Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty ôsmy (1. júl 2022)

Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck Zobraziť galériu (6)
Ťažkými bojmi sužovaný Severodoneck (Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

KYJEV - Ukrajinský Hadí ostrov je "opäť slobodný", uviedol v noci na piatok vo svojom pravidelnom príhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Správu sme prevzali zo stanice CNN a agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinská armáda nedávno úspešne oslobodila osadu, vykonala protiútoky a zničila nepriateľov

Ukrajinská armáda nedávno úspešne oslobodila osadu, vykonala protiútoky a zničila nepriateľov (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:54 Spojené štáty v piatok oznámili ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu brániacu sa proti ruským inváznym silám. Ako uviedol Pentagón, pôjde o pomoc vo výške 820 miliónov dolárov (približne 787 miliónov eur), informuje agentúra AFP.

21:45 Rusko dúfa v "racionálne vyriešenie" sporu o zákaze tranzitu ruského tovaru cez Litvu do ruskej exklávy Kaliningrad. V piatok to uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško a ruský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Čižov. Informuje o tom agentúra DPA.

21:27 Ukrajinská armáda obvinila Rusko, že zhodilo fosforové bomby na strategicky významný Hadí ostrov, nachádzajúci sa v blízkosti delty Dunaja v Čiernom mori. Informuje o tom agentúra AFP.  "Dnes okolo 18.00 h... lietadlá Su-30 ruského vojenského letectva dvakrát podnikli útoky fosforovými bombami na Hadí ostrov," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinskej armády. Správa o použití fosforovej munície prišla deň po tom, ako Rusko vo štvrtok stiahlo z Hadieho ostrova svojich vojakov, ktorí tam čelili vytrvalým ukrajinským delostreleckým a raketovým útokom. 

21:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok označil ruský raketový útok na obytnú budovu v juhoukrajinskej Odeskej oblasti za cielený. Ide o ruský teror voči ukrajinských mestám a dedinám, proti ukrajinskému ľudu, dospelým i deťom, povedal Zelenskyj po stretnutí s nórskym premiérom Jonasom Gahrom Störem v Kyjeve. Pripomenul, že išlo o protilodné strely, informuje o tom agentúra DPA.

21:01 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa dištancovalo od výrokov svojho veľvyslanca v Nemecku Andrija Meľnyka týkajúcich sa niekdajšieho ukrajinského nacionalistického lídra Stepana Banderu. Ako napísala v piatok agentúra DPA, Kyjev chce týmto krokom odvrátiť prípadný spor s poľskou vládou.

20:25 Nórsko v piatok počas návštevy premiéra Jonasa Gahra Störeho v Kyjeve ohlásilo nový balík pomoci pre Ukrajinu, ktorá vyše štyri mesiace čelí ruskej vojenskej ofenzíve. Ide o sumu vo výške desať miliárd nórskych korún (jednej miliardy eur) určených na obdobie dvoch rokov. Informuje o tom agentúra AFP.

19:33 Ukrajina predložila na Medzinárodnom súdnom dvore veľké podanie, ktoré poskytlo dôkazy, že Rusko porušilo Dohovor o genocíde.

19:02 EÚ navrhuje Ukrajine okamžitú podporu vo výške 1 miliardy eur. „EÚ bude naďalej poskytovať Ukrajine pomoc a z dlhodobého hľadiska bude podporovať jej obnovu,“ uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

18:36 1. júla zasiahlo Mykolajiv 12 ruských rakiet. Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim povedal, že niektoré rakety zostrelila protivzdušná obrana a neboli hlásené žiadne obete.

18:09 Pri ruskom raketovom útoku na Odeskú oblasť zahynulo až 21ľudí vrátane dieťaťa. Serhiy Bratchuk, hovorca správy Odeskej oblasti, uviedol, že medzi zabitými pri útoku na dedinu Serhiivka v regióne je aj 12-ročné dieťa.

17:36 Ukrajina požiadala Turecko, aby zadržalo loď Žibek Žoly, plávajúcu pod ruskou vlajkou a prepravujúca náklad ukrajinského obilia z Rusmi okupovaného prístavu Berďansk. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa a dokument, ktorý Reuters videl.

17:13 "V dôsledku útoku strategických lietadiel Tu-22 zo strany Čierneho mora na Bilhorodsko-Dnistrovskyj okres tromi raketami Ch-22 bol zasiahnutý viacpodlažný dom a dve rekreačné zariadenia," informovalo Južné veliteľstvo ukrajinských síl.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu