Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Imunológ odhalil najhorší scenár, ktorý hrozí svetu v roku 2022

Dr. Anthony Fauci Zobraziť galériu (2)
Dr. Anthony Fauci (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky, File)

WASHINGTON - Anthony Fauci, riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby a zároveň hlavný lekársky poradca prezidenta Joea Bidena pre pandémiu sa vyjadril, že covid by sa mohol stať endemickým v roku 2022, ale iba v prípade splnenia určitých podmienok. Zároveň sa ale obáva vzniku nového, veľmi nebezpečného variantu, ktorý by dokázal vyhnúť sa našej imunitnej odpovedi.

Imunológ Anthony Fauci sa pre Yahoo Finance vyjadril, že "ak dosiahneme spojenie dostatočného počtu zaočkovaných druhou a treťou dávkou a infikovaných, ktorí sa zotavujú (teda majú určitý stupeň imunity) a v dohľadnom čase sa dajú tiež zaočkovať, vznikne variant, ktorý má menší stupeň infekčnosti. V takomto prípade ho možno považovať za endemický." Nevie preto pochopiť, prečo sa v krajinách ako Spojené štáty, kde je široká dostupnosť vakcín, očkuje tak málo.

Desivá prognóza šéfa WHO: Pandémia ani zďaleka nie je na konci! Toto ju bude neustále predlžovať

"Som toho názoru, že keď sa objavili účinné a bezpečné vakcíny, prakticky každý si myslel, že očkovanie podstúpi dostatočný počet ľudí na to, aby sa infekčnosť znížila nielen v USA, ale aby sa prakticky skončila globálna epidémia," doplnil Fauci. 

Ľudia protestujúci proti opatreniam
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

Prečo trvá pandémia dodnes? 

Zhluk vznikajúcich variantov, ktoré spôsobili nárast nových prípadov po celom svete, spolu s nedostatočným očkovaním a zlou distribúciou vakcín do iných štátov viedlo k tomu, že pandémia koronavírusu pretrváva dodnes, čiže už zhruba dva roky. Fauci vlani tvrdil, že pred nami boli výzvy, ktoré bude chcieť ľudstvo naplniť čo najskôr, no namiesto toho sa objavilo mnoho problémov, ktoré zadefinovali rok 2021 ako komplikovaný. 

Americký lekár sa obáva o ľudí, ktorí v USA ešte nepodstúpili ani jedno kolo vakcinácie. "Najhorším scenárom by bol vznik ďalšieho variantu, ktorý bude voči našej imunite odolnejší ako omikron," dodal na záver. Na druhej strane podľa neho posilňovacie dávky bránia telo proti závažnejšiemu priebehu ochoreniu a smrti. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Anthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu