Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hororové chvíle na lanovke: Turisti uviazli v kabínke 305 metrov nad pohorím

Niektorí pasažieri museli zlaňovať z 300-metrovej výšky.
Niektorí pasažieri museli zlaňovať z 300-metrovej výšky. (Zdroj: YouTube/The Mirror)

DILLÍ - Vydesení turisti jazdiaci na lanovke vysoko nad indickými horami Šiválik museli vyliezť z uviaznutej kabínke vo výške 305 metrov vo vzduchu a zliezť do bezpečia po neistom lane. Niektorí cestujúci – najmä deti a starší ľudia – však nedokázali zliezť po lane a uviazli v nefunkčnej gondole na viac ako hodinu.

Nakoniec bol privolaný technický tím prevádzkovateľa lanovky, Timber Trail, zatiaľ čo miestna polícia monitorovala situáciu. Na miesto bol vyslaný aj tím Národných síl reakcie na katastrofy (NDRF). Onkar Chand Sharma, hlavný tajomník manažmentu katastrof pre Himáčalpradéš, povedal: „Celkovo 15 osôb uviazlo v dvoch lanovkách. Štyria ľudia v kabínke do kopca a 11 v kabínke smerujúcej dolu."

Na videu zvnútra lanovky bolo vidieť, ako vydesení turisti diskutujú o tom, či môžu riskovať zliezanie po lane. Jednu staršiu ženu bolo počuť, ako hovorí: "Nemôžeme ísť dole pomocou lana. Sme starí. Nedostaneme sa dole a úrady nie sú schopné podniknúť žiadne kroky." Všetci pasažieri, o ktorých sa predpokladá, že ide o turistov z hlavného mesta Dillí, boli zachránení v pondelok večer (20. júna), uviedli úrady. 

V máji 2021 zomrelo štrnásť ľudí, keď sa lanovka zrútila 65 stôp po úbočí hory Mottarone neďaleko jazera Maggiore v severnom Taliansku. Po nehode boli zatknutí traja ľudia. Vyšetrovatelia tvrdia, že núdzové brzdy boli zámerne deaktivované, aby bola lanovka po skončení výluky opäť čo najrýchlejšie funkčná.

Viac o téme: LanovkaZáchranaUviaznutíIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu