Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň stotridsiaty (3. júl 2022)

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA - Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu uviedol, že jeho armáda zostrelila rakety vypálené na jeho územie z Ukrajiny, a to uprostred rastúcich špekulácií o zapojení sa Minska do konfliktu medzi Kyjevom a Ruskom. Správa bola prevzatá od tlačovej agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Zničené ukrajinské sídlisko po ruskom ostreľovaní

Zničené ukrajinské sídlisko po ruskom ostreľovaní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:05 Rusko dobylo Zolotarivku pri Lysyčansku v Luhanskej oblasti. Nachádza sa východne od Lysyčanska a je poslednou dedinou medzi nedávno dobytým mestom a hranicou Luhanskej oblasti. Informoval o tom The Kyiv Independent.

19:55 Slovensko môže Ukrajine dodať stíhačky a tanky MiG-29, ktoré má k dispozícii V relácii Českej televízie to uviedol slovenský premiér Eduard Heger. "Nechcem o tom hovoriť podrobnejšie, pretože Ukrajina nás tiež požiadala, aby sme túto techniku ​​nešpecifikovali," povedal. Informovala o tom Nexta. 

18:26 Prezident Volodymyr Zelenskyj 3. júla povedal, že boje stále prebiehajú na okraji Lysyčanska, posledného veľkého mesta pod ukrajinskou kontrolou v Luhanskej oblasti. Informoval o tom The Kyiv Independent.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.
Zobraziť galériu (6)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

17:19 Šesť ľudí zahynulo v nedeľu pri raketovom útoku na východoukrajinské mesto Sloviansk, oznámili miestne úrady. "Išlo o najintenzívnejšie ostreľovanie Slovianska salvovými raketometmi. Bolo počuť 15 odpalov. Je tu veľa mŕtvych a ranených," uviedol starosta Slovianska Vadym Ľach na sociálnej sieti Facebook.

17:13 Vasyl Bondar, ukrajinský veľvyslanec v Turecku, 3. júla uviedol, že turecké colné orgány zadržali plavidlo plaviace sa pod ruskou vlajkou, ktoré prevážalo obilie, ktoré bolo údajne ukradnuté z Ukrajiny. Informoval o tom The Kyiv Independent.

16:18 Česká ministerka obrany Jana Černochová navštívila v sobotu bez akéhokoľvek verejného oznámenia Ukrajinu. Prišla do Ternopilskej oblasti, kde si spoločne s miestnymi predstaviteľmi uctila pamiatku padlých československých legionárov pri príležitosti 105. výročia bitky pri Zborove.

Jana Černochová
Zobraziť galériu (6)
Jana Černochová  (Zdroj: Facebook/Jana Černochová)

16:02 Serhii Bolvinov, šéf vyšetrovacieho oddelenia polície v Charkovskej oblasti, uviedol, že pri ruskom ostreľovaní zahynul jeden človek a najmenej štyria boli zranení. Poškodených bolo aj niekoľko bytoviek. Informoval The Kyiv Independent.

14:39 Ukrajina poprela tvrdenia Moskvy, že ruské sily obsadili Lysyčansk. Mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny nie je pod úplnou kontrolou ruských síl. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Jurij Sak tak reagoval na tvrdenie Moskvy, že mesto obsadili ruskí vojaci.

14:31 Nemecko rokuje so spojencami o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu a pripravuje sa na obdobie po skončení vojny na Ukrajine. Vyhlásil to v nedeľu nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu ARD.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (6)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/Michael Kappeler/dpa via AP)

14:16 Ukrajinskí novinári zverejňujú video zo Slovjanska. Podľa novinárov práve teraz hasiči pracujú na jednom z miestnych trhovísk, ktoré v dôsledku ostreľovania zachvátil požiar. Miestne médiá už skôr informovali o ostrom ostreľovaní Slovjanska. Video priniesol na sociálnej sieti portál NEXTA.


13:35 Rusko sa snaží legitimizovať svoju okupáciu ukrajinskej Chersonskej oblasti. Uviedla to britská tajná služba. Zástupcovia Ruska uviedli, že do jesene usporiadajú referendum o pripojení Chersonskej oblasti k Rusku.

13:26 Nemecko si v rámci privítania utečencov z Ukrajiny počínalo lepšie ako počas prílevu utečencov z vojnou zmietanej Sýrie v roku 2015. V rozhovore pre agentúru DPA to v nedeľu uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová.

13:00 Ruským Belgorodom, ktorý sa nachádza v blízkosti hraníc s Ukrajinou, sa nad ránom ozvala séria explózií. S odvolaním sa na gubernátora Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova o tom informujú zahraničné tlačové agentúry. Gubernátor neskôr uviedol, že zomreli štyria ľudia a ďalší štyria sú zranení. Ruská armáda pred poludním oznámila, že za úsvitu zostrelila tri ukrajinské rakety vypálené na Belgorod.

12:06 Ruské sily obsadili mesto Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, oznámil v nedeľu ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala od agentúry AP a AFP.

12:05 Včerajšie výbuchy v Belgorode.

10:51 Za posledných 24 hodín ruskí okupanti vykonali 24 úderov v Donetskom regióne a ostreľovali 18 osád. Podľa Národnej polície bolo zničených 31 civilných objektov. Civilisti boli zabití a zranení.

9:56 Ukrajinské ozbrojené sily vyradili z prevádzky ruskú vojenskú základňu v okupovanom meste Melitopol na juhu krajiny. Oznámil to dnes melitopoľský starosta Ivan Fedorov. Moskvou dosadený predstaviteľ Jevhen Balyckyj následne uviedol, že mesto zasiahli ukrajinské strely, ale že nikoho nezabili ani nezranili, informovala agentúra Reuters.

Melitopol
Zobraziť galériu (6)
Melitopol  (Zdroj: SITA/AP Photo)

9:08 Hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 3 440 osôb. Z toho bolo 700 mužov, 1 994 žien a 746 detí. O dočasné útočisko požiadalo 5 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 4 565 osôb. Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 6 policajtov, 14 hasičov, 85 colníkov, 86 vojakov, 19 dobrovoľníkov, 1 duchovný a 7 zamestnancov migračného úradu. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od 24. 2. 2022 – 572 112.
Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 83 986.
Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 – 322 175.

8:13 Ukrajinské ozbrojené sily sa pravdepodobne zámerne stiahli z Lysyčanska v Luhanskej oblasti na východe krajiny, čo v sobotu viedlo k tomu, že mesto obsadili ruské invázne jednotky. Vo svojej najnovšej analýze zhŕňajúcej vývoj ruskej invázie na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre výskum vojny (ISW). Ruské sily zrejme v najbližších dňoch podľa neho získajú kontrolu nad zostávajúcou časťou Luhanskej oblasti.

7:49 Kadyrovci tvrdia, že ovládli Lysyčansk, Luhanskú oblasť a zverejnili video, na ktorom vidno čečenských žoldnierov stojacich v troskách.

6:44 Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v noci na nedeľu pripustil, že mesto Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny by mohlo padnúť do rúk Rusov, informuje TASR na základe správy televízie Sky News a agentúry Reuters.

6:01 Ruským Belgorodom, ktorý sa nachádza v blízkosti hraníc s Ukrajinou, zahrmela séria explózií. V meste vzplanul súkromný dom, traja ľudia sú zranení. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. Príčiny sa vyšetrujú, pravdepodobne zafungoval systém protivzdušnej obrany, dodal šéf regiónu.

6:00 Príslušníci ukrajinskej štátnej pohraničnej služby v sobotu oznámili, že v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny našli pevný disk, na ktorom sa nachádzali údaje o ruskej armáde. TASR správu prevzala z televíznej stanice Sky News. Ukrajinská pohraničná služba uviedla, že na pevnom disku sa nachádzali súbory vo veľkosti približne 100 gigabajtov. Obsahovali zoznam príslušníkov ruskej jednotky protivzdušnej obrany vrátane ich biografických údajov a podrobností o ruských zbraniach a vojenských cvičeniach.

Zelenskyj požiadal o medzinárodnú pomoc s povojnovou obnovou Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore v noci na nedeľu požiadal o medzinárodnú pomoc s povojnovou obnovou Ukrajiny. TASR správu prevzala od agentúry DPA a denníka The Guardian. "Je potrebné opraviť nielen všetko to, čo zničili okupanti, ale aj vybudovať nový základ pre naše životy – bezpečný, moderný, dostupný a pohodlný," vyhlásil Zelenskyj. Dodal, že tento plán si vyžaduje "veľké investície, nové technológie a inštitúcie a v neposlednom rade reformy".

Zelenskyj v príhovore poznamenal, že Ukrajina by podľa neho mala spôsobiť ruským jednotkám čo najviac škôd, aby si "každý Rus zapamätal, že Ukrajina sa nedá zlomiť". Dodal, že vojna sa ani zďaleka neskončila a v niektorých oblastiach sa boje zintenzívňujú. Volodymyr Zelenskyj sa virtuálne zúčastní na medzinárodnej konferencii o obnove Ukrajiny, ktorá sa bude konať 4.-5. júla vo švajčiarskom Lugane. Okrem 100-člennej delegácie z Ukrajiny pod vedením ukrajinského premiéra Denysa Šmyhala sa na nej zúčastnia aj zástupcovia 38 krajín sveta a 14 medzinárodných organizácií. Medzi účastníkmi by mali byť aj premiéri Poľska a Česka, ako aj šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová. Pripravované podujatie v Lugane nebude darcovskou konferenciou. Jeho cieľom bude načrtnúť základné princípy a priority procesu obnovy Ukrajiny.

Lukašenko tvrdí, že Ukrajina vystrelila rakety na Bielorusko

"Provokujú nás," citovala Lukašenka štátna tlačová agentúra Belta. "Musím vám povedať, že zhruba pred tromi dňami sa pokúsili z Ukrajiny zasiahnuť vojenské ciele v Bielorusku," povedal. "Vďaka Bohu, naše protivzdušné systémy Pancir zachytili všetky rakety vypálené ukrajinskými silami," dodal bieloruský prezident. Ukrajina minulý týždeň uviedla, že rakety vypálené z Bieloruska zasiahli pohraničnú oblasť na jej území.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FOTO TASR/AP)

Lukašenko v sobotu poprel, že by jeho krajina chcela zasiahnuť do rusko-ukrajinského konfliktu. "Ako som pred viac ako rokom povedal, nemáme v úmysle bojovať na Ukrajine," povedal. Bielorusko ako dlhodobý spojenec Kremľa od 24. februára podporuje ruskú vojenskú operáciu na Ukrajine s tým, že pôsobí ako záložná základňa pre moskovské sily. Ruské jednotky prekročili bieloruskú hranicu na Ukrajinu, keď sa pokúšali dobyť Kyjev, ale neuspeli, konštatuje AFP. Lukašenko je vojensky a hospodársky veľmi závislý od Ruska a spolieha sa na podporu svojho suseda so zámerom stabilizovať svoju pozíciu.

Stalo sa tak aj v roku 2020, keď po sporných prezidentských voľbách vypukli rozsiahle protesty. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň oznámil, že Moskva "v najbližších mesiacoch" dodá Bielorusku rakety typu Iskander-M schopné niesť jadrové zbrane. Bielorusko je vytrvalým spojencom Ruska, pričom mu uľahčilo i začiatok februárovej invázie na Ukrajinu, keďže niektoré ruské jednotky vpadli na ukrajinské územie práve z Bieloruska.

Viac o téme: Vladimir PutinMoskva-č.1KyjevVolodymyr ZelenskyjRusko vzťahVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu