Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ekonomický šok u našich južných susedov: Astronomický nárast úrokovej sadzby, odteraz je najvyššia v EÚ

V Maďarskej centrálnej banke došlo k nárastu základnej úrokovej sadzby na rekordné maximum Zobraziť galériu (2)
V Maďarskej centrálnej banke došlo k nárastu základnej úrokovej sadzby na rekordné maximum (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Gettyimages.com)

BUDAPEŠŤ - Všetkých európskych ekonómov a verejnosť dnes zasiahli mimoriadne šokujúce správy od našich južných susedov. V Maďarskej centrálnej banke totiž došlo k zavedeniu novej výšky základnej úrokovej sadzby, ktorá odrovná takmer každého. Je to predovšetkým jej astronomickým nárastom o 185 bazických bodov, čo ju dostalo na čelo v Európskej únii.

archívne video

Heger sa pred summitom EÚ pokúšal presvedčiť Orbána o ropnom embargu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Informuje o tom portál Novinky.cz. Ide tak o najvyšší a najprudkejší nárast od roku 2008, kedy svet čelil tiež kríze. Maďarská centrálna banka v utorok však šokovala trh, keď výrazne zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 1,85 bodu na výsledných 7,75 percenta. Toto číslo je zo všetkých krajín Európskej únie najvyššie.

Analytici takýto skokový nárast nečakali

Portál pripomína aj predikcie popredných analytikov, ktorých oslovil Reuters. Tí neboli až tak ďaleko od pravdy, ale aj tak sú šokovaní. Niektorí totiž očakávali priemerné zvýšenie "len" o pol percentuálneho bodu. Traja ďalší odborníci boli bližšie k pravde, keď tipovali zvýšenie o jeden percentuálny bod. Napokon je to 1,85.

Ekonomický šok u našich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Súvis s klesajúcim kurzom forintu?

Nečakane vysoké navýšenie sadzby by mohlo mať aj sekundárny efekt - zvýšiť silu maďarského forint. Ten len v pondelok klesol na rekordné minimum, konkrétne na 404,5 forintu za euro. Mena dnes posilnila na 397,75 za euro, a to tesne pred vyhlásením tejto sadzby.

Viac o téme: Maďarská centrálna bankaúrokové sadzkySedem percent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu