Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zosun najväčšieho ľadovca v talianskych Alpách vyvolal lavínu: Zomrelo najmenej sedem ľudí, medzi obeťami je aj Čech

V lavína zahynulo najmenej šesť ľudí Zobraziť galériu (3)
V lavína zahynulo najmenej šesť ľudí (Zdroj: SITA/Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico via AP)

CANAZEI - Sedem ľudí zahynulo v lavíne, ktorú v nedeľu vyvolal zosun najväčšieho ľadovca v talianskych Alpách. Záchranári uviedli, že pri páde sa zranilo ďalších osem osôb, pričom dve osoby utrpeli vážne zranenia. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

Ľadovec sa zrútil na vrchu Marmolada, najvyššom v talianskych Dolomitoch. Katastrofa sa stala deň po tom, ako bola na vrchole ľadovca zaznamenaná rekordne vysoká teplota desať stupňov Celzia.

Zosun najväčšieho ľadovca v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico via AP)

Zranených previezli vrtuľníky do nemocníc v mestách Belluno, Treviso a Trento. Národnosť horolezcov nebola bezprostredne známa, ale podľa úradov boli medzi nimi cudzinci. Na zverejnenom videu z incidentu bolo vidno, ako sa ľadová masa zrútila zo svahov Marmolady.

Zosun najväčšieho ľadovca v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico via AP)

Čo spôsobilo zrútenie časti ľadovca nazývanej serak, nebolo bezprostredne známe. V oblasti boli v uplynulých dňoch mimoriadne vysoké teploty, uviedli miestne úrady. Známy taliansky horolezec Reinhold Messner pre denník La Republica povedal, že predmetný ľadovec už niekoľko rokov ustupuje v dôsledku globálneho otepľovania.

Jedna z obetí je z Česka

Jedna z obetí nedeľného zosuvu ľadovca v talianskych Alpách je z Česka, napísal denník Il Messaggero. Obetí je sedem, identifikovať sa podarilo štyri, z toho traja sú Taliani. Asi 16 osôb je ešte nezvestných, podľa denníka Il Messaggero sú medzi nimi Taliani, Nemci, Rumuni a Česi. Pri zosuve ľadovca na vrchu Marmolada bolo zranených osem ľudí, vrátane dvoch cudzincov, ich národnosť ale talianske médiá neuvádzajú.

Viac o téme: ObeteLavínaĽadovecTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu