Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Jún sa do histórie burzy zapíše čiernymi písmenami: Hlavné americké indexy hlásia obrovské straty! Obavy z recesie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Akcie v Spojených štátoch sa v prvý deň druhej polovice nového roka posilnili. Za prvý polrok bol výkon všetkých troch indexov najhorší za niekoľko desaťročí. Objem obchodovania bol však dnes nízky, pretože finančné trhy v USA sú v pondelok pre štátny sviatok zatvorené a investori na začiatku nového štvrťroka hľadajú nový katalyzátor, ktorý by rozhýbal trh.

Index Dow Jones vzrástol o 321,83 bodu, teda 1,05 percenta, na 31 097,26 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 sa posilnil o 39,95 bodu, teda o 1,06 percenta, na 3825,33 bodu. Index technologického trhu Nasdaq sa zvýšil o 99,11 bodu, čiže 0,9 percenta, na 11.127,84 bodu.

Za celý týždeň však všetky tri indexy klesli. Dow Jones o 1,28 percenta a S&P o 2,21 percenta. Nasdaq stratil 4,13 percenta.

Z 11 hlavných sektorov indexu S&P 500 najviac posilnili poskytovatelia komunálnych služieb. Naopak technologické firmy klesli na čele so sektorom mikročipov. Ten zasiahlo varovanie firmy Micron Technology pred ochladením dopytu. Oslabili aj akcie firmy Meta Platforms, pretože generálny riaditeľ Mark Zuckerbrg varoval zamestnancov, aby sa pripravili na hlboký hospodársky pokles.

Obavy z recesie

V USA sa tento mesiac začne hlavná sezóna výsledkových správ firiem za druhý štvrťrok. Analytici podľa agentúry Refinitiv očakávajú celkový rast ziskov firiem z indexu S&P 500 o 5,6 percenta, na začiatku štvrťroka predpokladali zvýšenie ziskov o 6,8 percenta. Investori sa zamerajú aj na výhľady firiem pre obavy, že na ziskové marže bude mať negatívny dopad rastúca inflácia a slabnúci dopyt spotrebiteľov.

Jún sa do histórie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem výsledkov hospodárenia budú investori tento mesiac tiež pozorne sledovať správu ministerstva práce o zamestnanosti a zasadnutí menového výboru centrálnej banky USA (Fed). Dnešná správa Inštitútu riadenia dodávok (ISM) ukázala, že aktivita v spracovateľskom sektore USA sa v júni spomalila viac než sa čakalo. Nové objednávky po prvýkrát za dva roky klesli. Správa podporila názor, že sa ekonomika ochladzuje a inflácia sa zdá za svojím vrcholom, napísala agentúra Reuters.

Americký dolár dnes posilnil. Obavy z globálnej recesie zvýšili dopyt po bezpečnejších aktívach, medzi ktoré patrí aj americký dolár. Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, stúpol o 0,4 percenta na 105,11 bodu. Euro voči doláru kleslo o 0,5 percenta na 1,0432 USD. Dolár k jenu oslabil o 0,3 percenta na 135,30 JPY. Kurz eura voči jenu sa znížil o 0,8 percenta na 141,10 JPY. „Realita je taká, že velmi pravdepodobne skončíme v miernej recesii,“ povedal analytik Wealthspire Advisors Oliver Pursche. „Z pohľadu investora je dôležité si uvedomiť, že k výpredajom dochádza dlho pred recesiou a trhy v minulosti pri miernej recesii rástli.“

Viac o téme: EkonomikaDolárIndexUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu