Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty štvrtý (28. máj 2022)

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: TASR/AP/Natacha Pisarenko)

KYJEV - Rusko údajne zvažuje druhý útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Informoval o tom portál britskej stanice Sky News s odvolaním sa na spravodajský web Meduza. Portál The Kyiv Independent uvádza, že Rusko postupuje v Donbase kvôli úzkemu pôsobisku.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Nad Severodoneckou oblasťou na Ukrajine stúpajú k oblohe mraky dymu

Nad Severodoneckou oblasťou na Ukrajine stúpajú k oblohe mraky dymu (Zdroj: Profimedia.sk)

ONLINE

21:30 Viac ako 3 400 spoločností zastavilo prevádzku v Luhanskej oblasti kvôli vojne. To zahŕňa 479 výrobných závodov. Celkové straty regionálnych podnikov údajne presiahli 100 miliónov dolárov.

21:00 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu na platforme Telegram uviedol, že nijakej dohode s Ruskom nie je možné dôverovať. Povedal tiež, že inváziu Moskvy na Ukrajine je možné zastaviť jedine silou. Informujeme na základe správy prevzatej z agentúry Reuters.

"Rusko dokázalo, že je barbarskou krajinou, ktorá ohrozuje svetovú bezpečnosť," napísal Podoľak. "Barbara je možné zastaviť len silou," uviedol. "Je možné vyjednávať s krajinou, ktorá neustále cynicky a propagandisticky klame?" pýtal sa Podoľak na Telegrame.

20:20 Bielorusko zavádza obmedzenia vstupu do niekoľkých okresov hraničiacich s Ukrajinou. Podľa tamojšieho Výboru pre štátne hranice budú nové pravidlá platiť od 1. júna do 31. augusta „s cieľom zaistiť bezpečnosť hraníc“.

19:30 "Teraz sme dostali toľko 'harpún', že môžeme potopiť celú Čiernomorskú flotilu Ruskej federácie," povedal Sergej Bratčuk, predseda regionálnej správy Odesy. Takto vyzerajú protilodné rakety „Harpúna“, ktoré Ukrajina dostala z Dánska.

19:00 Proruské úrady v sobotu uzavreli severné hranice Chersonskej oblasti, čím utečencom znemožnili dostať sa na územie ovládané ukrajinskou vládou.

18:30 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v rozhovore pre britskú stanicu BBC, ktorý bol zverejnený v sobotu, uviedol, že ruské sily zničili od začiatku ofenzívy na Ukrajine viac ako 25.000 kilometrov ciest, niekoľko stoviek mostov a 12 letísk. V tejto súvislosti zdôraznil, že v rámci "veľkej obnovy" krajiny chce Ukrajina "vybudovať nový štát". 

18:00 Ukrajina obviňuje Rusko z krádeže kovu z Mariupolu. Ombudsmanka Ľudmyla Denisová uviedla, že Rusko začalo prepravovať ukradnuté kovové výrobky z Mariupolu, pričom 3000 ton prepravilo na prvej lodi do Rostova na Done.

17:50 Najmenej 1 mŕtvy a 6 zranených pri ruskom ostreľovaní Mykolajiva. Administratíva Mykolajivskej oblasti tiež uviedla, že niekoľko budov bolo poškodených.

17:30 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vyzval Kremeľ na sprísnenie zákona o zahraničných agentoch, ktorí "vykonávajú aktivity namierené proti" Rusku. Informovala o tom v sobotu britská spravodajská televízia Sky News.

16:50 Piatemu prezidentovi Ukrajiny Petrovi Porošenkovi zamietli druhýkrát prekročiť štátnu hranicu, uviedla poslankyňa Viktoria Syumarová. "Pohraničná stráž povedala, že Porošenko neposkytol všetky dokumenty," napísala.

Stretnutie prezidentských kandidátov Petra Porošenka a Volodymora Zelenskyjeho.
Zobraziť galériu (10)
Stretnutie prezidentských kandidátov Petra Porošenka a Volodymora Zelenskyjeho.  (Zdroj: TASR/Vadim Ghirda)

16:30 Okupanti zmenili označenie na vjazde do Melitopolu. "Melitopol Rusko navždy", píše sa na novom nápise.

16:00 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu varoval lídrov Nemecka a Francúzska pred navyšovaním dodávok zbraní pre Ukrajinu. Ďalšie vyzbrojovanie, ktoré označil za "nebezpečné", môže podľa slov šéfa Kremľa ešte viac destabilizovať situáciu na Ukrajine a zhoršiť humanitárnu krízu. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

15:50 Takto sa vo Vinnici lúčia ľudia s mŕtvymi hrdinami Ukrajiny. 

15:30 Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom a s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom povedal, že je Moskva pripravená pokračovať v mierových rozhovoroch s Kyjevom. Podľa agentúry TASS to uviedla kremeľská tlačová služba. Mierové rokovania sú podľa Putina na bode mrazu kvôli Ukrajine.

15:02 Ukrajinskí muži vo veku 18 až 60 rokov nemôžu opustiť Ukrajinu počas obdobia stanného práva, pokiaľ nemajú povolenie. Porošenko navyše donedávna čelil cestovným obmedzeniam ako podozrivý v prípade vlastizrady. Prípad považuje za vendetu prezidenta Volodymyra Zelenského.

15:00 Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov apeloval na Nemecko, aby zastavilo alebo aspoň výrazne obmedzilo transport dodávok ruského plynu cez plynovod Nord Stream 1 (Severný prúd 1). Informujeme o tom na základe správy agentúry DPA.

14:30 Rusko v sobotu oznámilo úspešný test hypersonickej riadenej strely Cirkon (Zirkón). Ruská armáda ju vypálila z lode Severnej flotily v Barentsovom mori smerom na "cieľ v Bielom mori" na severozápadnom pobreží Ruska. Informovala o tom britská televízna stanica Sky News.

13:51 Fotografie z dnešného raketového útoku na Mykolajiv.

13:49 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a britský premiér Boris Johnson v sobotu v telefonickom rozhovore hovorili o posilnení obrannej podpory a práci na bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu, ako aj o dodávkach paliva a odblokovaní ukrajinských prístavov. Ako informovala britská televízna stanica Sky News, Zelenskyj vo svojej správe na platforme Twitter na margo telefonátu s Johnsonom zdôraznil: "Musíme spolupracovať, aby sme zabránili potravinovej kríze a odblokovali prístavy."

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

13:48 Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko uviedol v sobotu, že mu tamojšie úrady nedovolili opustiť Ukrajinu a obvinil vládu v Kyjeve z porušenia tzv. politického prímeria vyhláseného v reakcii na inváziu ruskej armády. Informuje o tom agentúra AFP.

Ukrajinský parlament po začiatku ruskej invázie vo februári zakázal viacero politických strán, ktoré vláda prezidenta Volodymyra Zelenského označila za proruské. Ostatné opozičné strany môžu na Ukrajine ďalej pôsobiť v tom prípade, ak odložia svoje politické nezhody a spoločne sa postavia proti vojne. Práve túto dohodu podľa Porošenka porušila ukrajinská vláda, keď mu bolo "zabránené prekročiť ukrajinské hranice". "Existuje riziko, že úrady týmto rozhodnutím porušili 'politické prímerie' platné počas vojny..., ktoré je jedným z pilierov národnej jednoty voči ruskej agresii," uviedla Porošenkova kancelária.

13:32 Pri ruskom raketovom útokom v Čornobajvke v Chersonskej oblasti zomrel jeden človek. Podľa úradu prokuratúry Chersonskej oblasti bolo v dôsledku útoku z 27. mája zranených šesť civilistov.

13:14 Putin predĺžil vekovú hranicu pre vstup do ruskej armády. Podľa nového zákona, ktorý 28. mája podpísal ruský diktátor Vladimir Putin, majú Rusi do 50 rokov právo podpísať svoju prvú zmluvu o vojenskej službe. Predtým bola veková hranica pod 40 rokov.

Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.
Zobraziť galériu (10)
Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

13:05 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán telefonicky rokoval v piatok večer s britským premiérom Borisom Johnsonom o situácii na Ukrajine, ktorú obaja politici označili za znepokojivú. Informuje o tom agentúra MTI. Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, maďarský ministerský predseda potvrdil, že jeho krajina je aj naďalej pripravená byť súčasťou protivojnových snáh Európskej únie. 

Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom
Zobraziť galériu (10)
Maďarský premiér Viktor Obrán na stretnutí s Vladimirom Putinom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

12:46 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 3,659 milióna ľudí, oznámila v sobotu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP. Podľa SG jej príslušníci vykonali v piatok 22.900 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb 6600.

12:11 Ruské sily ostreľovali Mykolajiv, hlásili civilné obete. Podľa starostu Oleksandra Sienkevyča ruské jednotky 28. mája ostreľovali obytné budovy v Mykolajive, regionálnom hlavnom meste na juhu Ukrajiny. Počet civilných obetí ešte nie je známy. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Zničená budova v Irpine
Zobraziť galériu (10)
Zničená budova v Irpine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

11:53 Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vykonalo ďalší test hypersonickej strely Cirkon (Zirkón). Armáda ju vypálila z lode v Barentsovom mori do Bieleho mora. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Test bol podľa ministerstva úspešný a strela zasiahla cieľ vo vzdialenosti 1000 kilometrov. Vlani vykonala ruská Severná flotila najmenej 12 testov týchto hypersonických striel, ktoré sú podľa ruskej armády schopné dosiahnuť až deväťnásobok rýchlosti zvuku.

11:34 Ruská armáda uviedla v sobotu, že jej vojaci ovládli strategicky významné mesto Lyman na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. "Po spoločných akciách milícií Doneckej ľudovej republiky a ruských ozbrojených síl bolo mesto Lyman úplne oslobodené od ukrajinských nacionalistov," uviedlo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. O údajnom ovládnutí tohto mesta informovali ešte v piatok predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ktorá je podporovaná Moskvou, pripomína AFP.

Pohľad na zničené mesto Bachmut
Zobraziť galériu (10)
Pohľad na zničené mesto Bachmut  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

11:20 Bitka o Donbas je v mnohých ohľadoch ostrým súbojom medzi ruským a ukrajinským delostrelectvom. A Rusko má v tomto súboji jasnú početnú prevahu. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

10:57 Ruské sily ostreľovali 27. mája 49 osád v Donecku v Luhanskej oblasti. Útoky zabili štyroch civilistov a najmenej piatich zranili v Doneckej oblasti, uvádza ukrajinská armáda. Počet obetí v Luhanskej oblasti ešte nebol stanovený. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

10:37 Takto vyzerá dedina Borodyanka v regióne Kyjev , ktorú prakticky zmietli z povrchu zemského ruskí okupanti.

10:13 Kolaborant Kirill Stremousov vyhlásil, že okupovaný Khersonský región uzatvára svoju hranicu s Ukrajinou.

Viac o téme: BojeRuskoVladimir PutinUkrajinaDonbasVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu