Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny mal zradiť svoju vlasť! VIDEO presunu pechoty, ktorá sa má pridať k ruskej armáde

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Ministerstvo obrany Bieloruska)

KRYM/BELOGORSK/KRASNAJA REČKA - Rusko presunulo do Bieloruska oddiely tichomorskej flotily, ktoré viedol zradca ukrajinského námorníctva Igor Tatarchenko. Pred okupáciou Krymského polostrova pôsobil ako zástupca náčelníka námorného veliteľstva ozbrojených síl Ukrajiny.

Na začiatku ruskej okupácie Krymu pôsobil Tatarchenko v Sevastopole ako veliteľ spravodajskej služby pre námorníctvo. Za šesť rokov vo funkcii nebol ani raz povýšený, píše portál Militarnyj. Pochádzal z oblasti Kyjeva, konkrétne z Vyšhorodu, kde v septembri 1994 nastúpil do vojenskej služby ako kadet vojenskej akadémie. 

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom eskaluje: Slovensko je znepokojené! Situáciu rieši bezpečnostná rada

Podľa dostupných informácií prevzal Tatarchenko v roku 2020 velenie nad 155. samostatnou námornou brigádou tichomorskej flotily v meste Vladivostok. Do Bieloruska mal doraziť 23. januára tohto roku. Súčasťou jeho pechoty je dvadsať obrnených vozidiel, ktoré sa majú pridať k ruskej armáde v pohraničí Ukrajiny. 

Veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Vayar Military Agency)

Zmenu pozície vozidiel zaznamenala skupina investigatívnych novinárov vystupujúca pod názvom Conflict Intelegence Team (CIT). Tá na sociálnej sieti TikTok spozorovala v posledných dňoch komentáre o vyslaní vojakov slúžiacich najmä v oblasti východnej Ukrajiny za účelom "služobnej cesty" alebo "cvičenia". V súčasnej situácii je možno predčasné hovoriť o presune ďalších vojsk k hraniciam, no všetko nasvedčuje tomu, že sa tak deje na východnej aj severnej hranici Ukrajiny.  

Na druhej strane sa však CIT snaží situáciu upokojiť, pretože s podobnými reakciami sa stretol aj počas bežného premiestňovania väčšieho počtu vojsk. Vo väčšine prípadov išlo o vojenské cvičenia. V komentároch sa spomínalo mesto Belogorsk v Amurskej oblasti. Neďaleko operuje 54. vojenská brigáda. Bieloruské ministerstvo obrany zverejnilo niekoľko fotografií z tejto oblasti, podľa čísla vozňa sa podarilo zistiť, že ide o 54. vojenskú brigádu.

V polovici januára bolo spozorovaných aj niekoľko vlakov, ktoré odišli zo stanice Krasnaja Rečka. Mali prevážať vozidlá, techniku a personál 14. samostatnej brigády špeciálnych síl výsadkových jednotiek. Obyvatelia v blízkosti oboch lokalít si okrem obrnených vozidiel všimli aj delá a vozidlá vybavené raketami. 

Všetko sa to môže javiť ako súčasť ruského vojenského cvičenia v pohraničí Bieloruska, o ktorom pred časom informoval prezident Alexander Lukašenko. Na druhej strane sa ale Bielorusko delí o spoločnú hranicu s Ukrajinou, a práve v tejto oblasti sa má cvičenie uskutočniť. 

Viac o téme: JednotkyBieloruskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu