Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová ŠTÚDIA: Omikron vs. delta! Tento variant je pre nezaočkovaných menej nebezpečný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JOHANNESBURG - U nezaočkovaných ľudí, ktorí sa infikujú koronavírusovým variantom omikron, zrejme existuje - v porovnaní s predchádzajúcimi variantmi - menšia pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia, hospitalizácie alebo úmrtia.

Vyplýva to zo zatiaľ nerecenzovanej štúdie juhoafrického Národného inštitútu pre prenosné choroby (NICD), ktorej výsledky boli zverejnené v piatok. Informovala o tom agentúra Reuters. Štúdia bola vykonaná v provincii Západné Kapsko v Juhoafrickej republike.


Imunológ Leksa kritizuje nové COVID pravidlá: Komplikujú život zaočkovaným! Stačili by tieto ŠTYRI opatrenia


Riziko sa znížilo najmä kvôli zaočkovanosti a premorenosti

Porovnávala približne 11 600 pacientov z predchádzajúcich troch vĺn pandémie  s približne 5100 pacientami, ktorí sa nakazili v aktuálnej vlne spôsobenej variantom omikron. Vedci na základe komparácie dospeli k záveru, že riziko vážneho priebehu ochorenia klesá pri omikrone približne o štvrtinu z dôvodu špecifických charakteristík tohto variantu. 

VIDEO Minister zdravotníctva k 4. dávke: Zatiaľ o nej neuvažujeme, v iných krajinách preočkovali ľudí skôr

Minister zdravotníctva k 4. dávke: Zatiaľ o nej neuvažujeme, v iných krajinách preočkovali ľudí skôr (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pri vlne vyvolanej omikronom sa riziko vážneho priebehu covidu znížilo najmä z dôvodu ochrany, ktorú (mnohým ľuďom) zaistilo prekonanie ochorenia alebo očkovanie," uvádza sa v štúdii NICD, ktorú zatiaľ nezhodnotili iní odborníci.

Riziko hospitalizácie s ťažkým priebehom ochorenia alebo úmrtia by však - podľa zistení juhoafrických vedcov - mohlo byť v prípade omikronu o približne 25 percent nižšie než v prípade variantu delta. S variantom omikron je po celom svete často spojený menej závažný priebeh ochorenia než pri predchádzajúcich podobách nového koronavírusu. Vedci sa teraz snažia zistiť, do akej miery je to spôsobené špecifickými vlastnosťami omikronu alebo celkovou vyššou imunitou populácie, ktorú zaistilo očkovanie a prekonanie ochorenia.

Omikron je však stále nebezpečný

Koronavírusový variant omikron je však pre nezaočkovaných, v porovnaní s očkovanými, stále nebezpečný. Uviedla to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), informuje agentúra AFP. "Hoci omikron spôsobuje menej závažný priebeh ochorenia ako variant delta, stále je nebezpečným, a to najmä pre neočkovaných ľudí," povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Dodal, že ľudstvo nesmie nechať vírus voľne sa šíriť, najmä keď nezaočkovaných je stále veľké množstvo ľudí. "V Afrike nedostalo ani jednu dávku vakcíny viac ako 85 percent ľudí. Akútnu fázu pandémie nemôžeme ukončiť, pokiaľ túto medzeru nevyplníme," zdôraznil.

Stále sa však môže objaviť ešte nakazlivejší a smrteľnejší variant

Šéf WHO tiež pripomenul, že "drvivá väčšina" ľudí hospitalizovaných s covidom po celom svete bola neočkovaná. Zatiaľ čo vakcíny sú vysoko účinné pri znižovaní rizika ťažkého priebehu ochorenia COVID-19, hospitalizácie a úmrtia, šíreniu nákazy nedokážu úplne zabrániť. Zvýšená schopnosť vírusu šíriť sa znamená viac hospitalizácií, viac úmrtí a viac práceneschopných - vrátane učiteľov a zdravotníckych pracovníkov - či väčšie riziko, že sa objaví ďalší variant, ktorý bude ešte nákazlivejší a smrteľnejší ako omikron, konštatoval Ghebreyesus.

Podľa neho sa globálny počet úmrtí na covid stabilizoval na úrovni približne 50.000 za týždeň. "Naučiť sa žiť s týmto vírusom neznamená, že môžeme alebo by sme mali takýto počet úmrtí akceptovať," uzavrel. Zámerom WHO bolo dosiahnuť do konca roka 2021 zaočkovanosť 40 percent populácie v každej členskej krajine. Do polovice tohto roka je cieľom dosiahnuť 70-percentnú zaočkovanosť. Zaočkovanosť na úrovni 40 percent však stále nedosiahlo 90 zo 194 členských štátov WHO a 36 je stále pod hranicou desaťpercentnej zaočkovanosti.

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusInfikovaníOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu