Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Ukrajinská vojačka si získala srdcia miliónov ľudí: Jej spev z krytu v Mariupole vás rozplače

Kateryna spieva s dokonale čistým hlasom v úkryte
Kateryna spieva s dokonale čistým hlasom v úkryte (Zdroj: Twitter/Clear Blue ~ Ukraine War OSINT )

MARIUPOL - Jej čistý hlas napĺňa piesne o vlastenectve nevýslovnou krásou, ktorá popiera bezútešnosť jej okolia. Kateryna totiž spieva v jednom z mnohých úkrytov v ukrajinskom Mariupole. Jediný náznak spojený s jej vysnívaným spevom v divadle predstavujú len tiché hlasy mužov sediacich vedľa nej.

Kateryna vstúpila do armády len minulý rok ako 21-ročná po tom, ako ukončila štúdium hudobnej výchovy. Namiesto kreslenia huslových kľúčov a počúvania symfónií sa ako členka hrdinskej skupiny ukrajinských bojovníkov ocitla v boji o holý život. Ako uvádza Daily Mail, zúfalo sa postavila do boja proti Rusom v obliehanej továrni v Mariupole. Jej vznešený hlas sa podarilo zachytiť na video. Pre Ukrajinu sa stal symbolom nádeje a na sociálnych sieťach chytil za srdce mnoho ľudí. Video spievajúcej mladej ženy so zbraňou v ruke zverejnil ďalší bojovník Nik Mark. Veľmi rýchlo jej vznikla prezývka "Steel Bird" (oceľový vtáčik).

"Budeme pokračovať v boji, kým nezomrieme," povedal zástupca veliteľa azovského pluku, kapitán Svyatoslav Palamar. V továrni môže byť stále ukrytých až 2000 ukrajinských bojovníkov. Ich odpor pripútal ruské sily a zmaril Putinovu snahu dobyť mesto ešte pred začiatkom oficiálneho sprievodu na Deň víťazstva. Pod obrovským sovietskym závodom, ktorého vznik sa datuje do 30. rokov 20. storočia, by sa mohli nachádzať desiatky ťažko zranených mužov. Vojaci trpia v neľudských podmienkach akútnym nedostatkom potravín, liekov a munície.

Z umelkyne bojovníčka za svoju vlasť

Kateryna, ktorej spev sa stal symbolom národného vzdoru, pochádza zo Sosnivky, malej dedinky na západe Ukrajiny, Svojou láskou k umeniu a pozitívnym duchom robila ľudí šťastnými už aj pred vojnou. Písala piesne, vystupovala na pódiu a básne publikovala v novinách. Po absolvovaní spevu na umeleckej škole v západoukrajinskom meste Ternopil pracovala pred vstupom do armády v predajni motoriek v Kyjeve. "Vždy sme sa rozprávali o javisku, umení a každodennom živote. Hudbu zanechala pre iné povolanie, ktoré naplnilo jej dušu. Mohla používať make-up a chodiť na rande, ale namiesto toho si vybrala guľomet a maskovanie. Kateryna je veľmi odvážna a nebojácna bojovníčka," hovorí Bohdan Majuk, jeden z Katerininých učiteľov. 

Ukrajinku fascinovala história svojho národa a ľudské práva. V Kyjeve, kde aj žila, sa zúčastňovala rôznych zhromaždení a demonštrácií. "Raz ju surovo zbili, ale nikdy ju to neodradilo," spomína jej kamarátka Valeria Panasyuková. Vlani na jar Kateryna oznámila svojmu priateľovi, že sa plánuje zapojiť do boja proti separatistom na východe Ukrajiny. Po absolvovaní lekárskeho kurzu rodičom povedala, že pracuje v nemocnici. Čoskoro sa však dozvedeli, že ich dcéra bojuje v prvej línii. No ani jej najbližší priatelia si neuvedomili ako veľmi sa trápi. Všetko odhalil až jej spev zverejnený na videu. Kateryna bola zapojená do jednej z najkrvavejších bitiek vojny. "Bola som šokovaná. Nemohla som uveriť, že je v Mariupole," vyjadrila svoje zdesenie Valeria.

Neľudské podmienky 

Dobytím Mariupolu by Moskva získala most medzi Krymom a oblasťou Donbas. Rodiny uväznených vojakov v mestskej oceliarni prosia o medzinárodnú pomoc. Julia Fedosjuková, ktorej manžel Arsenij má po úlomku granátu prepichnutú nohu, uviedla, že v továrni je 600 vojakov s vážnymi zraneniami. Niektorým už dokonca museli v takýchto podmienkach amputovať nohy.

"Každý deň zomrie jeden alebo dvaja bojovníci. Ľudské telá hnijú a šíri sa po nich sepsa. Jednoducho tu disponuje odborná lekárska pomoc, situácia je katastrofálna. Áno, mali sme tu záchranárov, ale mnohí už zomreli. Okrem toho nemáme ani ako operovať. Vojaci pijú špinavú vodu z oceliarní. Pokiaľ ide o jedlo, majú len zrná a rezance," hovorí Fedosjuková.

Viac o téme: UkrajinaMariupolVojna na UkrajineAzovstal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu