Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

OBROVSKÉ škody v Česku a Rakúsku: Silné búrky tam spôsobili apokalypsu! Krúpy veľké ako loptičky a rozsiahle povodne

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Twitter.com / Hasiči Olomouc, FB / HZS Jihomoravského kraje, Město Český Krumlov)

PRAHA/VIEDEŇ - Počasie u našich susedov robí obrovské problémy. Extrémne horúčavy vystriedali naozaj extrémne búrky, ktoré so sebou prinášajú mnohé problémy. Ako napríklad obrovské krúpy, ktoré rozbíjajú sklá v Česku či povodne, ktoré sužujú Rakúsko. Okrem toho, búrky, ktoré boli v stredu aj na Orave, spôsobili smrť turistu.

"Český Krumlov v noci zasiahla blesková povodeň, keď sa zo žľabu vylial vodný tok Polečnice. Objekty okolo Chvalšinskej cesty boli zasiahnuté vodou. Povodňová komisia zasadala v noci, podľa potreby prijíma opatrenia (komunikácia s dotknutými vlastnými nehnuteľností, umiestnenie vriec a podobne). Momentálne je na vodnom toku vyhlásený tretí povodňový stupeň v a hladina klesá," informovalo nadránom mesto Český Krumlov na sociálnej sieti. Z dôvodu vyliatia vodného toku však bola uzavretá Chvalšinská cesta, ktorú sa krátko po 7. hodine podarilo sprejazdniť. Rieka Vltava sa nevyliala, je v normálnom stave.

VIDEO Strašidelná búrka v Moravskou Beroune: Obrovské krúpy a poničené autá a okná!

Strašidelná búrka v Moravskou Beroune: Obrovské krúpy a poničené autá a okná! (Zdroj: FB/J. Š)

OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / Město Český Krumlov)
OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / Město Český Krumlov)

Po nočnom intenzívnom daždi a búrkach platí v kraji tretí povodňový stupeň aj v Hracholuskách na Zlatom potoku a na Blanici v Bavorove, na Podedvorskom mlyne klesla na druhý stupeň. Juhočeskí hasiči mali od stredajšieho večera do dnešného rána okolo 230 výjazdov, odčerpávali vodu, odpratávali stromy. Kvôli popadaným stromom sú neprejazdné aj niektoré trate. Bez elektriny je v kraji asi 1000 odberateľov firmy EG.D zo skupiny E.ON. Vyplýva to z informácií hasičov, obcí, Povodia Vltavy, Českých dráh (ČD) a energetikov. "Najviac odberateľov je obmedzených na Táborsku v oblasti okolo Soběslavi, Klenovíc a obce Rybova Lhota. Ide približne o 500 domácností, kde sa aktuálne intenzívne snažíme obnoviť dodávku elektrickej energie," povedal hovorca EG.D Roman Šperňák. Viac ako 200 domácností má obmedzené dodávky elektriny juhozápadne od Třebone okolo Domanína.

Silný vietor vyvracal stromy na viacerých miestach na Slovensku
Zobraziť galériu (13)
Silný vietor vyvracal stromy na viacerých miestach na Slovensku  (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

Popadané stromy a strhnuté strechy

Silné búrky celý deň prechádzali v páse od východu Stredočeského kraja cez Vysočinu do Pardubického a Královohradeckého kraja. Meteorológovia vydali výstrahy, že pri nich môže napršať až 90 litrov na meter štvorcový. 

Juhočeskí hasiči odpratali v kraji vyše 100 popadaných stromov, v 88 prípadoch odčerpávali vodu. "Po polnoci sa situácia v kraji upokojila. Od polnoci do šiestej hodiny rannej vyšli jednotky profesionálnych a dobrovoľných hasičov k 25 udalostiam," uviedla hovorkyňa hasičov Vendula Matějů. V obciach Brloh a Vesce, časti obce Čeraz spadol strom na domy, nikto sa nezranil.

Galéria: OBROVSKÉ škody v Česku a Rakúsku: Silné búrky tam spôsobili apokalypsu! Krúpy veľké ako loptičky a rozsiahle povodne

Juhočeskí hasiči odčerpávali vodu z kultúrneho domu v Týdně nad Vltavou, uviedla na webe hovorkyňa juhočeských hasičov Vendula Matějů. V Prachaticiach zasadol kvôli búrkam a dažďu krízový štáb. Voda z nasýtenej pôdy sa rozliala okolo obcí ako Nebahovy, Lhenice či Vitějovice, uviedol starosta Prachatíc Martin Malý. Do Husineckej priehrady tieklo v podvečer 28 metrov kubických vody, von 20 metrov kubických. Kvôli popadaným stromom nejazdili niektoré vlaky na trati z Prahy do Budějovíc, hlavne na Táborsku. Pred 23:00 platilo obmedzenie medzi Táborom a Veselím nad Lužnicou. Vyplýva to z informácií Správy železníc a Českých dráh.

OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / HZS Jihomoravského kraje)
OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / HZS Jihomoravského kraje)

Obrovské krúpy

Popadané stromy zastavili prevádzku vlakov aj na niekoľkých miestach Vysočiny. Hasiči vychádzali aj k niekoľkým domom, do ktorých pivníc natiekla voda. V Moravskom Beroune krupobitie v stredu popoludní zničilo niekoľko striech, hasiči ich pomáhali majiteľom provizórne opraviť. „Doslova explozívny vývoj prebiehal aj v okolí Znojma, kde sa búrka presúva na sever až mierny severozápad. Bol zaznamenaný aj tzv. splitting, teda rozdelenie búrkového jadra na dve časti, čo sa vyskytuje pri supercelárnych búrkach,“ informoval Český hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti. Búrky podľa fotografií so sebou priniesli nielen prívalové lejaky, ale aj krúpy, ktoré na niektorých miestach dosahovali až 5 centimetrov. 

OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / J. Š)
OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / J. Š)
OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / J. Š)

Ničivé povodne v Rakúsku

Juh Rakúska v povodí rieky Mur zasiahli v noci z utorku (28. 6.) na stredu záplavy spôsobené silným dažďom. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR preto vyzýva cestujúcich aj tranzitujúcich z a do krajiny, aby sa pred cestou informovali o aktuálnej situácii.

"V Korutánsku v povodí rieky Mur došlo k lokálnym záplavám v dôsledku silnej prietrže mračien. V častiach tohto územia dočasne vypadol prúd a bol vyhlásený krízový stav. Občania boli vyzvaní zdržiavať sa vo svojich domovoch a riadiť sa pokynmi záchranárskych zložiek a miestnych úradov," uviedol rezort na webe. Zastupiteľský úrad SR vo Viedni potvrdil, že v tejto súvislosti neeviduje žiadneho občana SR, ktorý by bol zranený, hospitalizovaný, usmrtený alebo v inom prípade núdze. Avšak, podľa medializovaných informácií po záplavách a zosuvoch pôdy zahynul najmenej jeden človek a ďalší je nezvestný. Korutánske štúdio verejnoprávnej stanice ORF uviedlo, že obeťou je 82-ročný muž, ktorého v obci Treffen zasiahol v jeho garáži prúd bahna a kamenia. Stále sa pátra po druhom nezvestnom, ktorého podľa nepotvrdených správ strhla rozvodnená rieka.

V okolí mesta Villach sa vyliali z brehov potoky a zosuvy pôdy pohltili niekoľko domov miestami až na prvé poschodie. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nevychádzali z domovov. Na mnohých miestach živel zatarasil cesty, niektorí ľudia museli byť preto evakuovaní pomocou vrtuľníkov. „Škody sú enormné,“ povedal hajtman okresu Villach-vidiek Bernd Riepan s tým, že celkový obraz o deštrukcii si doteraz nebolo možné vytvoriť.

Prívaly bahna a záplavy boli spôsobené silnými dažďovými zrážkami, v obci Arriach iba za tri až štyri hodiny spadlo 118 litrov vody na meter štvorcový, uviedol Gerhard Hohenwarter z Rakúskeho inštitútu pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG). „Za niekoľko hodín tu teda napršalo toľko, ako priemerne za celý jún,“ dodal. Takto veľké množstvo zrážok počas takej krátkej doby podľa neho štatisticky nastáva raz za sto rokov. 

 

Extremer Regen letzte Nacht in Kärnten: In nur drei bis vier Stunden in Flattnitz, in den Gurktaler Alpen, 93 Liter...

Posted by ZAMG - Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik on Wednesday, June 29, 2022

Pozor, dnes až 38 stupňov Celzia 

Vo viacerých okresoch na juhu Slovenska môže teplota vo štvrtok dosiahnuť 38 stupňov Celzia. Vysoké teploty nad 33 stupňov však očakávajú meteorológovia na celom území. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstraha tretieho stupňa platí pre okresy Komárno, Nové Zámky, Levice, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Rimavská Sobota, Poltár, Revúca, Rožňava, Košice okolie, Trebišov, Michalovce, Vranov nad Topľou a Sobrance od 14.00 do 18.00 h. "Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," upozornil ústav.

OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Na západe, východe a v strede krajiny sa popoludní očakávajú teploty 35 až 37 stupňov Celzia, pre viaceré okresy platia výstrahy druhého stupňa. Pre severné okresy vydali výstrahu pred vysokými teplotami prvého stupňa, meteorológovia tam očakávajú najvyššie teploty na úrovni 33 až 34 stupňov Celzia.

O tom, že dnešok bude extrémne horúci, svedčí aj fakt, že už pred 9. hodinou dopoludnia padali 30 stupňové teploty na mnohých miestach. Informovalo o tom SHMÚ na sociálnej sieti. 

OBROVSKÉ škody v Česku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa portálu emeteo obyvatelia mnohých miest na Slovensku zažili extrémne teplú noc. "Najteplejšiu noc sme zaznamenali na stanici v Pukanci, kde sa v noci asi veľmi ťažko spalo. Teplota tu najnižšie klesla o 05:10 na 24,3°C a ide už o štvrtú tropickú noc po sebe. Už v týchto chvíľach pred ôsmou hodinou je v Pukanci takmer 29°C. Prekvapivo šnúru tropických noci preťala stanica v bratislavskom Starom Meste, kde bola najnižšia nočná teplota 19,9°C," uviedol portál na sociálnej sieti. 

 

Viac o téme: HasičiKrúpyBúrkySupercelárne búrkyPočasie v ČeskuZáplavy v RakúskuProblémy s počasímSilné búrky v Česku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu