Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po viac ako 30 rokoch konečne vyriešili prípad smrti nadaného študenta: Odmena dva milióny a kruté priznanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Prejavy LGBTI sa na verejnosti objavujú čoraz častejšie. Nebolo to tak ale vždy. Tieto formy sexuálnej orientácie prijíma spoločnosť na celom svete rôzne a na mnohých miestach je to ešte stále tabu. Pred mnohými rokmi na to doplatil Scott Johnson, ktorý sa kvôli maniakovi nedožil ani tridsať rokov.

Jedna z najväčších záhad v austrálskom Sydney bola vyriešená po tom, ako sa Scott White priznal k vražde. V roku 1988 zhodil z útesu amerického študenta Scotta Johnsona pre jeho odlišnú sexuálnu orientáciu, píše Mail Online. Priznal sa k tomu po viac ako tridsiatich rokoch. Osudný moment sa odohral v rekreačnej oblasti Manly severne od Sydney. 

Strašná tragédia: Za jeden deň zomrelo sedem členov jednej rodiny! Toto ich zabilo

Obvinený White sa priznal už začiatkom tohto týždňa, no niekoľko dní sa toto odhalenie držalo v tajnosti, pretože jeho obhajca zastával názor, že jeho klient nie je spôsobilý právnych úkonov. Brat zosnulého Steve Johnson žiadal štátne orgány už dlhé roky, aby prípad vyriešili. Chcel, aby sa dokázalo, že nešlo o žiadnu nešťastnú náhodu, ale vraždu. Po vynesení rozsudku dodal, že dokázať vraždu nebolo ľahké. Okrem toho spomenul aj svojho brata, ktorý bol vraj hrdým homosexuálom a zároveň jeho najlepším priateľom. Scott bol podľa svojich profesorov na univerzite veľmi nadaný a mohol získať pracovné miesto na ktorejkoľvek univerzite v USA. 

Až na tretí pokus 

Policajti vtrhli do Whiteovho bytu v máji 2020 a zatkli ho za vraždu. Dostali tip od anonyma. Pôvodné vyšetrovanie v roku 1989 bolo ukončené s tým, že sa potvrdila samovražda, to druhé v roku 2012 zas nedokázalo potvrdiť príčinu smrti. Až na tretí pokus, v januári 2022, bolo dokázané, že nešlo o samovraždu, ale že mladík bol zabitý pre odpor a nenávisť voči homosexuálom. 

Nemohla to byť samovražda 

Polícia ponúkla finančnú odmenu milión dolárov za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu vraha. Neskôr sa odmena vďaka Stevovi zvýšila na dva milióny. Hlavný inšpektor Peter Yeomans, ktorý viedol celé vyšetrovanie, uviedol, že bez dôkazov od tajného informátora by sa táto vražda možno nikdy nevyriešila. Keď sa brat zosnulého dostavil v roku 1988 na policajnú stanicu v Manly, bol presvedčený o tom, že Scott sa nezabil. "Môj brat úspešne obhájil doktorát, na ktorom pracoval päť rokov. Samovražda by bola úplný nezmysel," vyhlásil. 

Počas nasledujúcich rokov najal Johnson investigatívneho novinára, zaplatil rôznym právnikom a iným špecialistom, aby sa prípad pokúsili vyriešiť. Nepochopiteľne vyznieva aj fakt, že šaty obete boli poukladané na vrchole útesu. Steve povedal, že zatknutie vraha jeho brata je dôležité nielen pre jeho rodinu, ale aj pre celú gay komunitu. "Scott predstavuje symbol desiatok ďalších homosexuálov, ktorí prišli o život v 80. a 90. rokoch. Zatknutie vraha a vyriešenie prípadu len dokázalo, že časy sa zmenili. Podľa ľudských práv má každý človek nárok na rovnaké zaobchádzanie, vyjadrovanie či osobnú slobodu," dodal na záver.
 

Viac o téme: VraždaHomosexuálAustráliaSydney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu