Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Zdravotný expert krotí vášne: Omikron môže znamenať aj predčasné vianočné vykúpenie, TOTO sú dôkazy

Odborník popísal, že variant Omikron môže znamenať aj koniec globálnej pandémie. Zobraziť galériu (2)
Odborník popísal, že variant Omikron môže znamenať aj koniec globálnej pandémie. (Zdroj: TASR/Ralf Hirschberger/dpa, Gettyimages.com)

BERLÍN - Známy nemecký vedec po množstve poplašných správ ohľadom koronavírusového variantu Omikron prehovoril. Karl Lauterbach sa vyjadril k tomu, aký nebezpečný a aké veľké riziko predstavuje teraz tak často skloňovaný variant, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Je však možné, že sa nemáme čoho báť, skôr naopak! Ako je to možné?

archívne video

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

"Ak sa dokáže, že novoobjavený variant omikron spôsobuje miernejšiu formu ochorenia Covidom-19, bol by to ako skorší darček na blížiace sa Vianoce,“ tvrdí v poslednom tweete na sociálnej sieti nemecký expert na zdravie Karl Lauterbach. "S toľkými mutáciami by to bolo možné. Ale pozor: je tu aj protiargument: v SA má variant zastúpenie len 6 % u ľudí s viac ako 65 rokmi. Nemecko je najstaršou krajinou v Európe s množstvom chronicky chorých ľudí," hovorí aj predpokládané "B" uznávaný odborník, ktorý sa navyše môže stať v spolkovej krajine aj ministrom zdravotníctva.

Sú tu hlasy, že ide o menej závažný variant, aj keď sa šíri rýchlejšie

Za tú dobu, čo sa o Omikrone píše, sa analyzovali aj dáta z Juhoafrickej republiky, kde sa variant šíril v rámci prvého ohniska. Podľa nich variant vyvoláva menej závažné problémy, ako sú únava, bolesti svalov či hlavy. Podstatné však má byť zatiaľ prvotné zistenie, a síce že zatiaľ sa neobjavila akútna dýchavičná tieseň, pre ktorú množstvo pacientov už zomrelo a museli byť predtým napojení na kyslík.

Koronavírus v Nemecku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP)

Viac o téme: VedecKoronavírusKarl LauterbachVariant omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu