Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Rusi bojujú na Ukrajine so zakázanými zbraňami, použili ich aj proti civilistom

(Zdroj: SITA/AP Photo/Mstyslav Chernov)

KYJEV - Ruská ofenzíva na Ukrajine trvá už takmer tri mesiace. Od konca februára sa objavuje čoraz viac dôkazov o brutálnej taktike, ktorú používajú ruské sily proti bezbrannému obyvateľstvu Ukrajiny. Mohli by sme spomenúť masaker v Buči, ktorý bol sprevádzaný nasadením tzv. "flechttes".

Koncom minulého mesiaca forenzní experti potvrdili, že na obyvateľov mesta Buča boli použité tzv. "flechettes", čo viedlo k desiatkam úmrtí. Flechettes z francúzštiny "malé šípky", sú malé smrtiace projektily schopné zasiahnuť ciele na veľkej ploche. Teórie hovorili o použití tejto munície len v určitých izolovaných priestoroch, no teraz sa zdá, že flechetty sa objavujú čoraz častejšie a na celom území Ukrajiny, kde operovali ruské sily. Vyvolalo to medzinárodné pobúrenie.

Flechetty sa používajú od prvej svetovej vojny, a hoci nie sú úplne zakázané podľa medzinárodného práva je zakázané ich používať v husto obývaných oblastiach. Na dĺžku merajú len niekoľko centimetrov, ako žiletka alebo ostré kovové násady. Nachádzajú sa v munícii, ktorá je potom vystreľovaná z tankov alebo zhadzovaná z lietadiel. Keď náboj vybuchne, rozštiepi sa a tisíce škrupín sa rozletí po obrovskej ploche. Následky sú potom desivé, pričom tieto náboje sú schopné preniknúť cez mäso, budovy aj vozidlá. "Flechetty sú protipechotná zbraň navrhnutá tak, aby prenikla hustou vegetáciou a zasiahla veľký počet nepriateľských vojakov. Nikdy by sa nemali použiť v husto zaľudnených oblastiach" informuje Amnesty International.

Minulý mesiac ukrajinská ombudsmanka pre ľudské práva Liudmila Denisová vo vyhlásení uviedla, že po oslobodení miest v oblasti Kyjeva sa odhalili nové zverstvá ruských jednotiek. "Forenzní experti našli v telách obyvateľov Buče a Irpinu flechety. Rusi ich zabudovali do granátov a použili ich na bombardovanie obytných budov v mestách a na predmestiach," uvádza sa vo vyhlásení CNN. Flechetty boli nájdené aj v dedine Andriivka, asi 20 kilometrov západne od Irpinu. Keď boli v telách obetí v Buči po prvýkrát nájdené flechety, ukrajinský súdny lekár Vladyslav Pirovský hovoril o strašnom náleze. "V telách mužov a žien sme našli niekoľko tenkých predmetov podobných klincom. Je veľmi ťažké nájsť ich v tele, sú príliš malé," povedal Piovský pre The Guardian. 

Chemické aj termobarické zbrane 

Flechettes však nie sú jediné zbrane používané Ruskom, ktoré vyvolávajú obavy pre zvyšok sveta. Minulý mesiac austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová uviedla, že existujú "extrémne znepokojivé správy", že Rusko používa chemické zbrane proti Ukrajincom v Mariupole, pričom tieto zbrane označil britský minister ozbrojených síl James Heappey za "nevyspelé".

Použitie takýchto zbraní by bolo porušením medzinárodného práva, pričom ukrajinská poslankyňa Ivanna Klympushová na Twitteri vysvetlila, že obete chemických útokov "zažívajú respiračné zlyhanie. Toto je červená čiara, za ktorou musíme zničiť ekonomiku despotizmu. Požadujeme úplné embargo na všetky palivá z (Ruska) a ťažkých zbraní (na Ukrajinu) už teraz!" povedala vtedy Klympushová.

Ukrajina môže vyhrať

Len niekoľko dní po invázii na Ukrajinu bolo Rusko obvinené aj z použitia termobarických zbraní, ktoré sú označované za jedny z najbrutálnejších na svete. Napriek používaniu takýchto zbraní sa čoraz častejšie objavujú náznaky, že Ukrajine sa podarí Rusov poraziť. Šéf NATO Jens Stoltenberg v nedeľu prisľúbil "vojenskú podporu" Ukrajine a tvrdil, že "Ukrajina môže vojnu proti Rusku vyhrať".

Viac o téme: ZbraneRuskoUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu