Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň stodevätnásty (22. jún 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: repro foto Twitter/NEXTA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorkovom videopríhovore vyzval Európsku úniu, aby čo najrýchlejšie prijala ďalší balík sankcií voči Rusku, ktoré 24. februára napadlo Ukrajinu. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci

V prvej línii na Ukrajine bojujú aj mnohí dobrovoľníci (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu povedal, že jeho vzormi sú bežní Ukrajinci, ktorí odolávali útočiacim ruským silám. Rusko prirovnal k fiktívnej postave lorda Voldemorta z kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:06 Český premiér Petr Fiala uistil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Česko plne podporuje, aby bol Ukrajine udelený štatút kandidátskej krajiny EÚ. Fiala to dnes napísal na twitteri. Zelenskyj zároveň na svojom twitterovom účte informoval o tom, že Fialovi za "dôslednú" českú podporu toho, aby Ukrajina získala postavenie kandidáta na členstvo v Európskej únii, poďakoval. Obaja politici uviedli, že spolu tiež prebrali nadchádzajúce české predsedníctvo EÚ, Fiala spomenul aj povojnovú rekonštrukciu Ukrajiny.

19:10 Za tri mesiace spoznala Európska únia badateľnú názorovú zmenu a na summite EÚ je pripravená udeliť štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Uviedla to v stredu v rozhovore pre slovenských novinárov v Bruseli vedúca Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Petra Vargová.

18:00 Ruskí špecialisti na informačné technológie po začiatku vojny na Ukrajine krajinu masívne opúšťali, v Rusku ich teraz chýba na 170-tisíc. Podľa agentúry DPA to v utorok povedal námestník ministra vnútra Igor Zubov na zasadnutí Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu.

17:46 Nemecko v ťažkých dobách ruskej invázie na Ukrajinu preberá zodpovednosť nielen za seba, preto posilní nemeckú armádu tak, aby odrazila akýkoľvek útok nielen na Nemecko, ale aj na spojencov. Dnes to v parlamente vo vyhlásení k nadchádzajúcim summitom Európskej únie, NATO a skupiny veľkých ekonomík G7 vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Ukrajinu uistil, že naďalej môže z Nemecka počítať s humanitárnou, politickou, finančnou i vojenskou pomocou.

17:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas utorka a stredy absolvoval telefonické rozhovory s premiérmi a prezidentmi viacerých členských krajín Európskej únie. Poďakoval sa im za podporu úsiliu jeho krajiny o získanie štatútu kandidátskej krajiny na vstup do EÚ, o ktorom má rozhodnúť tohtotýždňový summit EÚ. 

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin dnes podľa agentúry Interfax podpísal dekrét, ktorým sa stanovujú dočasné postupy ohľadom obsluhy zahraničného dlhu. Urobil tak v čase, keď krajinu vystavenú západným sankciám za jej vojenskú inváziu na Ukrajinu hrozí, že svoje dlhy nebude schopná splácať. Stalo by sa tak prvýkrát od boľševickej revolúcie pred viac ako 100 rokmi.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

16:19 Veliteľ fínskych ozbrojených síl generál Timo Kivinen uviedol, že Fínsko sa už desaťročia pripravuje na útok Ruska a v prípade, že k nemu dôjde, bude klásť tvrdý odpor. Fínsko má podľa neho vybudovaný značný zbrojný arzenál, ale rozhodujúcim faktorom bude, že Fíni budú mať motiváciu bojovať.

15:27 Prezidentov a premiérov dvadsaťsedem krajín Európskej únie čaká na nadchádzajúcej vrcholnej schôdzke v Bruseli kľúčové rozhodnutie, či udeliť Ukrajine postavenie kandidáta na členstvo v európskom bloku. Témou však budú aj ďalšie dopady, ktoré má pokračujúca ruská invázia na Ukrajinu. Na dvojdňovom summite, ktorý sa začne vo štvrtok popoludní, preberú aj ďalšie vzťahy s krajinami západného Balkánu, ktoré sa márne snažia posunúť dopredu na ceste k únijnému členstvu. Mali by tiež odsúhlasiť zavedenie eura v Chorvátsku a venovať sa ďalším ekonomickým témam ako sú vysoké ceny energií.

14:53 Moskovské úrady v stredu oznámili zmenu adresy, na ktorej v ruskom hlavnom meste sídli americká ambasáda. Tá sa teraz nachádza na Námestí Doneckej ľudovej republiky č. 1, čo odkazuje na samozvaný štátny útvar proruských separatistov v Donbase. Informuje o tom agentúra AFP.

14:40 Rusko môže úplne prerušiť dodávky plynu do Európy, keďže sa snaží posilniť svoju politickú páku uprostred ukrajinskej krízy. Povedal to v stredu šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe správy Reuters. Európa sa podľa neho musí na to pripraviť už teraz.

14:34 Bývalý vysokopostavený predstaviteľ ukrajinskej tajnej služby SBU, ktorého zadržali 7. júna v Srbsku na priechode Preševo na hraniciach so Severným Macedónskom, sa nachádza v 30-dňovej väzbe. Informuje o tom TASR podľa správy rakúskej agentúry APA a srbskej agentúry BETA.

13:58 Z okupovaného juhoukrajinského prístavu Mariupol vyplávala v stredu turecká nákladná loď. Stalo sa tak po "konštruktívnych" rozhovoroch s Moskvou venovaných vývozu obilia, oznámilo turecké ministerstvo obrany. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:18 Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v stredu upozornila na "šokujúci nedostatok úsilia" o ochranu civilistov, ktorí sa na Ukrajine ocitajú v oblasti bojov. Lekárska organizácia pri tomto konštatovaní vychádzala z anamnéz a výpovedí pacientov, ktoré zozbierali jej tímy na Ukrajine.

Ako v stredu uviedla AFP, organizácia MSF, ktorá po ruskej vojenskej invázii sprevádzkovala na Ukrajine nemocničný vlak, informovala, že viac ako 40 percent zranených vo vlaku tvorili starší ľudia a deti.

12:57 Moskva neodpovie na zákaz prepravy tovaru cez územie Litvy do Kaliningradskej oblasti len diplomatickým, ale aj praktickým spôsobom. Uviedla to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje agentúra Reuters. 

"Ako jedna z hlavných otázok zaznieva, či bude reakcia (Moskvy) výlučne diplomatická. Odpoveď je: nie," povedala Zacharovová na pravidelnom tlačovom brífingu. "Odpoveď nebude diplomatická, ale praktická," dodala bez akýchkoľvek podrobností o tom, o aké opatrenia pôjde. 

12:35 Estónsky minister obrany Kusti Salm pre fínske noviny Iltalehti povedal, že Rusko nacvičuje raketové útoky proti Estónsku. "Teraz prebiehajú cvičenia, v ktorých Rusi napodobňujú raketové útoky namierené na územie Estónska," povedal Salm "Neboli to lode 50 míľ od pobrežia a nie lietadlá niekde ďaleko, ale vrtuľníky. Vrtuľník nemôže náhodne prekročiť hranicu," dodal Salm.

12:20 Odpoveď Ruska na litovské obmedzenie prepravy tovaru do kaliningradskej enklávy nebude diplomatická, ale praktická. Uviedla to dnes podľa agentúry TASS hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová. Kremeľ následne kroky Litvy označil za absolútne neprijateľné a tiež uviedol, že Moskva pripravuje odvetné opatrenia.

11:52 Ruská vojna zabila na Ukrajine od 24. februára najmenej 324 detí. Viac ako 592 detí bolo zranených, uviedla generálna prokuratúra 22. júna. Očakáva sa, že čísla budú vyššie, pretože nezahŕňajú obete v oblastiach, kde prebiehajú nepriateľské akcie.

11:29 Rusko ostreľovalo Chasiv Jar v Doneckej oblasti kazetovou muníciou, pričom jedného zabilo. Okrem toho bolo zranených 11 ľudí vrátane 6 detí pri ruskom ostreľovaní pláže pri jazere v Chasiv Jar, meste v Doneckej oblasti, informoval guvernér Pavlo Kyrylenko 22. júna.

11:10 Rusko odpálilo 7 rakiet na Mykolajiv. Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim ohlásil útok o 12:00. dňa 22. júna. Zatiaľ neboli zdieľané žiadne podrobnosti.

10:43 V ropnej rafinérii v Novošachtinsku v ruskej Rostovskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou vypukol v stredu ráno požiar. Došlo k nemu krátko po tom, čo nad rafinériou údajne spozorovali dva ukrajinské drony. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS.

Jeden z dronov údajne narazil do výmenníka tepla, kde následne vypukol požiar. Druhý dron z miesta odletel, citovala agentúra TASS nemenovaný zdroj z miestnej samosprávy.

10:30 Indonézsky prezident Joko Widodo navštívi na budúci týždeň Rusko a Ukrajinu a stretne sa s vrcholnými predstaviteľmi týchto znepriatelených krajín. Oznámila to v stredu indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Marsudiová uviedla, že Widodo bude prvým prezidentom ázijskej krajiny, ktorý navštívi Kyjev a Moskvu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. "Prezident sa samozrejme stretne s (ukrajinským) prezidentom Volodymyrom Zelenským a (ruským) prezidentom Vladimirom Putinom," povedala Marsudiová.

10:18 Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo začiatok mobilizačných cvičení v regióne Homel. V tlačovej správe sa píše, že cvičenia sú plánované a budú sa konať od 22. júna do 1. júla pod vedením zástupcu náčelníka generálneho štábu.

10:04 Od začiatku vojny na Ukrajine Talianska finančná stráž zmrazila ruský majetok v celkovej hodnote 1,7 miliardy eur.

9:45 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 22. júnu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:40 Separatisti vo východoukrajinskej Doneckej oblasti stratili v boji už asi 55 percent pôvodného počtu príslušníkov svojich ozbrojených síl. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na informácie tajných služieb. 

Rusko nezverejnilo svoje celkové straty v bojoch na Ukrajine od 25. marca. Tzv. Donecká ľudová republika (DĽR), ktorej sily bojujú na strane Moskvy, však svoje straty zverejňuje. Najnovšie priznala, že od začiatku roka 2002 do 16. júna prišla o 2128 príslušníkov svojich ozbrojených síl, zatiaľ čo ďalších 8897 utrpelo zranenia. 

9:20 Ruská armáda sa snaží obnoviť ofenzívu na Slovjansk, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb. Jednotky Moskvy tiež ďalej sústredia svoje sily na Severodoneck a Bachmut v snahe dosiahnuť hranice Luhanskej oblasti a získať ju celú pod svoju kontrolu. Okolie Severodonecku je pod intenzívnou paľbou aj podľa britského ministerstva obrany.

9:02 Neďaleko amerického veľvyslanectva v Moskve otvorili námestie pomenované po samozvanej „Doneckej ľudovej republike“.

8:50 Podľa Hlavného spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Ukrajiny, ruská armáda odstraňuje náhradné diely, batérie a riadiace jednotky zbraní zo svojho vojenského vybavenia a pokúša sa ich predať.

8:38 Ukrajinské letectvo naďalej ničí ruské vybavenie v Kyjeve a v Doneckej oblasti. Ukrajinské letectvo oznámilo, že včera zničilo dva ruské muničné sklady, dva bezpilotné lietadlá, 10 obrnených vozidiel a raketu.

8:15 Delegácia členov Parlamentného zhromaždenia Rady Európy, ktorá zastupuje Výbor pre právne záležitosti a ľudské práva, by mala na budúci týždeň navštíviť Ukrajinu, informuje Ukrinform. Návšteva je súčasťou ukrajinskej stratégie dokumentovať ruské vojnové zločiny na Ukrajine.

7:55 Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zverejnila v stredu vyšetrovaciu správu o okolnostiach smrti ukrajinského fotoreportéra a novinára Maxa Levina a vojaka Olexija Černyšova, ktorý ho sprevádzal. RSF dospeli k záveru, že obaja muži boli "nepochybne chladnokrvne popravení" ruskými vojakmi. Informovali o tom agentúra AP a denník Le Monde.

RSF pripomenula, že telá týchto dvoch mužov sa našli 1. apríla v lese na frontovej línii severne od Kyjeva. RSF vo svojej správe konštatujú, že boli zastrelení "po tom, čo ich pravdepodobne vypočúvali a mučili ruské sily (ešte) v deň ich zmiznutia" 13. marca 2022.

7:35 Generálny štáb ukrajinskej armády informoval, že Rusko rozmiestňuje až 3 BTG v pohraničnom Kursku, Brjanskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily 22. júna informovali, že ruská armáda drží až tri práporové taktické skupiny a jednotky výsadkových jednotiek v Brjanskej a Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou.

 

🇬🇧 ENGLISH VERSION | АНГЛІЙСЬКА ВЕРСІЯ The operational update regarding the #russian_invasion on 06.00 on June 22, 2022....

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Tuesday, June 21, 2022

7:30 Ukrajina zadržala vysokopostaveného vládneho činiteľa a predstaviteľa podnikateľskej sféry, ktorí sú podozriví z členstva v ruskej špionážnej sieti. V noci na stredu to oznámila ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), píše agentúra Reuters. SBU neuviedla mená podozrivých, no prezradila, že ide o vedúceho pracovníka sekretariátu ukrajinskej vlády a šéfa oddelenia v Obchodnej a priemyselnej komore.

7:17 Inštitút pre štúdium vojny uviedol, že zmena štruktúry ruského vojenského velenia môže naznačovať „pretrvávajúcu dysfunkciu“. Think tank uviedol, že potenciálne „drastické rotácie“ v ruskej armáde môžu predstavovať čistku vyšších dôstojníkov, ktorí sú obviňovaní zo zlyhania na Ukrajine.

7:05 Ukrajinská armáda vystrelila na ruské ciele na juhu Ukrajiny 150-krát. Operačné velenie „Juh“ uviedlo, že zničilo dve samohybné húfnice, jeden delostrelecký ťahač, stanicu pre elektronický boj, jeden muničný sklad a päť obrnených a vojenských vozidiel.

6:45 Estónsko včera obvinilo Rusko z narušenia svojho vzdušného priestoru a predvolalo si ruského veľvyslanca v Talline. Vrtuľník Mi-8 patriaci Rusku podľa estónskeho ministerstva zahraničných vecí v sobotu večer preletel cez juhovýchodnú časť Estónska, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie. Nad Estónskom stroj strávil asi dve minúty, píše Sky News.

6:28 Britská vláda má v úmysle uvaliť dodatočné sankcie proti Rusku a bude v tom pokračovať, kým Moskva úplne neopustí Ukrajinu, uviedla ministerka zahraničia Liz Trussová.

Liz Trussová
Zobraziť galériu (4)
Liz Trussová  (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

6:17 Podľa vedúceho regionálnej správy Luhanskej oblasti sa dnes nachádza 568 ľudí vrátane 38 detí v pumových krytoch v závode Azot v Siievierodonecku. Podľa neho ide najmä o zamestnancov závodu a ich rodiny.

6:15 Ministerstvo poľnohospodárstva ruskej autonómnej republiky Dagestan na severnom Kaukaze v noci na stredu uverejnilo video, v ktorom vyjadruje svoju podporu ruskej invázii na Ukrajinu prostredníctvom čriedy oviec, na ktorých bolo nasprejované písmeno "Z". TASR správu prevzala od agentúry DPA. Ministerstvo zverejnilo video oviec na sociálnej sieti Telegram, po negatívnej mediálnej odozve ho však vymazalo. 

6:10 Ruské bojové lietadlo typu SU-25 havarovalo v utorok počas cvičného letu v Rostovskej oblasti na juhozápade Ruska. Pilot pri páde stroja zahynul. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Južný vojenský okruh.

Lietadlo podľa predstaviteľov armády nenieslo výzbroj a zrútilo sa v neobývanej oblasti. Na palube sa nachádzal len pilot. Príčinou pádu bola podľa predbežných informácii technická porucha. Vzdušno-kozmické sily Ruskej federácie na mieste začali s vyšetrovaním.

6:00 Prijatie v poradí siedmeho sankčného balíka EÚ voči Rusku je potrebné čo najskôr, uviedol Zelenskyj. Dodal, že to zdôraznil aj počas utorkových rozhovorov s premiérmi viacerých európskych krajín. "Rusko musí cítiť narastajúci tlak ohľadom vojny a jeho agresívnej protieurópskej politiky," povedal ukrajinský líder.

Zelenskyj tiež opakovane apeloval na nevyhnutnosť ďalších dodávok zbraní pre Ukrajinu brániacu sa proti ruským inváznym silám. "Život tisícok ľudí priamo závisí od rýchlosti našich partnerov," poznamenal.

Európska únia na začiatku júna oficiálne prijala zatiaľ posledný šiesty balík sankcií voči Rusku, ktorý zahŕňa rozsiahle embargo na nákup ruskej ropy či opatrenia voči bankám a štátnym médiám krajiny.

K situácii na fronte Zelenskyj povedal, že ukrajinským silám sa podarilo posilniť obranu v Luhanskej oblasti na východe krajiny, kde sa vedú ťažké boje. V Charkovskej oblasti pokračuje podľa jeho slov ostreľovanie zo strany ruských jednotiek. Dodal však, že Ukrajine sa postupne darí znovu získať Ruskom okupovanú oblasť okolo mesta Cherson.

Viac o téme: VojnaInváziaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu