Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska? Turisti hromžia, na týchto cestných úsekoch sa poriadne zdržíte

Cesta zo šibeniku do Trogiru je plná cestárov. Zobraziť galériu (2)
Cesta zo šibeniku do Trogiru je plná cestárov. (Zdroj: Facebook/24sata)

ŠIBENIK/TROGIR - Krajina, ktorá sa rozprestiera v severozápadnej časti Balkánskeho polostrova, doslova žije z cestovného ruchu. Preto je až komické, keď sa uprostred letných horúčav a frekventovanejšej dopravnej situácie rozhodla vláda opravovať cesty. Jeden kratší úsek opráv by sa ešte možno dal vydržať, ale toto je čistá katastrofa.

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (archívne video)

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (Zdroj: Facebook/Vatrogasci Umag)

Cesta zo Šibeniku do Trogiru sa stala hotovou katastrofou. Kvôli oprave niektorých úsekov sa vodiči zastavia medzi týmito dvomi mestami až trikrát. Je priam komické, že uprostred letnej sezóny sú všade cestári s lopatami a bagre. 

Prvý úsek opráv čaká vodičov už kúsok za Šibenikom. Práce na ceste sa podľa 24sata robia na úseku, ktorý smeruje priamo do perly Dalmácie, Primošten. Počas letnej sezóny tam nenájdete apartmán pod 100 eur na noc. Po 15-tich kilometroch čaká ďalšia výstražná tabuľa. Tentoraz je to pred Rogoznicou, ďalším turistickým centrom. 

Situácia tu vyzerá ešte kritickejšie. Na poli pri ceste sú obrovské bagre a cestári sa snažia nájsť tieň a ukryť sa pred teplotami, ktoré presahujú 40 stupňov Celzia. Chorváti tu stavajú príjazd k novému nákupnému centru. V meste Poljica, priamo pred Trogirom, je semafor, ktorý reguluje dopravu len v jednom pruhu. 

Chystáte sa na dovolenku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Už začiatkom júla si chorvátsky turizmus pekne zavaril. Je takmer isté, že na daných úsekoch sa budú tvoriť dlhočizné kolóny. Cesta medzi Šibenikom a Trogirom je síce dlhá len zhruba 30-40 kilometrov, no cestárov tu stretnete na každom desiatom kilometri. 

Príliš vysoké ceny?

Muž zo Záhrebu, nechcel uviesť meno, len nedávno pre 24sata uviedol, že zostal zaskočený, keď mu v nie príliš luxusnej kaviarni na pláži doniesli účet. Malé pivo tam stálo od 30 do 35 kún (do 4,50 eur). Za populárny chorvátsky nápoj Cedevitu zaplatil 25 kún (3,25 eur) a za kávu s mliekom 17 kún (2,21 eur).

Ceny sa domácemu obyvateľovi zdali privysoké, a teda rovnaký pocit budú mať aj zahraniční turisti. Najmä tí, ktorí chodievajú pravidelne na dovolenky do tejto časti Chorvátska.

Viac o téme: DovolenkaCestáriChorvátskoŠibenikTrogirRekonštrukcia ciest
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu