Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Peskov označil Američanov zajatých na Ukrajine za žoldnierov: Nevzťahujú sa na nich ženevské konvencie

Dmitrij Peskov Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Peskov (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil dvoch Američanov zajatých na Ukrajine za žoldnierov, na ktorých sa nevzťahujú ženevské konvencie. Zúčastnili sa nezákonných aktivít na území Ukrajiny a musia byť pohnaní k zodpovednosti za svoje zločiny, povedal vo včera odvysielanom rozhovore pre americkú stanicu MSNBC hovorca ruského prezidenta.

"Podieľali sa na ostreľovaní našich vojakov. Ohrozili ich životy a mali by byť pohnutí k zodpovednosti za zločiny, ktoré spáchali," povedal Peskov. Reportér stanice sa ho vzápätí opýtal, aké zločiny spáchali a následne argumentoval tým, že na základe Ženevských dohovorov nemôžu byť vojaci súdení za to, že bojujú vo vojne. Kremeľský hovorca odvetil, že zajatých Američanov nepovažuje za členov ukrajinskej armády. "Ženevské dohovory sa na nich teda nevzťahujú," vyhlásil.

Rozhovor sa týkal deväťdesiattriročného Alexandra Druekea a dvadsaťsedemročného Andyho Huynha z Alabamy, ktorí slúžili ako dobrovoľníci v ukrajinskej armáde. Naposledy sa spojili so svojimi rodinami 8. júna a nevrátili sa z misie v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Ruská štátna televízia RT v piatok zverejnila video s dvoma americkými veteránmi a potvrdila, že muži boli zajatí, čím vyvolala obavy o ich osud, upozornila už skôr agentúra AP. Podľa nej ich zadržiavajú proruskí separatisti v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DNR) na Donbase.

Ďalší traja cudzinci boli nedávno odsúdení na smrť

Peskovovo vyjadrenie je prvým oficiálnym potvrdením, že obaja muži boli zadržaní a sú vyšetrovaní, poznamenala dnes agentúra Reuters. Upozornila tiež na to, že hovorca ruského prezidenta neoznámil, kde sú Američania v súčasnosti držaní. Ďalších troch cudzincov bojujúcich za Ukrajinu proti ruským inváznym silám - dvoch Britov a Maročana - súd v DNR nedávno odsúdil na trest smrti za účasť v bojoch. Označil ich pritom za žoldnierov. Podľa tohto súdu sa na nich nevzťahujú Ženevské dohovory o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami.

Kyjev právoplatnosť súdu separatistickej republiky neuznáva a naopak tvrdí, že trojica bola členmi ukrajinských ozbrojených síl a teda sa na ne tieto dohovory vzťahujú, pripomenul Reuters. Jeden z advokátov odsúdených uviedol, že všetci traja sa proti verdiktu plánujú odvolať. Spojené štáty medzitým informovali, že na Ukrajine je nezvestný tretí Američan.

Peskov označil Američanov zajatých
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

Peskov sa rovnako vyjadril k prípadu americkej basketbalistky Brittney Grinerovej, ktorú ruské úrady pred niekoľkými mesiacmi zadržali na moskovskom letisku. Športovkyňu vinia z pašovania drog a tvrdí, že pri sebe mala náplne do elektronických cigariet s hašišovým olejom. Kremeľský hovorca teraz odmietol, že by ju Rusko držalo ako rukojemníka. "Porušila ruské zákony a teraz je stíhaná. Nie je to o tom, že by bola rukojemníkom," povedal. Americké ministerstvo zahraničia v máji dospelo k záveru, že Grinerová bola zadržaná neoprávnene, a poverilo diplomatov, aby pracovali na jej prepustení.

Viac o téme: VojaciŽoldnieriUSAVojna na UkrajineDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu