Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Variant Omikron spôsobil poplach už aj v Česku: Podozrivá vzorka pri jednej osobe, Babiš prehovoril, bola očkovaná!

Nebezpečný variant Omikron je už možno v Česku, Babiš prehovoril.
Nebezpečný variant Omikron je už možno v Česku, Babiš prehovoril. (Zdroj: Gettyimages.com, SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Jedno z laboratórií overuje možný výskyt koronavírusového variantu omikron v Česku. Podozrivú vzorku zachytil PCR test. Informovala o tom hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. SZÚ teraz čaká na výsledky. O dotyčnej osobe, ktorá mala mať podozrivú vzorku sa rozhovoril už aj premiér v demisii Andrej Babiš (ANO).

archívne video

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Aktualizácia 23:35

Liberecká nemocnica podľa ČT24 potvrdila výskyt nového variantu Omikron v Česku. Čaká sa teraz ešte na potvrdenie pozitivity v Národnom referenčnom laboratóriu. Podozrivý výsledok zachytil PCR test. Ide o ženu z Libereckého kraja, ktorá sa do Česka vrátila z Namibie cez Juhoafrícku republiku a Dubaj, je očkovaná a má ľahký priebeh ochorenia. 

Aktualizácia 12:26

Podrobnosti o najnovšom prípade prezradil sám premiér v demisii Andrej Babiš (ANO), ktorý tvrdí, že spomínaná žena nebola v Egypte ale na pobyte v Namíbii a letela naspäť do Česka cez Juhoafrickú republiku a Dubaj. Momentálne trasujú jej kontakty. Babiš však hovorí aj o dobrej stránke veci, a síce že dotyčná osoba bola očkovaná a má ľahký priebeh ochorenia.

O prípade ako prvý informoval portál TN.cz. Nový variant koronavírusu s označením B1.1.529 dala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) meno omikron. Experti variant prvýkrát zaznamenali v Južnej Afrike 9. novembra. "Podľa nám dostupných informácií daná osoba uviedla, že sa pred návratom do Česka zdržiavala v Namíbii," povedala Čechová. Správy o možnom výskyte vairantu Omikron potvrdil aj minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

"S osobou, u ktorej bola zachytená skúmaná pozitívna vzorka, vykonáva epidemiologické vyšetrenia príslušná krajská hygienická stanica, ktorá stanovuje protiepidemické opatrenia, a z daného zdroja sa tak infekcia ďalej nešíri. Podľa námi dostupných informácií uviedla, že pred návratom do ČR sa zdržiavala v Namíbii," doplnila Čechová.

Čo bude teraz nasledovať?

Teraz sa podľa Čechovej čaká na výsledky celogenómovej sekvenácie. Národné referenčné laboratórium vydalo pokyny laboratóriám, aké mutácie majú prednostne vyšetrovať takzvaným diskriminačným testom PCR. Mali by tak postupovať hlavne v prípadoch, keď sa ľudia vrátili z cudziny.

Hovorkyňa uviedla, že vlastnosti variantu omikron zatiaľ nie sú presne známe. Prvé poznatky ale naznačujú, že by mohla byť nákazlivejšia. WHO ju zaradilo na zoznam znepokojujúcich variantov.

S veľkou pravdepodobnosťou je variant Omikron už aj v Nemecku

Do Nemecka sa s "veľkou pravdepodobnosťou" dostal nový variant koronavírusu označovaný ako omikron. Na Twitteri to dnes uviedol hesenský minister sociálnych vecí Kai Klose. U človeka, ktorý sa vrátil z Juhoafrickej republiky, bolo detekovaných niekoľko mutácií typických pre omikron, napísal minister zo západonemeckého Hesenska, kde sa nachádza aj Frankfurt nad Mohanom s najväčším letiskom v krajine. Na výsledky kompletného sekvenovania úrady podľa Kloseho stále čakajú.

O novom variante koronavírusu pod vedeckým názvom B.1.1.529 informovala vo štvrtok ako prvá Juhoafrická republika (JAR). Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) variantu v piatok priradila názov omikron a označila ho za znepokojivý.

Omikron vykazuje mnoho mutácií, ktoré podľa vedcov možno vedú k ľahšiemu prenosu. Podľa WHO však potrvá ešte týždne, kým bude jasné, aké konkrétne dôsledky mutácie majú. Predbežné poznatky ukazujú na zvýšené riziko reinfekcie v porovnaní s inými znepokojivými variantmi.

Viac o téme: ČeskoLaboratóriumVýskytVzorkaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu