Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zeman dnes opustil nemocnicu: Fialu má poveriť zajtra, situáciu však komplikuje izolácia pre KORONAVÍRUS

český prezident Miloš Zeman
český prezident Miloš Zeman (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Prezident Miloš Zeman o 15.30 h opustil Ústrednú vojenskú nemocnicu (ÚVN) v Prahe, kam ho previezli vo štvrtok večer zo zámku v Lánoch po zistení nákazy covid-19. Prezidenta na miesto odviezla sanitka. V nemocnici pobudol prezident bez príznakov choroby dve noci, zdravotníci mu aplikovali infúzie s monoklonálnymi protilátkami. Teraz by mal zamieriť na zámok do Lán, kde plánuje v nedeľu vymenovať za nového predsedu vlády šéfa ODS Petra Fialu.

Prezident sa vo štvrtok vrátil do Lán po hospitalizácii trvajúcej od 10. októbra. V sídle prezidenta strávil len pár hodín, Fialu tam pôvodne chcel vymenovať za nového premiéra už v piatok. Teraz Kancelária prezidenta chystá podobu menovacej ceremónie, ktorá má zodpovedať pravidlám pre izoláciu pacientov, u ktorých bol čovid preukázaný. Hlavná hygienička Pavla Svrčinová totiž v piatok oznámila, že aj na hlavu štátu sa vzťahujú prísne karanténne opatrenia. V izolácii musí každý nakazený koronavírusom zostať 14 dní.

Fiala by mal byť menovaný v osobnom kontakte so Zemanom 

Podľa ministra zdravotníctva v demisii Adama Vojtecha (za ÁNO) nemôže však byť Fiala menovaný v osobnom kontakte so Zemanom. Na podobe upraveného ceremoniálu by sa zúčastnení mali dohodnúť ešte dnes. Vymenovať by mal Zeman Fialu v nedeľu o 11:00, predseda občianskych demokratov a líder koalície Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a Pirátov so STAN by s prezidentom chcel dohodnúť aj jasný harmonogram vymenovania celého kabinetu. Očakáva, že by sa vláda mala ujať riadenia krajiny najneskôr v polovici decembra. Prezident plánoval od pondelka sériu schôdzok s kandidátmi na ministrov, čo skomplikuje jeho izolácia. S Fialou už raz jednal formou videokonferencie.

O Zemana sa bude starať spoločnosť Senior Home Group 

O Zemana sa bude v Lánoch znovu starať spoločnosť Senior Home Group, ktorá sa zdravotnej starostlivosti o prezidenta začala venovať po jeho štvrtkovom prepustení z ÚVN. Test Zemana na koronavírus si firma podľa člena svojho vedenia a lekára Borisa Šťastného vo štvrtok vyžiadala kvôli kontaktu prezidenta s nakazeným človekom.

Viac o téme: NemocnicaPremiérVymenovanieMiloš ZemanKoornavírusPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu