Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá správa Amnesty International: Ukrajinská armáda ohrozuje svojich civilistov, robí z nich vojenské ciele

Vojnou zničená Ukrajina Zobraziť galériu (2)
Vojnou zničená Ukrajina (Zdroj: SITA/AP Photo/Nariman El-Mofty)

LONDÝN - Ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že pri obrane pred ruskou inváziou zriaďuje základne a umiestňuje zbrane v obytných oblastiach. S odvolaním sa na svoje zistenia o tom vo štvrtok informovala ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI). Podľa nej ukrajinské sily konajú v rozpore s medzinárodným humanitárnym právom, pretože robia z civilných cieľov vojenské.

Mimovládna organizácia uviedla, že od apríla do júla strávili jej pracovníci niekoľko týždňov vyšetrovaním ruských útokov v Charkove, Donbase a Mykolajive. Z vyšetrovania vyplynulo, že ukrajinské sily v niektorých prípadoch vykonávali údery z obytných oblastí a že v uvedených regiónoch rozmiestňovali jednotky do civilných budov.

"Väčšina obytných oblastí, kde sa vojaci nachádzali, bola vzdialená niekoľko kilometrov od frontových línií a existovali reálne alternatívy, ktoré by neohrozovali civilistov, napríklad vojenské základne, husto zalesnené oblasti alebo iné stavby ďalej od obytných oblastí," uviedla AI s tým, že nenašla dôkazy o tom, že by ukrajinská armáda požiadala civilistov o evakuáciu z priľahlých budov alebo im pri nej pomáhala.

Hrozivá správa Amnesty International:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

"To, že sa ukrajinská armáda bráni, ju nezbavuje povinnosti dodržiavať medzinárodné humanitárne právo," uviedla vo vyhlásení riaditeľka organizácie Agnès Callamardová. "Ukrajinská vláda by mala bezodkladne zabezpečiť, aby rozmiestňovala svoje sily mimo obývaných oblastí alebo evakuovala civilistov z oblastí, kde armáda pôsobí," dodala.

Prezident Zelenskyj zverejnil video, keď ruská raketa zasiahla obchodné centrum v Kremenčuku (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

Organizácia pripúšťa, že nie všetky ruské útoky na civilné oblasti na Ukrajine mali zasiahnuť vojenskú infraštruktúru. Tvrdí naopak, že niektorými útokmi spáchali ruské sily vojnové zločiny, pretože mierili na civilné ciele. Prax ukrajinskej armády, keď rozmiestňuje vojakov do obývaných oblastí, v žiadnom prípade neospravedlňuje náhodné ruské útoky proti civilným cieľom, vrátane útokov medzinárodne zakázanou muníciou, zdôrazňuje AI.

Viac o téme: ZbraneUkrajinaAmnesty InternationalVojenské základneObytné oblasti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu