Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Spojené štáty úspešne otestovali nadzvukovú strelu pri pobreží Kalifornie

Hypersonickú raketu vypustil bombardér B-52. Ilustračné foto
Hypersonickú raketu vypustil bombardér B-52. Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Branislav Račko)

SACRAMENTO - Na pobreží Kalifornie uskutočnili USA úspešný test hypersonickej rakety, ktorá má päťnásobnú rýchlosť zvuku. Raketu ARWW vyniesol do vzduchu bombardér B-52. Tieto rakety sa pohybujú prevažne v zemskej atmosfére, ale vedia preniknúť aj do vesmíru.

USA nie sú jediné, čo vyvíjajú podobnú zbraň. Pracuje na nej aj Rusko a Čína a aj iné krajiny. Nie všetky testy USA prebehli hladko a úspešne. Minulý rok v júli informoval server Insidedefense, že pri teste raketa nesplnila svoje stanovené ciele. Armáda však odmietla problémy upresniť.

„Vývoj týchto rakiet je ťažká záležitosť, a preto testujeme,“ uviedol vtedy generál Heath Collins, riaditeľ programu pre vyzbrojovanie amerického letectva. „Toto je kritická schopnosť pre naše letectvo a my máme najlepší tím,“ dodal.

Moskva už v marci oznámila, že použila na Ukrajine hypersonické rakety Kinžal. "Systém Kinžal s hypersonickými strelami zničil 18. marca veľký podzemný sklad rakiet a leteckej munície ukrajinských jednotiek v obci Deljatyn v Ivano-Frankivskej oblasti," oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

I keď proti týmto strelám neexistuje obrana, považujú sa za nepresné. K ich pohonu sa využívajú jednoduché reaktívne motory, alebo varianty scramjet s nadzvukovým spaľovaním.

Hypersonické rakety môžu niesť aj jadrové hlavice a podľa serveru armadninoviny.cz sú odolné proti protivzdušnej obrane, majú dlhý dolet a nepotrebujú veľké hlavice. Ich účinnosť je daná dopadovou rýchlosťou. Ich nevýhodou je, že sú veľmi drahé.

Hypersonická strela ARRW sa navádza na cieľ pomocou satelitnej a inerciálnej navigácie. „ARRW sa skladá z dvoch častí. Prvou je urýchľovací raketový stupeň na pevné palivo a druhou je hypersonický klzák TBG,“ uvádza armádninoviny.cz. Dĺžka doletu ARRW nie je známa. „Spodná hranica doletu sa ale odhaduje minimálne na 1 500 km,“ píše server. Hmotnosť ARRW má byť do 4500 kilogramov.

Viac o téme: USAB-52Hypersonická raketaARRW
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu