Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOJNA na Ukrajine Deň osemdesiaty ôsmy (22. máj 2022)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v sobotu vylúčil dosiahnutie prímeria s Ruskom s tým, že Kyjev neprijme žiadnu dohodu s Moskvou, ktorá by zahŕňala odovzdanie časti územia. Správa bola prevzaná od agentúry Reuters.

  • Ukrajina exhumovala telá Rusov, vrátane vysokopostaveného ruského dôstojníka, z hrobov vykopaných miestnymi obyvateľmi v Charkovskej oblasti.

  • Zelenskyj očakáva, že na Ukrajinu bude zhodených viacero raketometov.

  • Prezident Zelenskyj povedal, že Rusko kradne ukrajinskú úrodu. 

  • Rusko zakázalo vstup na svoje územie viac ako 900 Američanom vrátane prezidenta Joea Bidena.

  • Ruská armáda tvrdí, že "úplne oslobodila" oceliarsky komplex Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)
​​​​​

ONLINE

22:00 Ďakujeme za pozornosť. Dnešný online sa skončil.

21:10 Rusko pokračuje v ofenzíve na východe Ukrajiny. Hlavným cieľom Ruska je okupovať celé územie Luhanskej oblasti. Informoval o tom the Kyiv Independent s odvolaním sa na ukrajinské ozbrojené sily.

20:30 Poľským občanom na Ukrajine budú poskytnuté také isté práva, aké v súčasnosti v Poľsko poskytuje ukrajinským utečencom. Povedal to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Poslanec ukrajinskej vládnucej strany v nedeľu povedal, že Zelenskyj plánuje predložiť do ukrajinského parlamentu návrh zákona o poskytnutí "špeciálneho štatútu" poľským občanom na Ukrajine, píše Reuters.

19:55 Návštevníci koncertu v ruskom meste Petrohrad spôsobili rozruch skandovaním protivojnových hesiel. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA. Mnohí užívatelia zverejnili cez víkend na sociálnych sieťach krátke video zachytávajúce stovky ľudí pred pódiom, ako znova a znova skandujú "Zasr*** vojna! Zasr*** vojna!"

18:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes na tlačovom brífingu povedal, že 50 až 100 vojakov môže zomierať každý deň pri obrane Ukrajiny „najťažším smerom“ na východe krajiny. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva
Zobraziť galériu (6)
Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

18:25 Starosta juhoukrajinského okupovaného mesta Enerhodar Andrij Ševčuk, ktorý bol do funkcie dosadený Ruskom, utrpel v nedeľu vážne zranenia pri výbuchu. Uviedol to Ukrajinou uznaný starosta Enerhodaru Dmytro Orlov a tiež ruské médiá. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry Reuters. Ševčuk sa po výbuchu nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, napísali ruské médiá odvolávajúc sa na záchranné zložky.

17:40 Členka ruskej punk-rockovej skupiny Pussy Riot a kritička Kremľa Lucia Steinová, ktorá koncom marca ušla z Moskvy a potom do Litvy, povedala v nedeľu pre britskú stanicu Sky News, prečo jej krajania Rusi podporujú vojnu na Ukrajine - na príčine je podľa nej masívna propaganda šírená v médiách. "Štátna propaganda vymyla Rusom mozgy," uviedla. "Keby poznali pravdu, vojnu by nepodporovali," dodala.

17:20 Rusko ostreľovalo pohraničnú dedinu v Černihivskej oblasti. Podľa Severného operačného veliteľstva bola obec Senkivka ostreľovaná z ruského územia okolo 15:45. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete. Informoval o tom na Twitteri The Kyiv Independent.

16:50 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila ruskú raketu v Kyjevskej oblasti. Podľa vojenskej správy Kyjevskej oblasti bola raketa zostrelená v okrese Fastivskyi. Zatiaľ neboli hlásené žiadne obete ani škody. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

16:30 Pri ruskom ostreľovaní Mykolajiva sa za posledných 24 hodín zranilo deväť ľudí. K 22. máju je v Mykolajive hospitalizovaných 151 ľudí zranených ruskými útokmi. Informuje o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti s odvolaním sa na mestskú radu.

15:45 Ukrajina nevstúpi do Európskej únie skôr ako o "15 až 20 rokov", vyhlásil v nedeľu štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune. TASR prevzala správu od tlačovej agentúry AFP. Francúzsky politik tak schladil nádeje ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Ukrajina sa po invázii Ruska rýchlo začlení do EÚ. 

"Musíme byť úprimní. Ak niekto povie, že Ukrajina sa stane členom EÚ o šesť mesiacov, alebo o rok či o dva, klame," povedal Beaune pre rozhlasovú stanicu Radio J. "Bude to zrejme o 15 či 20 rokov, bude to trvať dlho," dodal.

15:00 Ukrajina predĺžila o ďalších 90 dní stanné právo, ktoré v krajine vyhlásili koncom februára. Parlament v Kyjeve v súvislosti s ruskou inváziou v nedeľu odhlasoval aj predĺženie všeobecnej mobilizácie rovnako do 23. augusta. TASR prevzala správu od agentúry DPA, ktorá o tom informovala s odvolaním sa na správy poslancov Najvyššej rady na sociálnej sieti.

14:20 Výbuchy hlásia aj z mesta Malyn v oblasti Žytomyr. Starosta Oleksandr Sytailo to potvrdil médiu Suspilne. Žiadne obete zatiaľ nie sú hlásené. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

13:44 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská dala interview ukrajinskej televízii RADA TV spolu so svojím manželom Volodymyrom Zelenským, ktorý si 20. mája pripomínal tri roky pôsobenia v prezidentskom úrade. V nedeľu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

13:28 Len Ukrajina má právo rozhodnúť o svojej budúcnosti, povedal v nedeľu poľský prezident Andrzej Duda poslancom ukrajinského parlamentu v Kyjeve. Susednej krajine tiež prisľúbil ďalšiu podporu v snahe stať sa členom EÚ. TASR informácie prevzala od televízie Sky News a poľskej prezidentskej kancelárie.

13:22 Na poľský konzulát v nemeckom meste Hamburg hádzali páchatelia v nedeľu nadránom kamene a obliali ho farbami ruskej vlajky. Správu sme prevzali od poľskej tlačovej agentúry PAP. Miestnu protipožiarnu službu informovali o útoku v nedeľu okolo 02.25 h, uviedla webová stránka Hamburg24.

13:06 Na poľský konzulát v nemeckom meste Hamburg hádzali páchatelia v nedeľu nadránom kamene a obliali ho farbami ruskej vlajky. TASR prevzala správu od poľskej tlačovej agentúry PAP.

12:54 Andrzej Duda vystúpil v ukrajinskom parlamente.

12:22 Starosta juhoukrajinského Mariupola Vadym Bojčenko vyhlásil, že plytké masové hroby po celom meste a poškodenie kanalizačnej siete môžu vyvolať zdravotnú krízu. V nedeľu o tom informoval portál britského denníka The Guardian.

12:09 Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa bývalého nemeckého veľvyslanca v Rusku snaží cielene vyvolať potravinové krízy na Blízkom východe a v Afrike. Zámerom je destabilizovať Európu masovými pohybmi utečencov, uviedol diplomat Rüdiger von Fritsch pre nedeľňajšie vydanie novín Tagesspiegel. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11:34 Ruské vojenské jednotky sa pokúsili preniknúť do mesta Severodoneck na východe Ukrajiny zo štyroch smerov, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Podľa jeho slov boli tieto pokusy neúspešné, ostreľovanie obytných oblastí však pokračuje. Informovali o tom v nedeľu televízie BBC a Sky News.

10:30 Ruské jednotky odpálili rakety na Záporožskú oblasť a zranili rezidentov. Záporožská regionálna vojenská správa 22. mája uviedla, že ruské jednotky spustili raketový útok na civilnú infraštruktúru v jednej z dedín v oblasti Vilnianschyna.

10:10 Ukrajinsko-slovenskými hraničnými priechodmi prešlo na vstupe do Slovenskej republiky 3722 osôb. Z toho bolo 838 mužov, 2236 žien a 648 detí. O dočasné útočisko požiadalo 75 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 4133  osôb.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Polícia SR)

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 61 policajtov, 68 hasičov, 92 colníkov, 156 vojakov, 87 dobrovoľníkov, 2 kňazi,  44 príslušníkov zahraničných zložiek a 12 zamestnancov migračného úradu Zároveň bolo vypravených 15 autobusov, ktoré prepravili 291 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 34 osôb.

  • Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od 24. 2. 2022 – 446 370.

  • Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. 3. 2022 – 77 260.

  • Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. 2. 2022 – 188 587.

Údaje sú platné k 21. máju 2022.

10:01 Slováci pociťujú depresívne pocity či stres aj dva mesiace od vypuknutia vojny na Ukrajine. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?. V ňom to deklarovalo viac ako 70 percent respondentov.

9:50 Poradca ukrajinského prezidenta tvrdím že 1,6 miliardy ľudí môžu trpieť podvýživou kvôli nedostatku jedla, ktoré spôsobila vojna. 

8:23 Poľský prezident Andrzej Duda pricestoval v sobotu na vopred neoznámenú návštevu Kyjeva, počas ktorej v nedeľu vystúpi s prejavom pred ukrajinským parlamentom. Oznámila to jeho kancelária.

7:57 Delostrelecká paľba prinútila diakona Sergija spochybniť jeho oddanosť, keď zostúpil do pivnice osvetlenej sviečkami, aby tam viedol modlitbu. Hrkálka vychádzala z ukrajinskej zbrane umiestnenej niekoľko desiatok metrov od jeho domu uctievania.

7:39 Bieloruská armáda zintenzívnila prieskum na hraniciach s Ukrajinou, v oblasti Volyne a Polesia, oznámila dnes ráno ukrajinská armáda. Rusko sa pripravuje obsadiť zvyšok Chersonskej oblasti a postúpiť do Záporožia.

6:30 Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že Rusko rozmiestnilo odpaľovacie zariadenia balistických rakiet krátkeho doletu Iskander-M v ruskej Belgorodskej oblasti, 30 kilometrov od ukrajinských hraníc.

Viac o téme: RuskoKyjevMariupolDonbasVolodymyr ZelenskyjVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu