Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNE Nemecku došla trpezlivosť: LOCKDOWN pre neočkovaných, v pláne je aj povinné očkovanie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

BERLÍN - Kultúrne a voľnočasové aktivity v celom Nemecku budú prístupné iba pre zaočkovaných a tých, ktorí už prekonali ochorenie COVID-19. Neočkovaní po novom nebudú môcť vstupovať ani do obchodov s výnimkou potravín či drogérií. Oznámila to vo štvrtok dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová po rokovaní s premiérmi 16 spolkových krajín, uviedli agentúra AFP a DPA.

Takzvané pravidlo 2G už platí v niektorých spolkových krajinách, teraz sa však rozšíri na celé územie Nemecka a nebude závisieť od incidencie – počtu nakazených na 100.000 obyvateľov – v konkrétnom regióne, pripomína DPA. Merkelová tiež vyjadrila súhlas s povinným očkovaním od februára 2022 tak, ako to požaduje jej nástupca Olaf Scholz. Rozhodnú však o tom až poslanci Spolkového snemu.

Povinné nosenie rúšok na školách 

Spolková vláda a krajinskí premiéri sa ďalej dohodli, že  na školách by sa mala zaviesť povinnosť nosenia rúšok, a to aj tam, kde to tak doteraz nebolo. Výrazne sa tiež obmedzí počet účastníkov nadregionálnych športových, kultúrnych a porovnateľne veľkých podujatí – kapacitu priestorov bude možné využiť maximálne na 30 - 50 percent. Kluby a diskotéky zostanú zatvorené v prípade ak sedemdňová incidencia prekročí hranicu 350 nových infekcií na 100.000 obyvateľov.

Počty infikovaných sú na vysokej úrovni

Merkelová označila situáciu v Nemecku za veľmi vážnu. Počty infikovaných sú podľa nej na veľmi vysokej úrovni a miera zaočkovanosti je v Nemecku stále nižšia ako v mnohých iných európskych krajinách.

Viac o téme: OpatreniaOčkovanieObmedzeniaNemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu