Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Odkaz ženy, ktorá ako prvá na svete dostala vakcínu od Pfizeru: Je určený aj pre mnohých Slovákov

Margaret Keenanová Zobraziť galériu (3)
Margaret Keenanová (Zdroj: SITA/Jacob King/Pool via AP)

LONDÝN - Deväťdesiatjedenročná Britka Margaret Keenanová, ktorá presne pred rokom ako prvý človek na svete dostala po fáze testovania vakcínu proti covidu-19 od firiem Pfizer/BioNTech, dnes vyzvala ľudí, aby sa nechali očkovať. Podľa agentúry Reuters to uviedla vo videu k príležitosti netradičného výročia.

Keenanová zo severoírskej obce Enniskillen okomentovala očkovanie proti covidu ako najlepšiu vec, aká sa kedy stala. "Bolo to úžasné. Teraz nemôžem uveriť tomu, čo sa vtedy stalo. Som taká šťastná, že som tú injekciu dostala," vyhlásila žena, ktorú priatelia oslovujú Maggie. "Všetkým ju odporúčam," dodala. 

Odkaz ženy, ktorá ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Jacob King)

Britský premiér Boris Johnson vyzdvihol rýchly úspech Británie pri zavádzaní vakcín proti COVID-19 a uviedol, že práve vďaka tomu mohol v júli obnoviť prevádzku tamojšej ekonomiky. Vzhľadom na obavy z nového variantu koronavírusu teraz nalieha na rozšírenie programu očkovania treťou posilňujúcou dávkou. "Vakcíny zostávajú našou prvou a najlepšou obrannou líniou proti vírusu," povedal Johnson.

Ešte nie je neskoro

Zdravotníci v Británii, kde žije približne 67 miliónov ľudí, doteraz podali takmer 120 miliónov dávok očkovania proti covidu. Vedci sa obávajú, že omikron môže byť nákazlivejší ako v súčasnosti dominantný variant delta. Vedú sa aj debaty o tom, či proti nemu nebudú vakcíny menej účinné. Zdravotná sestra May Parsonsová, ktorá Keenanovú očkovala, uviedla, že veľká časť ľudí hospitalizovaných s covidom nie je očkovaná. "Ak nie ste očkovaní, stále máte šancu. Ešte nie je neskoro," vyhlásila. 

Odkaz ženy, ktorá ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gerald Herbert)

Británia kvôli novému variantu sprísnila cestovné pravidlá. Pre cestu do Británie je povinný negatívny výsledok PCR testu aj pre očkovaných cestujúcich z krajín, ktoré nie sú na britskom zozname rizikových červených krajín. Test musia podstúpiť najneskôr 48 hodín pred cestou. V celej Británii tiež platí povinnosť mať zakryté ústa a nos v obchodoch, prostriedkoch verejnej dopravy, v bankách, na pošte alebo v kaderníctvach.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19Margaret Keenanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu