Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že je pripravený opäť rokovať s Kyjevom o mieri

Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo. Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo. (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že je Moskva pripravená pokračovať v mierových rozhovoroch s Kyjevom. Podľa agentúry TASS to uviedla kremeľská tlačová služba. Mierové rokovania sú podľa Putina na bode mrazu kvôli Ukrajine.

Ruský prezident podľa Kremľa tiež povedal, že Rusko je ochotné diskutovať o spôsoboch, ako umožniť Ukrajine vyvážať obilie z čiernomorských prístavov. Rusko a Ukrajina predstavujú takmer tretinu celosvetových dodávok pšenice. Rusko je tiež kľúčovým globálnym vývozcom hnojív a Ukrajina je významným vývozcom kukurice a slnečnicového oleja.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Macrona a Scholza ruský prezident informoval

"Rusko je pripravené pomôcť nájsť možnosti pre neobmedzený vývoz obilia, vrátane vývozu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov," uviedol Putin podľa Kremľa. Macrona a Scholza ruský prezident tiež informoval, že Rusko je pripravené zvýšiť svoj vývoz hnojív a poľnohospodárskych produktov, ak by proti nemu boli zrušené sankcie. Túto požiadavku ruský prezident v posledných dňoch už vzniesol v rozhovoroch s talianskymi a rakúskymi predstaviteľmi.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/John Macdougall/Pool Photo via AP)

Rusko zo situácie viní západné sankcie proti nemu

Ukrajina a západné krajiny obvinili Rusko z vyvolania potravinovej krízy spôsobenej jeho inváziou na Ukrajinu, ktorá prudko zvýšila ceny obilia, kuchynských olejov, palív a hnojív. Rusko zo situácie viní západné sankcie proti nemu a zamínovanie ukrajinských prístavov zo strany Kyjeva.

V ukrajinských prístavoch podľa Kyjeva čaká 22 miliónov ton obilia na vývoz do zahraničia. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rusi ukrajinské obilie kradnú.

Viac o téme: Vladimir PutinEmmanuel MacronOlaf Scholz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu