proti Ukrajine by nemal zostať ani tlejúci, ani zmrazený konflikt, tvrdí Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:59 Americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že plánuje poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 89 miliónov dolárov určenú na odmínovanie. Informuje o tom americká televízia CNN. Pomoc bude určená pre 100 odmínovacích tímov, ktoré budú v priebehu nasledujúceho roka pracovať v najviac zamínovaných oblastiach na Ukrajine. USA poskytnú ukrajinským tímom výcvik aj vybavenie. Ministerstvo nespresnilo, kde bude tento výcvik prebiehať, uviedlo iba, že to bude na dostupnom mieste pre Ukrajincov.

21:39 Od 24. februára bolo z Doneckej oblasti evakuovaných viac ako 1,3 milióna ľudí. Podľa Kyryla Tymošenka, zástupcu vedúceho prezidentskej kancelárie, približne 350 000 ľudí vrátane 50 000 detí stále zostáva v častiach Doneckej oblasti pod kontrolou Ukrajiny.

21:12 Súd v Moskve dnes predĺžil väzbu opozičnému politikovi a publicistovi Vladimírovi Kara-Murzovi. Vo väzení je od apríla kvôli obvineniu z rozširovania "klamných informácií" o ruskej invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AP.

20:40 Spojené štáty pridelia Ukrajine 89 miliónov dolárov na školenie sapérov, ktorí sa budú podieľať na odmínovaní, píše agentúra Reuters.

20:01 Ruské jednotky zaútočili na Spirne v Doneckej oblasti, „chaoticky ustupovali“. Podľa Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Rusko podniklo útoky proti 10 osadám v Doneckej oblasti. 

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

19:33 Na Ukrajinu prichádza 39 vagónov naplnených austrálskym uhlím. Uhlie bolo dodané do ukrajinskej tepelnej elektrárne, ktorú prevádzkuje tamojšia štátna spoločnosť Centrenergo. Celkovo Ukrajina očakáva príjem 79 000 ton uhlia z Austrálie.

18:59 Ruský špión odsúdený na 15 rokov väzenia. Prokuratúra 9. augusta uviedla, že obyvateľ Kyjevskej oblasti bol odsúdený za vlastizradu. Podľa vyšetrovania odhalil miesta kontrolných bodov územnej obrany a ďalšie citlivé informácie.

18:01 Jedna osoba zahynula pri utorkových výbuchoch na ruskej leteckej základni Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Vyplýva to z vyhlásenia ruského gubernátora Krymu Sergeja Aksionova na sociálnej sieti Telegram. Agentúra AP predtým napísala, že zranených bolo najmenej päť osôb vrátane jedného dieťaťa, pričom jedného zo zranených odviezli do nemocnice.

17:34 Najmenej päť osôb vrátane jedného dieťaťa sa zranilo pri utorkových výbuchoch na ruskej leteckej základni Fedorivka na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, informuje To tom agentúra AP, odvolávajúcej sa na miestne úrady. Jednu osobu previezli do nemocnice. Oblasť uzavreli v okruhu piatich kilometrov.

17:17 Po správach o výbuchoch na Kryme ruské ministerstvo obrany uviedlo, že k výbuchom na leteckej základni Saki došlo v dôsledku detonácie munície. Ukrajina sa zatiaľ nevyjadrila.

16:52 Na vojenskom letisku Novofedorivka na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym došlo v utorok popoludní k výbuchom munície. Nikto pri tom neutrpel zranenia a nebola poškodená ani letecká technika, informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

16:14 Európske krajiny by mali prestať vydávať víza ruským občanom, vyhlásila v utorok estónska premiérka Kaja Kallasová prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter. Podobný návrh predostrela v pondelok aj fínska premiérka Sanna Marinová. "Možnosť navštíviť Európu je privilégium, nie ľudské právo. Letecká doprava z Ruska je zastavená. Takže ak schengenské krajiny vydajú (Rusom) víza, toto bremeno musia niesť susedia Ruska – Fínsko, Estónsko a Lotyšsko, ktoré sú jedinými prístupovými bodmi," napísala Kallasová.

15:55 Viac než desať výbuchov rôznej intenzity zaznamenali v utorok blízko ruskej vojenskej základne Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Informuje o tom agentúra AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na miestnych predstaviteľov a svedkov. K výbuchom došlo okolo 15.30 h miestneho času (14.30 h SELČ). Tri z nich boli podľa svedkov obzvlášť silné. Najsilnejší výbuch prišiel o pol hodiny neskôr. Ruský gubernátor Krymu Sergej Aksionov oznámil na sociálnej platforme Telegram, že vycestoval na miesto výbuchov. Podľa neho sa "okolnosti objasňujú".

15:20 Bieloruské letectvo a protivzdušná obrana uskutočnia od 9. do 25. augusta vojenské cvičenia, informovalo v utorok bieloruské ministerstvo obrany. V oznámení zverejnenom v aplikácii Telegram ministerstvo dodalo, že časť aktivít sa odohrá aj na ruskom vojenskom polygóne. 

14:48 Francúzske ministerstvo obrany zakázalo ruským občanom vstup do Chateau de Vincennes, stredovekej pevnosti a turistickej atrakcie na okraji Paríža. Informuje o tom agentúra AFP. Prípad vyšiel najavo, keď 28. júla odmietli dnu vpustiť dve Rusky. "Strážnik pri detektore kovov chcel vidieť môj pas," uviedla jedna zo žien. Pracuje ako novinárka a vo Francúzsku žije päť mesiacov, keďže Rusko opustila "pre vojnu". Po kontrole dokladu jej strážnik oznámil, že nemôže vojsť. Ďalší strážnik jej tiež odmietol vstup a ako dôvod uviedol "pretože ste Ruska", povedala žena. Dodala, že nemohla uveriť tomu, čo počuje.

14:28 Ukrajina od 4. augusta zastavila tranzit ruskej ropy južnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie okrem iného aj do Českej republiky. Podľa agentúry Interfax to oznámil ruský prevádzkovateľ ropovodov Transnefť. Ukrajinský prevádzkovateľ ropovodov Ukrtransnafta podľa neho prestal ropu posielať ďalej kvôli neuhradeniu tranzitných poplatkov. Príčinou sú podľa ruskej strany západné sankcie.

13:48 Ukrajina dostala 50 tureckých obrnených vozidiel Kirpi. Podľa zákonodarcu Jurija Mysiahina dostali ukrajinské ozbrojené sily prvú várku vozidla odolného proti prepadnutiu zo zálohy. V budúcnosti sa očakáva dodanie ďalších 150 jednotiek.

13:35 Väčšina Rusov si želá mier s Ukrajinou, ukázal prieskum zverejnený v utorok ruskými médiami. Informoval o tom aj portál britskej stanice Sky News. Z prieskumu vyplýva, že 65 percent Rusov by podporilo mierovú dohodu s Ukrajinou, keby ju ruský prezident Vladimir Putin navrhol. Prieskum Ruskej sociologickej agentúry však tiež ukázal, že 60 percent opýtaných by schvaľovalo Putinovo rozhodnutie spustiť nový útok na Kyjev. Vo všeobecnosti je za pokračovanie konfliktu vyše polovica opýtaných Rusov.

13:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať na svoje územie v rámci trestu za vojenský útok na Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore pre americký denník The Washington Post. Kremeľ označil takýto nápad za "nerozumný". Informujeme podľa správy agentúry Reuters. Zelenskyj povedal, že Rusi by mali byť nútení "žiť vo svojom vlastnom svete, až kým nezmenia svoju filozofiu".

"Bez ohľadu na typ Rusa... nech idú do Ruska," dodal. Ruskí občania podľa jeho slov tvrdia, že vojna na Ukrajine s nimi nemá nič spoločné a celá populácia za ňu nemôže niesť zodpovednosť. Zelenskyj však tvrdí opak. "Obyvatelia si vybrali túto vládu a nebojujú proti nej, nehádajú sa s ňou, nekričia na ňu," pokračoval.

13:05 Bielorusko oznámilo obnovenie spoločných vojenských cvičení s Ruskom. Cvičenia sa majú konať v Bielorusku od 9. do 11. augusta av Rusku od 22. do 25. augusta. Rusko využíva územie Bieloruska na odpálenie rakiet na Ukrajinu od začiatku rozsiahlej invázie.

12:40 Bezpečnostná služba zadržiava údajného ruského krtka vo svojej charkovskej pobočke. Podľa vyšetrovania podozrivý poskytoval citlivé informácie vrátane plánov ukrajinskej armády a spravodajských údajov ruskej Federálnej bezpečnostnej službe (FSB).

12:20 Z prístavu Čornomorsk odchádzajú ďalšie 2 lode. Podľa ministerstva infraštruktúry prevážajú lode takmer 70 000 ton poľnohospodárskych produktov. Jeden z nich smeruje do Turecka a druhý do Južnej Kórey.

12:05 Ruské aerolínie, vrátane štátneho Aeroflotu, rozoberajú lietadlá, aby si zabezpečili náhradné dielce. Pre západné sankcie ich totiž nemôžu kúpiť v zahraničí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Tento postup je tiež v súlade s júnovým odporúčaním ruskej vlády, aby letecké spoločnosti použili niektoré lietadlá na náhradné diely, a takto udržali zvyšné stroje v prevádzke minimálne do konca roka 2025.

11:55 Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených promoskovských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty a vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele. V utorok to v reportáži napísala tlačová agentúra AP.

Šíriaci sa odboj oslabuje kontrolu Kremľa nad okupovanými oblasťami a ohrozuje aj plány pripojiť ich k Rusku. "Naším cieľom je, aby bol život ruských okupantov neznesiteľný, a využiť akékoľvek prostriedky na prekazenie ich plánov," povedal Andrij, 32-ročný koordinátor partizánskeho hnutia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu