Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Toto je hádam zlý vtip! Žena hajlovala v bývalom koncentračnom tábore v Osvienčime, polícia ju zadržala

Bývalý koncentračný tábor Auschwitz
Bývalý koncentračný tábor Auschwitz (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA - Poľská polícia v nedeľu oznámila, že zadržala turistku z Holandska, ktorá hajlovala pri vstupe do bývalého nacistického koncentračného tábora Auschwitz. Informovala o tom agentúra AFP.

"Príslušníci policajného zboru (z mesta) Osvienčim dnes zaistili 29-ročnú ženu z Holandska. Išlo o turistku, ktorá zdravila hitlerovským pozdravom pred bránou s nápisom Arbeit Macht Frei," uviedla na Twitteri regionálna polícia.

Voči zadržanej žene bolo vznesené obvinenie zo šírenia nacistickej propagandy, ku ktorému sa aj priznala. Takisto akceptovala aj pokutu udelenú vyšetrujúcim prokurátorom.

Póza na fotku

Podľa poľskej tlačovej agentúry PAP ženu pristihli pri čine pracovníci bezpečnostnej služby štátneho múzea Auschwitz. Hajlujúca turistka pózovala pre manžela, ktorý ju fotil pred neslávne známym nápisom "Arbeit Macht Frei" (Práca oslobodzuje), jedným zo symbolov tohto bývalého koncentračného a vyhladzovacieho tábora.

 "Svoje správanie vysvetlila tvrdením, že išlo len o zlý vtip," povedal pre PAP hovorca regionálnej polície.

V tábore Auschwitz-Birkenau, ktoré vybudovalo nacistické Nemecko pri juhopoľskom meste Osvienčim, zahynulo najmenej 1,1 milióna ľudí, predovšetkým Židov, ale aj Poliakov, Rómov, sovietskych väzňov a ľudí iných národností.

Viac o téme: ŽenaPolícia HajlovaniePoľskoAuschwitz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu