Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty deviaty (2. júl 2022)

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Moskva núti učiteľov na ukrajinských územiach okupovaných Ruskom, aby v školách vyučovali podľa ruských osnov. Pre denník The Guardian to uviedli samotní pedagógovia, ktorí sa obávajú, že v prípade odmietnutia môžu prísť o prácu.

Naživo z Ukrajiny

Zničené ukrajinské sídlisko po ruskom ostreľovaní

Zničené ukrajinské sídlisko po ruskom ostreľovaní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:35 Ukrajinské ozbrojené sily zničili ruské veliteľské stanovisko.

19:55 Rusi robia masové prehliadky v okupovanej Chaplynke Od 29. júna v obci Chaplynka sú prehľadané všetky súkromné garáže. V prípade neprítomnosti majiteľov sú garážové brány rozbité.

18:00 Rusi hrozia úderom na Palác detského umenia v Záporoží. Ruské Ministerstvo obrany uviedlo, že budovu Paláca detského umenia v Záporoží využíva ukrajinská armáda.

16:42 Juhoukrajinské mesto Mykolajiv dnes skoro ráno zasiahli ruské strely, oznámil podľa agentúry Unian gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Starosta Mykolajivu predtým uviedol, že mestom otriasli silné výbuchy. Najmenej sedem Ruskom vyslaných rakiet zasiahlo infraštruktúru a výrobňu tehál, niektoré dopadli do polí. Podľa Kima zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

16:24 Proruskí separatisti v sobotu oznámili, že "kompletne" obkľúčili mesto Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Ukrajinská strana vzápätí tieto tvrdenia poprela. Informuje o tom agentúra AFP.

"Dnes sa spoločným úsilím podarilo Národnej milícii Luhanskej ľudovej republiky a ozbrojeným silám Ruskej federácie obsadiť posledné strategicky dôležité vyvýšeniny. To nám umožňuje povedať, že mesto Lysyčansk je kompletne obkľúčené," uviedol hovorca separatistických síl podporovaných Ruskom Andrej Maročko. "Boje v okolí Lysyčansku pokračujú. Našťastie však mesto nebolo obkľúčené a je pod kontrolou ukrajinskej armády," uviedol hovorca ukrajinskej národnej gardy Ruslan Muzyčuk pre ukrajinskú televíziu.

16:11 Britské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu odsúdilo "zneužívanie vojnových zajatcov" pre politické účely na Ukrajine. Ide o reakciu na správy o obvinení ďalších dvoch britských občanov zo "žoldnierskych aktivít", ktorých zajali proruské sily. Informovala o tom televízia Sky news. "Odsudzujeme zneužívanie vojnových zajatcov a civilistov pre politické účely a upozornili sme na to aj Rusko," uviedol britský rezort zahraničných vecí.

14:23 Pri útoku na východoukrajinské mesto  Sloviansk zahynuli najmenej štyria ľudia. Oznámil to v sobotu tamojší starosta Vadym Ľach a zároveň obvinil ruské sily, že pri útoku použili zakázanú kazetovú muníciu. Informuje o tom agentúra DPA.

K útoku prišlo počas noci, pričom ruské sily mali zaútočiť na oblasti obývané civilistami, v ktorých nie sú žiadne vojenské objekty, uviedol na sociálnej sieti Telegram Ľach. Zároveň informoval, že útok si vyžiadal životy najmenej štyroch ľudí a ďalší siedmi utrpeli zranenia.

13:16 Proruskí separatisti z východnej Ukrajiny obvinili ďalších dvoch zajatých Britov z toho, že bojovali na Ukrajine ako žoldnieri. Zrejme im preto môže hroziť trest smrti. S odvolaním sa na ruské štátne médiá to dnes uviedol server BBC News. Súd v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DNR) v júni neprávomocne odsúdil na trest smrti dvojicu Britov a Maročana, ktorí podľa neho bojovali na Ukrajine ako žoldnieri.

12:32 V separatistickej Doneckej ľudovej republike (DĽR) na východe Ukrajiny obvinili zo "žoldnierskych aktivít" ďalších dvoch britských občanov. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v sobotu s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

11:30 Poľský Gdansk pomenoval námestie neďaleko ruského konzulátu „Námestie hrdinov z Mariupola“. Rozhodnutie o pomenovaní padlo v apríli a slávnostné otvorenie námestia sa konalo 1. júla. Mesto si tak uctilo odpor, ktorý postavili obrancovia Mariupolu proti ruským silám.

10:46 Ukrajinské sily zaútočili na dva sklady s muníciou a zničili dron za 7 miliónov dolárov. Ukrajinské operačné veliteľstvo "Juh" uviedlo, že ukrajinskí vojaci podnikli nálety na dva sklady munície nachádzajúce sa v Chersonskej oblasti a zničili bezpilotné lietadlo "Forpost" v Mykolajivskej oblasti.

10:13 Ruskí okupanti vykonávajú naliehavé cvičenia na ochranu krymského mosta, informujú miestne médiá.

9:39 Ruskí okupanti zdvihli z dna veľkú výsadkovú loď "Saratov", potopenú v marci v prístave Berdyansk.

8:47 V dôsledku včerajšieho ostreľovania Slovianskej oblasti kazetovou muníciou boli štyria ľudia zabití a sedem ďalších bolo zranených. Informoval o tom starosta mesta Vadim Lyakh.

8:04 Ruské invázne jednotky sa snažia získať späť stratené pozície v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Terčom ruských delostreleckých útokov sa stalo niekoľko mestečiek na východ od Charkova. Vo svojej pravidelnej rannej správe o vývoji bojov to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Ruské ozbrojené sily tiež pokračujú v snahách obkľúčiť Lysyčansk.

7:14 Kadyrovský vojak bojuje proti neviditeľnému vlaku. Po streľbe oznámi, že Ukrajina „už čoskoro nebude existovať“.

6:34 Mestom Mykolajiv na juhu Ukrajiny skoro ráno otriasli silné explózie. Informoval o tom na sociálnej sieti telegram starosta a vyzval ľudí, aby zostali v úkrytoch. Pôvod výbuchov nie je jasný. V piatok pritom bolo pri zásahu obytného domu blízko Odesy ruskými raketami zabitých najmenej 21 ľudí.

6:00 Ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom sa po dvoch dňoch podarilo obnoviť spojenie medzi systémami v Záporožskej jadrovej elektrárni a Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE). S odvolaním sa na Enerhoatom o tom informovala agentúra Reuters. Najväčšiu ukrajinskú jadrovú elektráreň počas svojej invázie na Ukrajinu 4. marca obsadili ruské jednotky.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Avantgardné divadlo ukončilo svoju činnosť protivojnovým predstavením

Moskovské avantgardné divadlo Gogoľovo centrum, ktoré bolo jedným z posledných bášt umeleckej slobody v Rusku, vo štvrtok večer po záverečnom protestnom predstavení s názvom "Ja nie som súčasťou vojny" namierenom voči ofenzíve Kremľa na Ukrajine, ukončilo svoju činnosť. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

Herci vo štvrtkovom predstavení recitovali verše sovietskeho básnika a vojaka Jurija Levitanského, ktorý sa narodil na území dnešnej Ukrajiny. Názov predstavenia si tvorcovia prepožičali z Levitanského známych veršov: "Ja nie som súčasťou vojny, vojna je súčasťou mňa". Po skončení posledného predstavenia odchádzajúci umelecký šéf divadla Alexej Agranovič vyhlásil: "Gogoľovo centrum je zatvorené. Navždy". Fungovať bude pod novým manažmentom a ponesie svoje niekdajšie pomenovanie - Dramatické divadla Nikolaja Gogoľa. Gogoľovo centrum v hlavnom meste Ruska desaťročie uvádzalo odvážne inscenácie, často narážajúc na čoraz prísnejšie a konzervatívnejšie zákony. Jeho umeleckým riaditeľom bol v rokoch 2012-2021 ruský režisér Kirill Serebrennikov, ktorý Rusko opustil po kritike invázie na Ukrajine.

Serebrennikov obvinil zodpovedné orgány v Moskve z "vraždy" Gogoľovho centra. Vo štvrtok sa divákom v hľadisku prihovoril z francúzskeho Avignonu prostredníctvom videospojenia slovami: "Gogoľovo centrum je myšlienkou, myšlienkou slobody. Sloboda nie je mŕtva. Sloboda žije dovtedy, pokým sme nažive my."

"Verím, že jedného dňa sa vojna skončí a povstane nádherné Rusko budúcnosti," uviedol. Serebrennikov bol v júni 2020 podmienečne odsúdený na tri roky väzenia a pokutu v sume rovnajúcej sa približne 10.000 eurám za spreneveru finančných prostriedkov tohto divadla. Rusko smel opustiť len po tom, čo mu v apríli súd v Moskve trest zrušil a nariadil aj jeho vymazanie z registra trestov. Jeho stúpenci tvrdia, že bol potrestaný za kritiku autoritárstva a homofóbie počas pôsobenia ruského prezidenta Vladimira Putina. AFP pripomína, že predstavitelia Moskvy tento týždeň ohlásili zmeny vo vedení v mnohých významných divadlách v ruskej metropole. Ide o súčasť narastajúceho tlaku voči akýmkoľvek kritickým hlasom, odkedy sa začala vojna na Ukrajine.

Moskva núti na okupovaných územiach Ukrajiny vyučovať podľa ruských osnov

Rusko nariadilo ukrajinským učiteľom v oblastiach kontrolovaných ruskou armádou do 21. júla podpísať dokument, v ktorom vyjadrujú svoju ochotu vyučovať podľa ruských osnov. Podpísanie takéhoto dokumentu však môže podľa Guardianu spôsobiť pedagógom viacero ťažkostí.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ak s vyučovaním podľa ruského vzdelávacieho plánu nebudú súhlasiť, prídu o prácu a môžu čeliť represáliám zo strany ruských jednotiek. Naopak, podpísanie vyhlásenia by pre nich mohlo znamenať problémy zo strany ukrajinských úradov, ktoré to vnímajú ako kolaborovanie s nepriateľom. Pedagógovia však tvrdia, že ukrajinské zákony by mali rozlišovať, či učitelia vyučujú podľa ruského plánu dobrovoľne, alebo pod nátlakom. Ruský minister školstva Sergej Kravcov v júni oznámil, že Rusko urobí všetko pre to, aby sa 1. septembra otvorili školy na obsadených územiach Ukrajiny, v ktorých sa bude vyučovať podľa ruských osnov.

Dokument museli nateraz podpísať len učitelia dejepisu, zemepisu, jazykov a učitelia na prvom stupni základných škôl. Pedagógov, ktorí vyučujú matematiku, fyziku, biológiu a chémiu, sa nariadenie zatiaľ netýka, keďže tieto predmety nie sú ovplyvnené ruskou propagandou, povedal učiteľ žijúci v dedine v okupovanej časti Charkovskej oblasti.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu