Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf anglickej národnej banky vyslovil apokalyptické varovanie: Ceny potravín budú nehorázne, výzva ľuďom!

Šéf anglickej národnej banky Andrew Bailey
Šéf anglickej národnej banky Andrew Bailey (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

LONDÝN - Šéf anglickej národnej banky vydal „apokalyptické“ varovanie pred prudko rastúcimi cenami potravín a povedal, že sa cíti „bezmocný“ v boji proti inflácii, keď poslancom povedal, že vojna na Ukrajine môže ešte prehĺbiť krízu životných nákladov.

Guvernér Andrew Bailey prezradil, že ďalšia inflácia cien potravín  bola pre centrálnu banku „veľkou starosťou“, pričom obavy má najmä z cien pšenice a kuchynského oleja.

Varoval tiež, že tento rok príde „veľmi reálny príjmový šok“, keď sa ceny špirálovito rozbehnú najrýchlejším tempom za 30 rokov a milióny ľudí schudobnia – a že prudko rastúca inflácia zasiahne výdavky domácností, čo spôsobí nárast nezamestnanosti, píše Daily Mail

Bailey opísal, ako mu minister financií v Kyjeve povedal o problémoch Ukrajiny s lodnou prepravou tovaru z jednej z najväčších krajín na výrobu potravín, zatiaľ čo Rusko pokračuje v útočení na krajinu. Odhaduje sa, že Ukrajina dodáva 10 percent pšenice a je tiež hlavným producentom slnečnicového oleja.

"Hlavnou hnacou silou inflácie a čo ju znižuje, je veľmi veľký šok z reálneho príjmu, ktorý spôsobujú vonkajšíe sily, a to najmä ceny energií a globálne ceny tovarov," povedal Bailey poslancom. "To bude mať vplyv na domáci dopyt a utlmí to aktivitu a obávam sa, že to vyzerá, že to zvýši nezamestnanosť."

Na otázku poslancov, či sa cíti bezmocný urobiť čokoľvek s infláciou, Bailey odpovedal „áno“.  Bailey, ktorý vystúpil pred finančným výborom Dolnej snemovne, varoval, že problémy spojené s ukrajinským konfliktom sa „zhoršujú“.

Vo svojich rozhovoroch s poslancami guvernér zopakoval svoje predchádzajúce tvrdenie, že pracovníci by nemali požadovať veľké zvýšenie miezd – napriek kríze životných nákladov – v snahe utlmiť raketovú infláciu.

Šéf anglickej národnej banky, ktorý ako najvyšší šéf na Threadneedle Street zarába 570 000 libier ročne, povedal poslancom, že ľudia s vysokými príjmami by mali „premýšľať a uvažovať“ predtým, ako požiadajú o veľké zvýšenie platov.

Guvernér tiež využil zasadnutie Treasury Committee na to, aby oponoval kritike banky, ako sa správa k závratným mieram inflácie. Bailey povedal poslancom, že konflikt Ukrajiny s Ruskom je „veľkým rizikom“, pokiaľ ide o ďalšie zvyšovanie cien.

„Jedným z nich je riziko ďalšieho cenového šoku z cien energie, ktorý by prišiel z odstávky plynu a destilátov, ako sú produkty ako nafta. A potom to, v čom by som mohol znieť dosť apokalypticky, je jedlo," 

„Dve veci, ktoré minister financií povedal, sú, že v sklade sú potraviny, ale nemôžu ich dostať von. Aj keď bol optimistický, pokiaľ ide o pestovanie plodín, ako hlavný dodávateľ pšenice a kuchynského oleja povedal, že to nemajú ako expedovať a ešte sa to zhoršuje. Je to veľká starosť pre túto krajinu a veľká starosť pre rozvojový svet."

Začiatkom tohto roka vyvolal pán Bailey zúrivý odpor kvôli jeho tvrdeniu, že by pracovníci nemali žiadať o veľké zvýšenie miezd, aby pomohli zastaviť rast cien mimo kontrolu. 

Vo svojom vystúpení pred poslancami sa týmto komentárom nevyhol, hoci trval na tom, že o tejto téme „nekáže“. „Hovoril som o tom v rozhovore,“ povedal. „Myslím si, že ľudia, najmä ľudia s vyššími zárobkami, by sa mali zamyslieť nad požiadavkou na vysoké zvýšenie miezd," dodal.

"Je to spoločenská otázka. Ale o tomto nekážem. Pýtali sa ma, či som si tento rok sám zvýšil plat a povedal som, že nie, požiadal som banku, aby mi ho nedala, pretože som cítil, že je to pre mňa osobne správne. Ale každý si o tom musí urobiť vlastný úsudok. Nie je na mne, aby som ľuďom hovoril, čo majú robiť," vyhlásil Baily.

Viac o téme: PotravinyPlatyInfláciaUkrajinaVeľká BritániaAndrew Bailey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu