Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Melie Rusko z posledného? Ukrajinci tvrdia, že Putinova armáda má už iba pätinu výzbroje

Zničený ruský tank
Zničený ruský tank (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Podľa ukrajinského generálneho štábu ruská armáda utrpela značné straty. Týka sa to techniky aj personálu. V niektorých prípadoch majú vojaci údajne menej ako pätinu výzbroje. Ľudské straty sa ruská armáda snaží nahradiť najmä záložníkmi a žoldniermi.

Generálny štáb ukrajinskej armády na Facebooku uviedol, že Rusko utrpelo značné straty na ľuďoch a technike. V niektorých prípadoch sú vraj vybavené menej ako 20 percentami výzbroje. Podľa holandskej internetovej platformy Oryx, ktorá dokumentuje ruské straty vo vojne, Rusko prišlo o stovky tankov a iných vojenských vozidiel.

 

Оперативна інформація станом на 18.00 15.05.2022 щодо російського вторгнення. Відео (речник Генерального Штабу Збройних...

Posted by Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine on Sunday, May 15, 2022

Velenie ruských ozbrojených síl sa podľa Kyjeva snaží nasadiť viac záložníkov, aby nahradili straty vojakov. V regiónoch Voronež, Belgorod a Rostov sa vycvičilo dva a pol tisíca záložníkov. Rusko ich plánuje poslať do vojny na Ukrajine.

Rusi upevňujú pozície na juhu

Americký vojnový výskumný think-tank Inštitút pre štúdium vojny (ISW) podporuje tento výklad. Predpokladá, že personálne rezervy ruských ozbrojených síl sú do značnej miery vyčerpané. Ruské vrchné velenie je preto nútené zaplniť zdecimované jednotky žoldniermi alebo nešpecializovanými vojakmi, uvádza sa v aktuálnej správe. Okrem toho sa hovorí, že 810. námorná pešia brigáda Čiernomorskej flotily bola doplnená členmi posádky z námorných plavidiel. Inštitút považuje za nepravdepodobné, že preskupené jednotky budú v boji účinné. Tiež predpokladá, že Rusko zrušilo svoj plán na veľký útok v Donbase. Namiesto toho sa sústredilo na menšie obkľúčenie v Luhanskej oblasti.

Ruské vrchné velenie by v budúcnosti pravdepodobne uprednostnilo bitku o Severodoneck. Podľa správy ruské sily v súčasnosti pokračujú v úsilí o dobytie mesta zo severu a juhu. Na juhu Ukrajiny v regióne Cherson vidia americkí experti náznaky, že Putinovi vojaci upevňujú svoje pozície, pravdepodobne preto, aby mali nad oblasťou trvalú kontrolu.

Viac o téme: VýzbrojRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu