Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Poľsko rieši problém: Väčšina členov konzília odborníkov odstúpila! Už nechcú radiť vláde

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Trinásť zo sedemnástich členov poľského konzília zdravotných odborníkov rezignovalo na svoj post a vyhlásilo, že už nebude poskytovať poradenstvo vláde v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovala o tom agentúra PAP.

"14. januára 2022 sme požiadali predsedu vlády, aby prijal našu rezignáciu," uvádza sa v spoločnom vyhlásení, ktoré podpísali nespokojní členovia rady. Opustiť komisiu sa rozhodli preto, že ich odporúčania nemali dostatočný vplyv na protiepidemické opatrenia, ktoré prijíma vláda premiéra Mateusza Morawieckeho.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

"Ako Lekárske konzílium sme boli obviňovaní z nedostatočného uplatňovania vplyvu na vládu. Zároveň sme pozorovali rastúcu toleranciu popierania ochorenia COVID-19 a takisto znižovanie dôležitosti očkovania v boji proti pandémii, ktoré sa premietlo aj do vyjadrení členov vlády či predstaviteľov štátu," napísalo 13 odchádzajúcich členov konzília.

Odborníci dodali, že poľská vláda napriek odporúčaniam neprijala dostatočné opatrenia už počas jesene a takisto ignorovala hrozbu šírenia nového variantu omikron. Agentúra PAP pripomenula, že hlavný poradca predsedu vlády pre COVID-19 Andrzej Horban nebol medzi odchádzajúcimi členmi rady, ktorí podpísali uvedené vyhlásenie. Poľsko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 16.047 prípadov infekcie a ďalších 423 úmrtí. V nemocniciach v súčasnosti leží vyše 16.000 pacientov. Zhruba 1600 z nich potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Viac o téme: VládaOdborníciPoľskoKoronavírusKonzílium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu