Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Joe Biden vyhlásil, že USA sú pripravené na vojenský zásah, ak príde k útoku na Taiwan

Joe Biden počas návštevy Japonska
Joe Biden počas návštevy Japonska (Zdroj: SITA/Nicolas Datiche/Pool Photo via AP)

TOKIO - Americký prezident Joe Biden zopakoval v pondelok záväzok Spojených štátov vojensky brániť Taiwan v prípade čínskej invázie. Šéf Bieleho domu sa takto vyjadril počas návštevy Japonska, informuje agentúra AFP. Agentúra AP hovorí o jednom z najsilnejších vyjadrení podpory Taiwanu z posledných desaťročí.

"K tomuto sme sa zaviazali," odpovedal Biden na otázku, či by USA vojensky zasiahli, ak by sa komunistická Čína rozhodla násilím zmocniť sa Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť čínskeho územia.

Americký prezident zdôraznil, že Spojené štáty oficiálne uznávajú tzv. politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo presadzuje Peking, ale sú rozhodne proti akýmkoľvek snahám o násilné ovládnutie Taiwanu Čínou. "Destabilizovalo by to celý región a išlo by o udalosť podobnú tej, akej sme svedkami na Ukrajine," povedal Biden po rokovaní s japonským premiérom Fumiom Kišidom.

Zároveň urobil priamu spojitosť medzi ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine a čínskou hrozbou voči Taiwanu. Prezident USA považuje za dôležité, aby šéf Kremľa "Putin zaplatil cenu za svoje barbarstvo na Ukrajine" a aby boli dôsledky preňho dlhodobé. Podľa jeho slov totiž nejde len o samotnú Ukrajinu, ale aj o Čínu, ktorá pozorne sleduje reakciu Západu na agresívne kroky Ruska.

Biden útok neočakáva, ale Západ musí byť pripravený

"Aký signál tým vysielame Číne, čo sa týka dôsledkov, aké by mal... pokus zmocniť sa Taiwanu silou," spýtal sa Biden, ktorý konštatoval, že Peking na takýto krok nemá nijaké právo.

Šéf Bieleho domu vyjadril presvedčenie, že k čínskej invázii na Taiwan napokon nedôjde, čo však podľa neho bude závisieť aj od pevného a jasného postoja Západu k tejto otázke. Japonský premiér Kišida po rokovaniach s Bidenom vyhlásil, že Japonsko a USA budú spoločne monitorovať čínske námorné aktivity, ako aj vojenské cvičenia Číny a Ruska i ďalšie otázky týkajúce sa Pekingu, napríklad problém porušovania ľudských práv.

Taiwan sa poďakoval za "skalopevnú podporu"

"(Taiwanské) ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje uznanie prezidentovi Bidenovi a vláde USA za ich opätovné potvrdenie skalopevného záväzku voči Taiwanu," uviedol tamojší rezort diplomacie a dodal, že vláda bude pokračovať v posilňovaní svojej obrany a prehlbovaní spolupráce s ďalšími krajinami, vrátane Japonska, s cieľom chrániť bezpečnosť ostrova.

Tchaj-pej vo vyhlásení zdôraznil, že je naďalej odhodlaný pevne brániť svoju slobodu, demokraciu a bezpečnosť. Išlo o odkaz adresovaný Číne, ktorá dlhodobo považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a nevylučuje, že by mohla taiwanskú otázku riešiť aj vojenskou cestou. Taiwan uskutočňuje program vojenskej modernizácie s cieľom zlepšiť svoje spôsobilosti odvrátiť prípadný čínsky útok, pripomína Reuters.

Viac o téme: Vojenský zásahUSAČínaJaponskoTaiwanJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu