Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po Česku hlási prvý prípad OMIKRONU už aj náš ďalší sused: Osoba sa vrátila z Južnej Afriky!

(Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúsko zaznamenalo v spolkovej krajine Tirolsko prvý prípad podozrenia z nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Informovali o tom v sobotu večer tamojšie úrady, píše agentúra Reuters.

Ide o osobu, ktorú po jej minulotýždňovom návrate z Juhoafrickej republiky (JAR) pozitívne testovali na COVID-19 s podozrením, že sa infikovala novým covidovým variantom. Prípadné potvrdenie pozitivity odobratej vzorky si v najbližších dňoch  vyžaduje ďalšie sekvenovanie, uviedli tirolské úrady.

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Predbežné testy Inštitútu virológie v Innsbrucku viedli ku "konkrétnemu podozreniu", že pozitívny výsledok PCR testu jednotlivca v tirolskom okrese Schwaz by mohol súvisieť s variantom omikron, uviedli úrady. Vzorka bude teraz odoslaná na ďalšie testovanie rakúskej Agentúre pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES). Výsledky testov v AGES sa očakávajú v najbližších dňoch.

Úrady v Tirolsku oznámili, že dotyčná osoba sa podľa vlastných vyjadrení zdržiavala od svojho návratu z cesty pred troma dňami takmer výlučne doma a momentálne nemá žiadne príznaky ochorenia. Úrady v Rakúsku tiež vyzvali v rámci preventívnych opatrení na ďalšie testovanie osôb, ktoré v priebehu posledných 14 dní vstúpili do Rakúska z krajín v južnej Afrike.

Nový variant vyvoláva znepokojenie

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta. WHO spresnila, že prvá známa vzorka potvrdzujúca infekciu variantom omikron bola odobratá 9. novembra v Juhoafrickej republike.

Po Česku hlási prvý
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Getty Images)

Členské štáty EÚ sa v piatok "zhodli na potrebe aktivovať záchrannú brzdu a zaviesť dočasné obmedzenia na všetky druhy dopravy do EÚ z južnej Afriky," uviedlo na Twitteri slovinské predsedníctvo v Rade EÚ. Zavedenie opatrení je však v kompetencii jednotlivých členských krajín. Viaceré z nich tak už urobili.      

Prípady nákazy týmto variantom už objavili v okrem Juhoafrickej republiky, napríklad aj v Botswane, Hongkongu či Izraeli. Z Európy hlásilo prvý prípad v piatok Belgicko. V sobotu oznámilo dva "pravdepodobné" prípady aj Česko a prvý predpokladaný prípad hlásilo aj Nemecko. V oboch krajinách však tieto podozrenia  musia ešte potvrdiť testy.

Viac o téme: RakúskoOmikronV iedeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu