Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň stodvadsiaty štvrtý (27. jún 2022)

Zničené mesto Lysyčansk Zobraziť galériu (5)
Zničené mesto Lysyčansk (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ruské vojenské jednotky v nedeľu zamerali svoje útoky na mesto Lysyčansk na východe Ukrajiny po tom, ako v sobotu dobyli susedné mesto Severodoneck. Uviedla to ukrajinská armáda, informuje agentúra DPA. Proruskí separatisti v Donbase medzitým tvrdia, že z protileteckých krytov chemickej továrne Azot v meste Severodoneck evakuovali ďalších asi 250 ľudí. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Výzbrojnú základňu ruských okupačných síl v meste Snižne v Doneckej oblasti zasiahli rakety

Výzbrojnú základňu ruských okupačných síl v meste Snižne v Doneckej oblasti zasiahli rakety (Zdroj: Facebook/MIL.IN.UA)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:50 Rusko si splní svoje záväzky voči Brazílii ohľadne dodávok umelých hnojív. Ruský prezident prezident Vladimir Putin to v pondelok povedal v telefonáte svojmu brazílskemu kolegovi Jairovi Bolsonarovi. Informuje o tom agentúra DPA.

21:44 Najmenej osem mŕtvych a viac ako 20 zranených si v pondelok vyžiadalo ostreľovanie východoukrajinského mesta Lysyčansk útočiacimi ruskými jednotkami. Podľa agentúry AFP o tom informoval prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Vo svojom statuse v aplikácii Telegram spresnil, že ruská armáda ostreľovala Lysyčansk zo samohybného raketometu Uragan. Zasiahla pri tom skupinu ľudí, ktorí si prišli nabrať vodu z pristavenej cisterny.

21:43 Európska únia poskytla Ukrajine vybavenie potrebné pre ochranu zdravia verejnosti pred chemickými, biologickými, rádiologickými a jadrovými hrozbami. Informovala o tom v pondelok Európska komisia (EK), píše agentúra DPA

21:34 Päť ľudí zahynulo a 22 osôb, vrátane piatich detí, utrpelo zranenia v pondelok pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Charkov. Uviedol to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

20:42 Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk v pondelok v Kyjeve vyzval na vylúčenie Ruska z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a z Parlamentného zhromaždenia OBSE. 

20:21 Úrad generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a tiež americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili pondelkový raketový útok Ruska na zaplnené nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku. Informuje o tom agentúra AFP. "Akýkoľvek útok, ktorý zasiahne nákupné centrum, je naskrz ohavný," povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Pripomenul, že priemyselné mesto Kremenčuk v Poltavskej oblasti na rieke Dneper bolo doteraz ušetrené priamych vojenských útokov Ruska.

20:07 Kanada dnes predstavila ďalšie opatrenia, ktoré sú reakciou na inváziu Ruska na Ukrajinu. Ich súčasťou sú ďalšie sankcie a zákaz vývozu technológií, ktoré by mohli pomôcť zlepšiť ruské zbrojné výrobné kapacity, vyplýva z vyhlásenia úradu premiéra Justina Trudeaua.

19:53 Ruský raketový útok na zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine ukazuje "krutosť a barbarstvo" ruského prezidenta Vladimira Putina. Vyhlásil to v pondelok britský premiér Boris Johnson.

19:40 Najmenej desať mŕtvych a 40 zranených si vyžiadal v pondelok ruský raketový útok na nákupné centrum Amstor v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Oznámil to na sociálnej platforme Telegram náčelník Poltavskej oblastnej vojenskej správy Dmytro Lunin.

19:08 Rusko v pondelok oznámilo, že vyhosťuje ôsmich gréckych diplomatov v reakcii na rozhodnutie Atén dodať vojenskú pomoc Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP. Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že si predvolalo gréckeho veľvyslanca, ktorý následne diplomatom odkázal, že majú osem dní na opustenie krajiny. 

18:40 Ukrajina dostane nórske systémy protivzdušnej obrany NASAMS. NASAMS je nórsky mobilný protilietadlový raketový systém na boj proti manévrujúcim aerodynamickým cieľom v malých a stredných výškach, systém protivzdušnej obrany krátkeho až stredného dosahu. Informuje o tom portál Nexta. 

18:10 Pri likvidácii požiaru v nákupnom centre zasahovalo 115 záchranárov a 20 kusov techniky.

17:30 Ruský prezident Vladimír Putin sa po obdržaní oficiálnej pozvánky zúčastní summitu najväčších svetových ekonomík G20, ktorý sa má konať na jeseň v Indonézii. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol Putinov poradca Jurij Ušakov. Západ kvôli ruskej agresii voči Ukrajine tlačil na to, aby Moskva bola z tejto skupiny vylúčená. Nie je zatiaľ jasné, či pôjde o Putinovu osobnú účasť alebo či vystúpi prostredníctvom videospojenia.

16:47 Ruské rakety v pondelok zasiahli zaplnené nákupné centrum v Kremenčuku v Poltavskej oblasti na Ukrajine. Podľa vyhlásenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociálnej sieti Telegram sa v budove nachádzalo viac než tisíc civilistov.

Ruské rakety zasiahli nákupné centrum na Ukrajine: Bolo v ňom viac než tisíc civilistov (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський )

16:34 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas pondelkového online príhovoru k účastníkom summitu G7 navrhol vytvorenie globálneho mechanizmu na konfiškáciu zmrazeného alebo zaisteného ruského majetku. informovala o tom agentúra AFP. Podľa Zelenského predstáv by sa takýto mechanizmus potom mal stať jedným z najväčších nástrojov na odradenie ďalších potenciálnych agresorov od útokov na svojich susedov, uvádza kancelária ukrajinského prezidenta. 

16:07 Najbohatší Ukrajinec a majiteľ oceliarní Azovstaľ Rinat Achmetov v pondelok zažaloval Rusko na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Domáha sa odškodného za zisk, o ktorý prišiel od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rinat Achmetov. najbohatší Ukrajinec.
Zobraziť galériu (5)
Rinat Achmetov. najbohatší Ukrajinec.  (Zdroj: TASR)

15:47 Moldavská prezident Maia Sanduová pricestovala v pondelok na Ukrajinu. Jej návšteva sa koná len pár dní po tom, ako bol Moldavsku a Ukrajine na summite EÚ v Bruseli udelený štatút kandidátskej krajiny. Sanduovej návšteva sa uskutočňuje na pozvanie jej ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského a je jej prvá na Ukrajine od začiatku ruskej invázie.

15:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v pondelok lídrom skupiny G7, že ešte nenastal čas na otvorenie rokovaní s Ruskom, keďže sa Kyjev stále snaží upevniť svoje pozície. Uviedol to v pondelok nemenovaný francúzsky predstaviteľ po tom, ako sa Zelenskyj pripojil prostredníctvom videospojenia k summitu lídrov skupiny G7, informovala agentúra AFP. "Prezident Zelenskyj veľmi jasne odpovedal, že teraz nie je čas pre rokovania. Ukrajina bude rokovať vtedy, keď bude v takej pozícii, aby to mohla urobiť. To bude vtedy, keď obnoví svoju pozíciu sily," uviedol nemenovaný francúzsky predstaviteľ.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

15:08 EÚ poskytuje Ukrajine vybavenie na ochranu pred chemickými a jadrovými hrozbami. Vybavenie poskytnuté EÚ zahŕňa 300 000 ochranných oblekov, 5 600 litrov dekontaminačných prostriedkov a 850 jednotiek vybavenia na dekontaminačné operácie s celkovými nákladmi 12 miliónov USD.

Viac o téme: InváziaRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu