Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší ÚTOK na Kyjev: Rakety zasiahli obytnú budovu! Zatiaľ jeden mŕtvy, z trosiek vytiahli malé dievčatko

Z trosiek obytnej budovy zachránili dievčatko Zobraziť galériu (9)
Z trosiek obytnej budovy zachránili dievčatko (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

KYJEV - V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev boli v nedeľu skoro ráno počuť štyri výbuchy. Novinári francúzskej tlačovej agentúry AFP informovali, že zasiahnutý bol obytný komplex neďaleko centra mesta. Explózia spôsobila požiar s oblakom sivého dymu. Jedna z rakiet padla aj vedľa materskej škôlky, Zatiaľ identifikovali jednu obeť.

Niekoľko explózií sa dnes po šiestej ráno miestneho času ozvalo v kyjevskej Ševčenkivskej štvrti, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na starostu ukrajinskej metropoly Vitalija Klička. Svedkovia z miesta tvrdia, že išlo o ostreľovanie raketami. Z trosiek zničenej budovy vytiahli aj sedemročné dievčatko a ženu. 

Pri rannom útoku na obytnú budovu v Kyjeve vytiahli z trosiek len 7-ročné dievčatko (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Najmenej jeden mŕtvy, sedemročné dievčatko skončilo v nemocnici

Na mieste sú záchranári, ktorí vyslobodzujú zranených, zasiahnutá bola aj deväťposchodová obytná budova. Podľa ukrajinských zdrojov pri útoku zomrel najmenej jeden človek.

Kyjev ráno čelil útoku, počuť bolo štyri explózie: Rakety zasiahli deväťpodlažnú obytnú budovu (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Na mieste zasahujú takmer dve desiatky záchranných jednotiek, uviedla ukrajinská záchranná služba. V obytnej budove bolo čiastočne zničených niekoľko horných poschodí. O zasiahnutí obytnej budovy a zranených pod troskami informoval aj kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Ďalší ÚTOK na Kyjev:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Záchranári na mieste novinárom neskôr povedali, že sa im z trosiek podarilo vyslobodiť sedemročné dievča, ktoré bolo odvezené do nemocnice. "Z trosiek v deväťposchodovej obytnej budovy sa podarilo zachrániť dievča, asi 7-ročné, potom ako ju zasiahla raketa pri paľbe nepriateľa. Záchranári dievča spod trosiek vytiahli a pomocou zdravotných nosidiel, transportovali a odovzdali ju zdravotníkom. Na záchrane ľudí z trosiek sa pracuje. Na mieste je 22 hasičských a záchranárskych vozidiel a 78 osôb," informovala Štátna pohotovostná služby Ukrajiny. 

Ďalší ÚTOK na Kyjev:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Jej matku zachránili, otca nie

Z trosiek sa zatiaľ podarilo vytiahnuť aj ďalšiu ženu, pravdepodobne išlo o jej matku. Tridsaťšesťročnú ženu vyslobodili pomocou žeriava. "Záchranári pokračujú v odstraňovaní následkov nepriateľského ostreľovania v Ševčenkivskom okrese v hlavnom meste. O 10:30 bola zranená žena vyslobodená zo sutín," informovali hasiči a záchranári na sociálnej sieti.

Z trosiek obytnej budovy po raketovom útoku v Kyjeve zachránili aj matku dievčatka, vytiahli ju pomocou žeriava (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Ženu odovzdali posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Bohužiaľ, podľa záchranárov zomrel v troskách najmenej jeden muž, pravdepodobne otec dievčaťa. 

Galéria: Raketový útok na Kyjev

Raketový útok zasiahol deväťpodlažnú obytnú budovu v Kyjeve

Deväťpodlažná obytná budova v Kyjeve bola v nedeľu skoro ráno zasiahnutá raketovým útokom, oznámil podľa agentúry DPA poradca šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko. Ďalšia raketa dopadla na dvor materskej škôlky v kyjevskom Ševčenkovom distrikte, napísal Heraščenko na sociálnej sieti Telegram.

Ďalší ÚTOK na Kyjev:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/State Emergency Service of Ukraine, ДСНС України)

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko informoval o dvoch zranených a niekoľko ďalších ľudí zostalo podľa neho uväznených pod troskami zasiahnutého obytného domu. Poslanec ukrajinského parlamentu Olexij Hončarenko  doplnil, že ruské jednotky vypálili na mesto Kyjev a priľahlú oblasť dovedna 14 rakiet. Ruská ani ukrajinská armáda sa k útoku bezprostredne nevyjadrili.

Letecký poplach aj v ďalších oblastiach

V historickej štvrti, ktorá je jednou z centrálnych v Kyjeve, sa nachádza množstvo univerzít, reštaurácií a galérií. Ukrajinské hlavné mesto nebolo bombardované už niekoľko týždňov, napísala AFP. V sobotu ukrajinské médiá informovali, že v Kyjeve bol až do 3. júla vyhlásený zákaz nočného vychádzania od 23 hodín do piatej ráno.

Ďalší ÚTOK na Kyjev:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Nariman El-Mofty)

Letecký poplach bol v noci vyhlásený na mnohých ďalších miestach Ukrajiny, najmä na východe. Ostreľovaný bol v noci opäť aj Charkov, podľa agentúry Ukrinform rakety zasiahli priemyselnú štvrť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom videoprejave sľúbil svojim krajanom, že Ukrajina sa bude snažiť získať späť všetky mestá okupované Ruskom. Výslovne spomenul mesto Severodoneck, ktoré v sobotu štyri mesiace po začiatku ruskej invázie úplne ovládli ruské jednotky. Len v sobotu Rusko podľa Zelenského ostreľovalo územie Ukrajiny celkom 45 raketami, podľa neho si to vyžiadalo opäť aj obete. Pri útoku na mesto Sarny na severozápade krajiny podľa ukrajinského velenia zomreli štyria ľudia a ďalšie dva zranenia sú v kritickom stave, uviedol server BBC.

Ďalší ÚTOK na Kyjev:
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP/Nariman El-Mofty)

Niektoré agentúry v tejto súvislosti pripomínajú, že ostreľovanie Kyjeva je hlásené len niekoľko hodín pred začiatkom summitu krajín G7, ktorého sa v Nemecku zúčastní aj americký prezident Joe Biden, a niekoľko dní pred summitom NATO, ktorý začína v utorok v Madride.

Vojna na Ukrajine

Dediny, mestečká a mestá na východnej Ukrajine sú vystavené invázii ruských vojsk už niekoľko mesiacov. Začiatkom júna však dopadli ruské rakety už aj na oblasť Kyjeva a k najnovšiemu nedeľnému ostreľovaniu hlavného mesta došlo len deň po raketovom útoku na západoukrajinské mesto Sarny, pri ktorom podľa oficiálnych údajov zahynuli najmenej traja ľudia. Rusko začalo tohto roku 24. februára vojenskú inváziu na Ukrajinu. Západ na tento útok odpovedal jednak sériou sankcií proti Ruskej federácii a jednak dodáva Ukrajine na obranu pred ruskou agresiou vojenskú techniku.

Viac o téme: Raketový útokKyjevVolodymyr ZelenskyjObytná budovaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu