Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výstraha pre dovolenkárov: Chorvátsko zasiahla vlna horúčav! Ktoré lokality sú v ohrození?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - Ani Chorvátsku sa podobne ako zvyšku Európy nevyhla vlna horúčav. Ešte sme len na začiatku leta a teploty už presahujú 35 stupňov Celzia. Krajina vydala tzv. oranžovú výstrahu pred horúčavami. Meteorológovia hlásili už začiatkom jari, že Chorvátsko čaká extrémne teplé leto, aké tu už dlho nebolo.

Teplo bude najmä v Záhrebskom, Karlovackom, Kninskom, Rijeckom a Splitskom regióne, pre ktoré už Štátny hydrometeorologický ústav (DHMZ) vydal oranžové výstrahy. To znamená, že počasie je nebezpečné. Pri tejto výstrahe platí, že cez deň môže teplota vyskočiť aj na viac ako 35 stupňov, navyše ani v noci to nebude o nič lepšie. Informáciu prináša denník Jutarnij. Chorvátski meteorológovia upozorňujú, že tohtoročná teplota je o päť až šesť stupňov vyššia, ako uvádza priemer.

V posledných júnových dňoch sa v Chorvátsku očakáva prvá tohtoročná vlna horúčav, preto DHMZ vydal výstrahy pred horúčavami - mierne (žlté) a vysoké (oranžové) nebezpečenstvo. "Očakávané hodnoty najvyšších denných teplôt budú približne o päť až desať stupňov vyššie, ako uvádza priemer z konca júna v rokoch 1999 až 2020. Menšia odchýlka je na Jadrane a väčšia v kontinentálnych oblastiach," vysvetľuje meteorologička v DHMZ Aleksandra Karanacová. 

Výstraha pre dovolenkárov: Chorvátsko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Gettty Images)

Až do júla

Ako meteorologička dodáva, vlna horúčav, ktorá sa začala v pondelok (27. jún), bude na väčšine územia pravdepodobne trvať až do konca mesiaca a môže sa pretiahnuť aj do prvého júlového dňa. V niektorých oblastiach sa čaká ochladenie vo štvrtok (30. jún). "Najvyššiu teplotu predpovedajú vo vnútrozemí Dalmácie, napríklad v Knine, kde môže vyskočiť až na 40 stupňov Celzia," uvádza Karanacová.

Výstraha pre dovolenkárov: Chorvátsko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas víkendu 2. a 3. júla sa počasie ochladí najmä vo vnútrozemí, ale k výraznejším zmenám teploty zrejme nedôjde. Na celom území Chorvátska bude minimálne 30 stupňov Celzia. Dalmácia však spadá pod oranžovú zónu, pretože teploty v najbližších dňoch tam budú o päť až desať stupňov vyššie, ako za posledné roky. 

Pitný režim

Lekári upozorňujú obyvateľov, aby dodržiavali odporúčania pitný režim, opaľovací krém, pokrievka hlavy) a chránili sa pred vysokými teplotami, ktoré môžu byť pre niektorých fatálne. Záhreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka a Split patria medzi mestá, kde bude vrcholiť vlna horúčav. Až vo štvrtok možno očakávať mierne ochladenie, ale napríklad Split bude stále ohrozený a v piatok sa k nemu pridá aj Osijek.

Výstraha pre dovolenkárov: Chorvátsko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Meteorológovia zdôrazňujú, že tento veľký denný nárast teploty je nebezpečný, pretože telo sa nestíha ochladiť. Teploty sa totiž v noci nestíhajú dostatočne znížiť, čo pre telo nie je žiadny oddych a regenerácia. Aktivity počas dňa treba prispôsobiť teplotám vzduchu. Bude to problematické najmä u chronických pacientov a starších ľudí. 

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (archívne video)

Hasiči v chorvátskom Umagu zasiahli ako hrdinovia, keď turistka nechala svoje dieťa v rozhorúčenom aute (Zdroj: Facebook/Vatrogasci Umag)

Odporúčania lekárov 

Lekári odporúčajú počas vlny horúčav nevychádzať von v čase od 10. do 17. hodiny a zdržiavať sa len v chladených priestoroch. Najlepšie by bolo udržiavať izbovú teplotu pod 32 a nočnú pod 24 stupňov Celzia a vyhýbať sa fyzickej námahe, piť dostatok tekutín a jesť ľahké jedlá. Pre tých, ktorí nemajú klimatizácie, pomôžu aj ventilátory. Pri teplote vyššej ako 35 stupňov sú však už neúčinné. 

Viac o téme: DovolenkaHorúčavyHorúčavaVýstrahaChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu