Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putinov dôverník: Šéf separatistov leží v umelej kóme v Moskve, mal byť otrávený

Volodymyr Saldo (na obrázku druhý zľava) mal byť otrávený.
Volodymyr Saldo (na obrázku druhý zľava) mal byť otrávený. (Zdroj: profimedia.sk, TASR/AP/Sputnik, Kremlin/Mikhail Klimentyev)

MOSKVA - Šéf vojenskej správy nasadenej Ruskom v okupovanej juhoukrajinskej oblasti Cherson Volodymyr Saldo leží v umelej kóme na jednotke intenzívnej starostlivosti v Moskve s príznakmi otravy. Jeho stav je kritický.

66-ročný Volodymyr Saldo je v umelej kóme na jednotke intenzívnej starostlivosti v Moskve pre príznaky otravy. "Dnes (v piatok) ho z Krymu do Moskvy previezli v umelej kóme špeciálnym lietadlom," informovala v sobotu ruská stránka Telegram na účte Baza. Jeho stav je považovaný za kritický, ako možná príčina sa uvádza otrava.

Saldo sa narodil na Ukrajine a už pred ruskou inváziou bol politicky aktívny. V rokoch 2002 až 2012 bol starostom Chersonu, potom do roku 2014 sedel v parlamente za stranu exprezidenta Viktora Janukovyča. V roku 2015 prehral voľby na starostu Chersona.

Podľa Zelenského dokonca aj Rusko pripúšťa, že Ukrajina zvíťazí (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Prebehlík z Ukrajiny do Ruska

Krátko po okupácii veľkej časti južnej Ukrajiny bol potom Saldo Rusmi dosadený do funkcie šéfa vojenskej správy v Chersone.

Saldo je v moskovskom Sklifosovskom inštitúte pre urgentnú medicínu – špeciálnej klinike, ktorá sa tiež špecializuje na otravy. Pôvodne bol hospitalizovaný s podozrením na infarkt a mozgovú príhodu, no to sa nepotvrdilo. Namiesto toho lekári vyslovili podozrenie, že bol otrávený.

Saldo je hlavným cieľom ukrajinských partizánskych aktivít

Jeho zdravotný stav sa časom rapídne zhoršoval a upadol do kómy. Saldo je považovaný za jeden z hlavných cieľov ukrajinských partizánskych aktivít, ktoré sa na juhu Ukrajiny v posledných týždňoch zintenzívnili. V sobotu sa dostala na verejnosť správa o útoku na miestneho predstaviteľa okupačných úradov.

Viac o téme: OtravaKritický stavVladimir PutinChersonVolodymyr Saldo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu