Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

PREHĽAD Rusi počas vojny dobyli viaceré veľké mestá: Medzi nimi aj Cherson či Mariupoľ! O TIETO Ukrajinci prišli

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Výber väčších miest, ktoré dobyla ruská armáda za súčasnej invázie na Ukrajinu (ukrajinské ozbrojené sily sa pravdepodobne zámerne stiahli z Lysyčansku v Luhanskej oblasti):

Melitopol (26. februára)

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho jednotky na juhovýchode Ukrajiny dobyli mesto Melitopol, ktoré má vyše 150-tisíc obyvateľov. Melitopol je druhé najväčšie mesto Záporožskej oblasti a je zastávkou na dôležitom železničnom aj cestnom ťahu Kyjev-Charkov-Záporožie.

Melitopol
Zobraziť galériu (5)
Melitopol  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Berďansk (28. februára)

Ukrajina potvrdila, že sa Rusi zmocnili prístavného mesta Berďansk pri Azovskom mori, kde pred vojnou žilo zhruba 110-tisíc ľudí. Mesto leží v Záporožskej oblasti, sú tam kúpele a pláže, do vojny bolo vyhľadávaným turistickým cieľom.

Cherson (2. marca)

Rusi obsadili juhukrajinské mesto Cherson s 300.000 obyvateľmi. Prístav leží pri ústí rieky Dneper do Čierneho mora a má strategickú polohu medzi separatistickým územím a Odesou. Mesto je centrom Chersonskej oblasti.

Enerhodar (4. marca)

Jedno z najmladších miest na Ukrajine. Leží v Záporožskej oblasti na južnom brehu dneperskej Kachovskej priehrady a má približne 56.000 obyvateľov. Mesto bolo založené v roku 1970 súčasne so začatím výstavby Záporožskej tepelnej elektrárne. Zároveň bola do mesta privedená odbočka železničnej trate Záporožie-Sevastopoľ. Mesto potom slúžilo aj ako základňa pre výstavbu Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe a ktorú ruské jednotky obsadili aj 4. marca.

Izjum (1. apríla)

Izjum leží blízko ruských hraníc medzi Charkovskou oblasťou a Doneckou oblasťou. V roku 2021 v ňom žilo takmer 46.000 obyvateľov. Cez mesto vedie medzinárodná európska cesta E40, ktorá je najdlhšou európskou trasou a meria viac ako 8000 kilometrov. Začína v Calais vo Francúzsku a pokračuje cez Belgicko, Nemecko, Poľsko, Ukrajinu, Rusko, Kazachstan, Uzbekistan, Turkménsko a Kirgizsko a končí v meste Ridder vo východnom Kazachstane blízko hranice s Čínou. V Izjume sa odohrávali boje aj počas rusko-ukrajinskej vojny v rokoch 2014 a 2015.

Rubižne (12. mája)

Východoukrajinské mesto Rubižne je vzdialené len niekoľko kilometrov od dvojmestia Severodoneck a Lysyčansk. Má asi 50.000 obyvateľov.

Mariupol (20. mája)

Ruský minister obrany Sergej Šojgu podal hlásenie ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi o "úplnom oslobodení oceliarní Azovstal a mesta Mariupolu". Stalo sa tak potom, čo sa posledný obrancovia vzdali. Prístav Mariupol na severnom pobreží Azovského mora bol významným prímorským letoviskom a tiež kľúčovým centrom ukrajinského obchodu. Nachádza sa v Doneckej oblasti asi 50 kilometrov západne od ruských hraníc. Pred vojnou mal okolo 440 000 obyvateľov. Dobytie takmer zničeného mesta Moskve umožňuje prepojiť po súši anektovaný Krym so separatistickými územiami, čím si Rusko zaistilo kontrolu nad pobrežím Azovského mora.

PREHĽAD Rusi počas vojny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

Európska únia nazvala blokádu Mariupolu "masívnym vojnovým zločinom". Veľké pobúrenie vo svete vyvolalo napríklad bombardovanie pôrodnice a detskej nemocnice z tohtoročného 9. marca, pri ktorom prišli o život traja ľudia, vrátane jedného dieťaťa, a ďalších 17 ľudí bolo zranených. O sedem dní neskôr zasiahol ruský nálet divadlo v centre Mariupolu, kde sa zrejme ukrývalo viac ako 1000 ľudí. O život podľa odhadov prišlo niekoľko sto ľudí, agentúra AP neskôr informovala až o 600 obetiach.

Lyman (27. mája)

Asi dvadsaťtisícové mesto je strategicky dôležitým bodom kvôli križovatke železničných tratí aj kvôli tomu, že jeho ovládnutie umožňuje prístup k železničnému a cestnému mostu cez rieku Severný Donec.

Severodoneck (24. júna)

Severodoneck sa nachádza na východe Ukrajiny v Luhanskej oblasti. Ukrajinskí obrancovia mesta dostali rozkaz na stiahnutie z tohto úplne zničeného mesta, považovaného za kľúčový bod frontu. So zhruba 100.000 obyvateľmi je Severodoneck druhým najľudnatejším mestom tohto regiónu - po štyrikrát väčšom Luhansku, ktorý majú pod kontrolou separatisti. So susedným zhruba rovnako veľkým Lysyčianskom (95.000 obyvateľov) tvorí dvojmestie rozdelené riekou Severný Donec, po ktorej je pomenovaný. V roku 2014 sa Severodoneck stal správnym centrom Luhanskej oblasti, pretože mesto Luhansk sa počas vojny na Donbase dostalo pod kontrolu proruskej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky.

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck
Zobraziť galériu (5)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck  (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

Lysyčansk (2. júla)

Ukrajinské ozbrojené sily sa podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny (ISW) po ťažkých bojoch pravdepodobne stiahli aj z druhej časti priemyselného dvojmestia, čo v sobotu viedlo k tomu, že mesto obsadili ruské invázne jednotky. Ukrajinskí vojenskí predstavitelia verejne neoznámili stiahnutie vojsk, ale ani neinformovali o žiadnych obranných bojoch v okolí Lysyčansku, tvrdia analytici amerického inštitútu.

PREHĽAD Rusi počas vojny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Viac o téme: MestáRuskoUkrajinaOkupovanéVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu